Mandag fortsetter dataangrepene mot norske nettsteder og nettaviser. Tidligere i dag ble nettsidene til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet rammet og senere på ettermiddagen ble også Schibsteds abonnementsaviser Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad angrepet og gikk ned en kort periode. 

- Abonnementsavisene våre i Norge ble utsatt for et tjenestenekt-angrep litt etter klokken tre i dag. De var delvis nede og delvis ustabile i kort tid, men fungerte som normalt igjen etter noen minutter. Vi følger situasjonen tett utover ettermiddagen, sier kommunikasjonssjef i Schibsted Bjørn-Martin Bache Nordby til Kampanje. 

- Var det et fiendtlig angrep? 

- De ble utsatt for et tjenestenektangrep. Hvem som står bak kan vi ikke slå fast på nåværende tidspunkt, sier Nordby. 

Også i forrige uke kom det et storstilt og tilsvarende angrep mot flere norske nettsteder og nettaviser. Blant dem som er rammet er både Arbeidstilsynet, BankID, Altinn og Nav, som alle har bekreftet at det er snakk om dataangrep. 

- For Aftenposten er det åpenbart veldig uheldig at vi blir utilgjengelig for leserne våre, slik vi var en kort periode i dag. Det har vært en nyhetstung dag, blant annet på grunn den forferdelige hendelsen i København og SAS-streik. Informasjonsbehovet er stort, og da må vi være tilgjengelig for leserne våre, sier nyhetsredaktøren i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, til Kampanje. 

- Hva forteller disse angrepene, som nå ser ut til å ramme norske nettsider stadig oftere, deg?

- Slike angrep kommer hyppig og med høy frekvens, og jeg er glad for at Schibsted har gode rutiner for å håndtere det best mulig, sier Strøm Gundersen. 

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) kunne under en pressekonferanse onsdag ettermiddag fortelle om det hun opplevde var et et russisk, fiendtlig angrep. 

– Alt tyder på at angrepet kom fra et russisk og, jeg vil si, kriminelt miljø. Et sånt angrep er helt uakseptabelt. I tiden etter Russlands invasjon av Ukraina har vi befunnet oss i et annet trusselbilde og en annen sikkerhetspolitisk situasjonen i verden rundt oss, sa justisministeren under pressekonferansen.

Les også: Mehl: − Alt tyder på at angrepet kommer fra et russisk kriminelt miljø

Tidligere direktør i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, som nå driver et rådgivningsselskap innenfor teknologi og teknologianvendelse som heter Otte, fortalte Kampanje i forrige uke at det «er opplagt og forståelig at hackerne nå også angriper norske medier.»