Over én million kunder bare i Sverige, Danmark og Finland. Nei, det er ikke antallet kunder hos en stor TV-distributør i Norden; det er antallet kjøpere av ulovlig IPTV-tjenester! Det vil si antallet som er kunder av de kriminelle nettverkene som selger alt det vi som TV-operatører også selger. Forskjellen er at de selger tjenestene sine med helt andre forutsetninger enn oss. De selger nemlig tyvgods.

Ifølge Nordic Content Protection finnes det i dag 1.200 nettsider som selger ulovlig IPTV-tjenester i Norden. Nettsidene er pene, profesjonelle og brukervennlige, og tilbyr kundeservice som svarer på spørsmål stort sett døgnet rundt. Prisene er selvfølgelig også forlokkende; ofte er det mindre enn halvparten så dyre som det du betaler for det samme innholdet hos de store TV-operatørene. Som prikken over i-en tilbyr de også høy teknisk stabilitet og god kvalitet på sendingene.

Problemet er at selv om dette kan høres vel og bra ut, er faktum at aktørene misleder kundene sine. De plukker innhold fra innholdsleverandører og TV-operatører som kjemper med alle mulige midler for å ligge ett steg foran piratene. Ofte betyr det at en sending via IPTV avbrytes underveis, eller at innhold forsvinner. Som kunde er det lite en kan gjøre når man innser at man har kastet bort pengene sine på innhold man ikke får tilgang til likevel – av den enkle grunn at det man har kjøpt er stjålet innhold. Fotballkampen, filmen eller serien man har benket seg for å se eksisterer nemlig utelukkende fordi noen har hacket seg inn hos en legitim tv-leverandør og stjålet tilgang til innhold.   

Så kan man spørre seg hvor farlig dette egentlig er. Litt deling av innhold er det vel ingen som tar skade av? Nei, kanskje ikke. Men innholdet er stjålet fra noen som har betalt for det. En innholdsleverandør som kjøper en populær sportsrettighet; en tv-operatør som har kjøpt rettighetene til sporten; en tv-kunde som har betalt mye penger for en tv-pakke som viser akkurat den sporten.

Og det er dette som gjør oss sinte. Fordi den man først og fremst lurer er naboen som ser på TV lovlig, og som har valgt å betale for å ikke støtte kriminelle nettverk hver gang han slår på tv-en. For naboen blir tv-pakken dyrere for hver eneste person som bestemmer seg for å bli en del av den millionen mennesker her oppe i Norden som ikke har tenkt å betale prisen det faktisk koster for å se TV.  

Hvordan ble det sånn? Det er ikke noe enkelt svar på det. Lovgivningen henger ikke med, og der det er ulovlig å stjele innhold er det ikke nødvendigvis ulovlig å se på det stjålne innholdet. Problemet anses som lite i et samfunnsperspektiv; det er jo bare TV det er snakk om! Og hver gang en sportsrettighet øker i pris, ser vi hvordan en strøm av mennesker velger å gå om bord i piratskipet. Kostnadene for å se den mest attraktive sporten har passert en smertegrense for mange, som derfor velger å lukke øynene for det de egentlig vet er sant: at de bidrar til å øke kostnadene for den enkelte kunden, ettersom kostnaden fordeles på alle de som ser på tv på den lovlige måten. De som ser på tv ulovlig, velger i stedet å legge pengene sine i en piratkiste som i praksis plutselig kan lukkes.  

Så hva kan man egentlig gjøre? I Allente forsøker vi ligge et steg foran gjennom rent tekniske løsninger. Vårt samarbeid med Synamedia gir resultater, og vi kommer til å fortsette teknologiutvikling med mål om å kunne tette alle hull. For det er faktisk en plikt vi har; å beskytte vårt innhold og våre kunder. Vi samarbeider også med Nordic Content Protection, og vi tenker å fortsette støtte det viktige arbeidet de gjør.

Men på mange måter er ikke dette tilstrekkelig. Det er et behov for et krafttak på tvers av bransjen. Vi må gjøre kundene av ulovlige IPTV-tjenester bevisste på hva det er de kjøper. Vi må mobilisere beslutningstagerne på feltet til handling, for slik å gjøre det vanskeligere for de kriminelle TV-leverandørene å operere som de gjør. Så må vi fortsatt ha fullt fokus på våre kunder. Det er kun hvis vi alle drar i samme retning og samarbeider om å løse problemet, at vi klarer å senke piratskipet.

Stort marked:

Selv om tjenestene er ulovlige, er piratvirksomheten på TV-markedet stort. Ifølge Allente anslås inntektene til piratsidene til hele 85 millioner euro og den den illegale omsetningen av piracy i Norge til rundt 160 millioner kroner i 2019. Kilde: Nordic Content Protection.