Saken har blitt oppdatert med kommentarer fra konserndirektør for Schibsted nyhetsmedier, Siv Juvik Tveitnes.

Årsregnskapene for Schibsteds norske mediehus og dermed også podkastsatsingen PodMe er klare, og tallene viser at selskapene samlet økte sine totale digitale abonnementsinntekter med 18 prosent, sammenlignet med året før.

Totalt endte årsresultatet på 185 millioner kroner, en økning på fire prosent sammenlignet med 2020.

Ser en på utviklingen i de enkelte selskapene ser en at podkastselskapet PodMe hadde inntekter på snaue ti millioner kroner i fjor og det norske mediekonsernet tapte over 17 millioner kroner på satsingen i Norge. 

- Schibsted og News Media fortsetter sin offensive satsing på lyd, og den abonnementsbaserte podkastplattformen PodMe er en viktig del av News Media sin kjernevirksomhet. Selskapet ble etablert i Norge i juni 2021 og er i en oppstarts- og investeringsfase. Vi investerer i kvalitetsinnhold, og vi ser allerede gode resultater fra satsingen, i utviklingen både i omsetning og antall abonnenter, sier Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør for Schibsted nyhetsmedier, i en pressemelding.

Vil ikke svare på personalkostander
Det gikk sjokkbølger gjennom podkastmarkedet da mediekonsernet kapret landets to mest populære podkaster, NRK-suksessene «Radioresepsjonen» og «Friminutt», til podkastsatsingen. Inn i stallen kom også komiker Harald Eia.

- Med inntekter på snaue ti millioner kroner og et tap på over 17 millioner så investerte Schibsted nesten 30 millioner i PodMe i fjor - hvor mye av dette var knyttet til lønning av personal og podkastprofiler?

- De totale investeringene i PodMe eller hvordan kostnadene fordeler seg er ikke noe vi kommenterer. Så er det viktig å påpeke at disse tallene knytter seg til den norske delen av PodMe Group, som også består av den svenske og den finske virksomheten, svarer Tveitnes i en e-post til Kampanje.

- Kommer tapene til å ligge i samme størrelsesorden i 2022, og hvor mye kan vi forvente at inntektene øker?

- Vi er utrolig fornøyde med topplinjeveksten og den formidable veksten vi har sett i antallet abonnenter siden vi lanserte PodMe mot norske brukere for under et år siden. Hvordan tallene vil se ut for inneværende år får vi komme tilbake til, men vi er overbevist om at satsingen på podkast i Schibsted på sikt vil gi god avkastning.

Det er forøvrig kun de norske tallene til PodMe som publiseres i dag. Den norske grenen inngår i PodMe Group som også holder til i Finland og Sverige. I mai kunne Schibsted annonsere at de hadde 170.000 PodMe-abonnenter i Norden. 

VGTV taper penger: - Har fått ny forretningsmodell
I Schibsteds tall for den norske nyhetsdivisjonen kommer det også frem at VGTV tapte penger i fjor. 

- VGTV har i løpet av 2021 fått ny forretningsmodell og er nå først og fremst et produksjonsselskap som leverer produksjoner til VG og PodMe. Resultatet er derfor ikke sammenlignbart med tidligere år, sier Tveitnes.

Resultatet før skatt faller med 11 millioner kroner og VGTV ender dermed opp med et underskudd før skatt på fem millioner kroner. Tveitnes forklarer endringene med at videoproduksjon av nyheter og sport har flyttet over til VG.

- VGTV har i løpet av 2021 levert flere vellykkede produksjoner, blant annet fjorårets store suksess «Ikke lov å le på hytta». Underholdningsinnholdet fra VGTV er en viktig del av verdiforslaget til både VG+ og PodMe. VGTV har langsiktige avtaler med flere av landets største underholdningsprofiler, og har vist at man kan skape svært attraktivt innhold for en ung målgruppe, sier Tveitnes.

- Sterkt økte papirpriser og unormalt høy inflasjon
De digitale abonnementsinntektene vokste i alle de norske selskapene i Schibsted News Media i 2021. Totalt endte de på 843 millioner, en vekst på 18 prosent sammenlignet med 2020.

2021 ble også et veldig sterkt år for digitale annonseinntekter, og særlig det siste halvåret. I likhet med i 2020 fortsatte nyhetsmediene i 2021 å investere digitalt, i innhold, teknologi og produktutvikling. I tillegg har investeringene vært betydelige i podkast, opplyser Schibsted i meldingen.

- Det er ingen tvil om at de ekstraordinære resultatene i News Media i 2021 dannet et veldig godt utgangspunkt for videre vekst, som er vår klare ambisjon for de neste årene. Vi skal fortsette å investere i kvalitetsinnhold, teknologi og produktutvikling i nyhetsdivisjonen. Samtidig er det en del eksterne faktorer som de siste månedene har bidratt til økte kostnader, blant annet sterkt økte papirpriser og unormalt høy inflasjon, som vi selvfølgelig vil være svært bevisst på fremover, sier Tveitnes.

For Schibsteds næringslivsavis E24 har ikke sterkt økte papirpriser mye å si, men Dagens Næringsliv-konkurrenten går fortsatt med underskudd etter smellen på nesten 30 millioner kroner i fjor. 

En sterk vekst på over 40 prosent i inntektene gjør sitt til at E24 bedrer bunnlinjen og loggfører et underskudd før skatt på fire millioner for 2021. 

Les også: E24 brenner millioner i kampen mot DN: - De får nøye seg med å være Norges minst lønnsome næringslivsavis

Aftenpostens inntekter står stille - men resultatene øker markant
Blant Schibsteds abonnementsaviser er det Aftenposten som er pengemaskinen med et overskudd før skatt på 141 millioner kroner, mens Bergens Tidende la igjen 20 millioner kroner før skatt i løpet av regnskapsåret 2021.

- Aftenposten leverer et solid resultat i 2021, med det høyeste driftsresultatet siden 2014. Det gode resultatet kommer som følge av sterk digital omsetningsvekst kombinert med lavere kostnader, sier Tveitnes.

Stavanger Aftenblad gjorde opp fjoråret med et overskudd før skatt på fem millioner kroner, og dermed faller resultatet før skatt med tilsammen ni millioner kroner for de to regionsavisene BT og Stavanger Aftenblad. 

Det står i sterk kontrast til Aftenposten som økte overskuddet med over 30 millioner kroner, og er således Schibsteds mest lønnsomme avis foran VG, som hadde et overskudd før skatt på 109 millioner kroner.

Les også: Papiravisdøden nærmer seg etter dansk tabloid-nedleggelse: - Det er en løpende vurdering