For første gang skal NRK sende hele Oslos Prideparade direkte. Det melder kringkasteren i en pressemelding.

Lørdag 25. juni går Oslo Pride av stabelen og paraden blir å se for første gang siden 2019, etter at koronarestriksjoner satte en stopper for det hele i 2020 og 2021.

- Prideparaden i Oslo er en gigantisk fest og markering som hele Norge nå kan få med seg, det er så stas, sier programleder Silje Nordnes.

Med i sendingen «Pridefest» er også kommentator Pål Plassen og Egil Skurdal, som skal være utegående reporter.

I tillegg til direktesending på dagtid, blir det pridesending på lørdagskvelden på NRK1. Her sender NRK høydepunktene fra dagen som har gått.

Pride uten parade
I fjor ledet for første gang Silje Nordnes NRKs direktesending fra Pride, men da ble det ikke arrangert parade.

- Jeg gleder meg enormt til å stå på Universitetsplassen, se paraden gå forbi og snakke med spennende mennesker. Pride er en fest, men også en markering som er utrolig viktig for mange. Det ønsker vi å formidle til tv-seeren, forteller Nordnes.

Pål Plassen skal være kommentator under sendingen.

- Det er veldig stas å få vise frem denne folkefesten til hele landet. Jeg er stolt over at NRK samler nasjonen rundt leirbålet, her representert ved TV-en, når store ting skjer. Vi samler nasjonen rundt det som er viktig, enten det er 17. mai, lille julaften, cupfinalen, Sommerbåten eller nå altså Pride, sier Plassen.

- For meg handler Pride om frihet og menneskerettigheter. Ingen fortjener å skamme seg over den de er. Det vi viser frem er en god miks av fest og alvor. Det er jo også et signal til folk og regimer i andre land om at vi verner om disse viktige verdiene, fortsetter han.

Skeivt kulturår 
I år er det Skeivt kulturår som markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.

- Jeg er stolt av at vi som allmennkringkaster dekker Pride. Aldri før har paraden blitt dekket av NRK på en slik måte og vi håper at så mange som mulig tar del i markeringen. NRK er med på å vise hvordan Norge er et land som verdsetter mangfold, åpenhet og retten til å elske den man vil, sier prosjektleder for «Pridefest», Liv Martinez Aasen.

I 2019 var det rundt 50.000 som deltok i selve paraden, og omtrent 275.000 var tilskuere langs parade-ruten. I år regner man med at enda flere både deltar selv eller er tilskuer.