Forlovelsen mellom Märtha Louise og Durek Verrett er historisk.  Han er den første fargede mannen som gifter seg inn i en kongelig familie i Europa.  Livesendingen på Instagram er også historisk.  En 70 minutters interaktiv sending der paret avslører mange private hemmeligheter, og som har nådd ut til rundt 500.000 følgere som de har til sammen på sine Instagramprofiler.

Dette har vi ikke sett før. 

En kongelig forlovelse pleier å bli regissert gjennom en pressekonferanse og kanskje et eksklusivt intervju gitt til NRK.

Vi er langt unna det.

I stedet snakker Märtha Louise og Durek Verrett om hvordan de møttes for fire år siden i en arrangert lunsj hjemme hos ham i Los Angeles, han snakker varmt om Ari Behn og at det var helt avgjørende at døtrene til Martha ville akseptere ham, hun fleiper med at hun er en dårlig husmor og at Durek lager mat og rydder, han kjøper klærne hennes, sko og smykker, han «truer» med å ha på seg cowboyboots i bryllupet som det blir mye latter av og de snakker om respekt for annerledeshet, ikke sette andre mennesker i bås, om hvordan de krangler (da går Durek en tur rundt huset) og om ham som bifil og farget.

Temaet rasisme er de også innom, og det har jo fått stor oppmerksomhet.  Martha Louise sier at hun er sjokkert og har vært naiv, og at dette er mye verre enn hun trodde. Så avslutter de med at det har tatt litt tid for sjamanen å venne seg til «reglene» i kongehuset, men at han elsker hennes familie og hun svarer at de elsker ham.

Så det er ingen tvil om at det er høyt under taket hos kongen og dronningen.

Det har jo blitt en slags rød tråd å kjempe for kjærligheten i det norske kongehuset; først Harald og Sonja, så Haakon og Mette Marit, Märtha og Ari og nå Märtha og Durek.

Å velge Instagram som sin egen «TV-kanal» viser at det forlovede paret ønsker å nå ut internasjonalt. Dette er en bred plattform som i stor grad viser pene bilder og mye glamour.

Og det er ingen «brysomme» journalister som blander seg inn. Litt norgesreklame ble det også, da de snakker om alt skiutstyret Durek fikk en julaften og hvor han har måttet debutere i skibakken. Selvsagt måtte han det.

Han blir en del av Norges mest sporty familie som går opp på høye topper på ski, boltrer seg i vannet på seilbrett, viser bilder av seg selv på turer i skog og mark landet rundt.

Ja, kronprinsen gikk jo nettopp over Grønlandsisen også. Ja, norskere blir det ikke. Durek Verrett må kanskje «fornorskes» litt han også?

De gjør som de største influencerne. Unngår tradisjonelle, redaktørstyrte medier. «Gir alt» i sin egen kanal. Er det lurt? Märtha Louise og Durek Verrett er svært utradisjonelle i sitt utrykk. Han er amerikaner og det er «store» ord. Når Ari Behn sa at Märtha var hans lysfontene, snakker vi vel om dronefontene etter denne spektakulære sendingen. Risikoen for paret er at det kan bli litt vel mye for en del. Det er langt unna kong Olav på trikken, for å si det sånn.

Spørsmålet er om hvordan den norske royale grunnmuren vil reagere? Heiagjengen. Ja, de som er «folk flest.»

Reaksjonen på en rekke av uttalelsene og handlingene til Märtha Louise opp igjennom årene og Durek Verrett de siste årene har kommet allerede, men paret sier at de ikke bryr seg om det. De vil bare være seg selv.

Men selv om strategien er åpenbar, og sosiale medier er valgt som deres kanal der de kan ha full kontroll, kan de ikke av den grunn regne med at de ikke blir kikket i kortene gjennom kritisk journalistikk. Av gravejournalister og redaktørstyrte medier som skal vokte makten og utføre sitt samfunnsoppdrag. Durek Verrett står enda mer frem i offentligheten etter frieriet. Da må både han og Martha Louise forholde seg til redigerte medier.

Det er helt klart en trend at store kjente personligheter satser mer og mer på egne kanaler. Erling Braut Haaland har 11,6 millioner følgere på Instagram. Det blir det sponsoravtaler og penger av. Dronning Rania av Jordan har 6,9 millioner følgere og kan vise et eget redigert bilde av seg i et nokså lukket land. Og Märtha Louise sin datter, Leah Isadora Behn, har hele 100.000 følgere i en alder av 17 år. Madonna herjer også vilt på Instagram i en alder av 63 år.

Etter å ha levd et liv som sjefredaktør i mer enn 20 år, så tenker jeg at mediene må følge enda mer med på sosiale medier og hva som faktisk skjer det. Der er det potensielle nyhetssaker hver dag og hvor journalister kan følge opp med kritiske spørsmål og be om utdypning av ulike påstander og budskap. Og da kan ikke et par som Märtha Louise og Durek Verrett gjemme seg for pressen.

At de snakker åpent om rasisme er bra. De kan bli avgjørende stemmer i denne debatten, fordi de når ut og frem til et stort publikum. Blant annet på Instagram.

Det kan bli en viktig verdisak for dem å fronte.