Gunnar Garfors, som trolig er mest kjent som globetrotter,  sa opp jobben i NRK tidligere i år, og hadde sin siste arbeidsdag på Marienlyst onsdag i forrige uke.

46-åringen fra Naustdal i Sogn og Fjordane er opprinnelig journalist, men har i mange år vært ansatt i NRKs teknologigidivisjon. Samtidig har han skapt seg et internasjonalt navn som reiselivsjournalist, foredragsholder og forfatter. 

På spørsmål om hvorfor han nå forlater NRK, forteller Garfors at han har hatt permisjon i et drøyt år for å skrive  bøkene  «Bortom allfarveg»  og  «Bortom allfarveg Vestlandet».

- Det ga såpass mye mersmak at jeg nå satser alt på å jobbe med reiseinnhold etter mange år i NRKs teknologidivisjon. Jeg har reist relativt mye og ønsker å fortsette med å videreformidle historier fra fantastiske steder og spennende mennesker. Kanskje jeg kan inspirere andre til å reise, gjennom for eksempel radio, TV og bøker, sier Garfors til Kampanje.

Tre bokutgivelser på vei
Den nyeste boka «Bortom allfarveg Vestlandet», kom i vår og er nå ute i andre opplag. Garfors forteller at det gir en «vitamininnsprøyting» å se at folk setter pris på det han skriver.  

- Så får vi se hvordan jeg får tatt det videre. Nå jobber jeg med tre nye bøker og er i samtaler med flere om mulige reisekonsepter, sier han. 

De nye utgivelsene handler om ulike reisemål her hjemme, ved polarsirklene og langs ekvator. Én av bøkene er en lettreist kokebok, skrevet sammen med sushiverdensmester og michelinstjernekokk Vladimir Pak.

Foruten reisekonkurranser på Nitimen, har Garfors først og fremst jobbet med teknologi i NRK. Reisingen han er så kjent for, har han primært gjort på fritiden. Som frilanser har han blant annet skrevet for The Guardian, i tillegg til japanske og amerikanske aviser.  

- Det er flere år siden jeg har jobbet redaksjonelt i NRK. Jeg begynte som journalist i NRK i 2000 men gikk over til mer teknologi-spesifikke prosjekter etter et par år.  Det har vært veldig spennende å jobbe i NRK. Samtidig så var det kanskje på tide å gå etter drømmen og leve av å reise.

Les også: Dagsnytt 18-programledere kjemper om samme NRK-jobb

Har ti verdensrekorder
Mens Garfors har vært på reisefot, har han plukket opp intet mindre enn ti verdensrekorder, alle knyttet opp mot reising og logistikk. 

- Den mest gjeve er nok at jeg er det første og eneste personen som har besøkt alle verdens land to ganger. Mens en av de mer kuriøse er at et par kompiser og jeg holder rekorden for å ha besøkt flest land i løpet av ett døgn. Det ble 19 på 24 timer, sier han.

Garfors forteller at at han har brukt all sin ledige tid på å reise. 

- Å lære andre kulturer å kjenne og utfordre egen kreativitet og nysgjerrighet for så å kunne formidle historier om lidenskaplige mennesker, og spennende steder er det jeg lever for. Nå får jeg muligheten til å gjøre hobbyen min til levebrød, og realisere ulike prosjekter knyttet til tv, radio, film og bøker som tidligere ikke lot seg gjøre av praktiske årsaker, avslutter Garfors.