Norges brytere høster frukter etter et år med mye oppmerksomhet. I fjor høst var det VM på hjemmebane, i tillegg har NRK skape blest om sporten med sin dokumentarserie «Hodet i klemme». Serien endte opp med å vinne Gullruten for «beste karakterdrevne dokumentarserie» og «årets deltaker».

- Vi har, som en positiv ringvirkning av dette, fått oppmerksomhet rundt norsk bryting. Det har også ført til økt interesse fra media, sier generalsekretær i Norges Bryteforbund, Morten Sandnæs til Kampanje.

Nå har bryteforbundet inngått avtaler med tre store mediehus. NRK skal sende EM og VM for seniorer, VG skal sende øvrige internasjonale rankinger, mens Amedia har fått rettigheter på norske mesterskap og stevner.

- Det er bra at vi har fått til en slik fordeling, og jeg er glad for at vi får muligheten til å profilere oss enda mer i årene som kommer. Det er mange år hvor det ikke har vært sånn, sier Sandnæs.

Lever av oppmerksomheten
Etter det Kampanje erfarer har bryteforbundet hatt kommersielle inntekter på i underkant av én million kroner per år, og er dermed ikke et særlig rikt forbund. Sandæs ønsker ikke å gå inn på de økonomiske betingelsene i avtalen.

-Det er bittelitt økonomi i dette, men jeg vil ikke gå i detalj. For oss er det viktigste synlighet. Det er tre arenaer vi ikke har hatt tidligere hvor vi kan vise bryting. Vi lever av denne oppmerksomheten. Lykkes vi med dette så blir det lettere å drive rekrutterings- og markedsarbeid, sier Sandnæs.

Rettighetssjef i VG, Aslân Farshchian, gleder seg til å følge bryterne frem til OL i 2024.

- Med utøvere av topp, internasjonal klasse, som både leverer på matta og byr på seg selv utenfor, er brytelandslaget et av de mest spennende vi har. Vi er veldig glade for å kunne være med dem på veien mot OL i Paris, sier Farshchian.

- Helt fantastiske mennesker
Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, forteller at dokumentarserien ikke hadde noe med oppkjøpet av rettigheter å gjøre. Han gleder seg likevel til å se igjen kjente ansikter i mesterskap.

- Rettighetene og serien har ikke noen avhengigheter, men vi har sikret oss muligheten til å vise EM og VM i bryting, slik at vi kan løfte frem våre venner fra serien når det brytes om internasjonale medaljer, sier Sundvor.

- Hvor viktig har den serien vært for å bygge interesse rundt brytesporten?

- «Hodet i klemme» har nok vært viktig for å speile bredden i norsk idrettsliv. Med serien får vi vist frem hvem de faktisk er, og hva de gjør for å nå sine drømmer - både på matta og i eget liv. De er noen helt fantastiske mennesker, sier han.

Aasland Graff & Partners som har forhandlet medierettighetene på vegne av Norges Bryteforbund.