Ifølge Kulturplot og NTB skriver artisten Tønes, som i går ble tildelt Spellemannsprisen i i vise- og visepopkategorien på NRK1 P1, i et innlegg på Facebook at han lurer på hva han skal si til de andre nominerte, som var Marthe Valle, Eva Weel Skram og Daniela Reyes.

– Dokke måtte høyra på radio at eg fekk prisen på «Trafikk og Musikk»! Det blei fryktelig feil, alle sko våre i ein stor sal, litt nervøse og spente, fint pynta på ein stor fest for musikken. Beklage og respekt!

NRK var først ute med å omtale kritikken mot prisutdelingen, etter at Marte Valle delte et innlegg i  Facebook-gruppa «Bransja prat». Der reagerer hun på at prisen ble delt ut mandag ettermiddag, og ikke som en del av hovedsendingen på NRK1 fredag 20.05 denne uken. 

Valle, som altså var nominert i samme kategori som Tønes, skriver at hun fikk en e-post tidlig mandag om at hun måtte følge med på radio klokka fire, for da skulle prisen i hennes kategori deles ut.

- Kun de mest kommersielle prisene deles ut
Valle sammenligner årets utdeling med sist hun var nominert, for snart snart 20 år siden.

– Det var ærefullt og høytidelig, og om ikke alle kategoriene var like spennende for alle så var det en føkkings prinsippsak at de i hvert fall var like viktige på akkurat denne kvelden. 

Valle skriver også at hun hadde kjøpt billetter til prisutdelingen, før hun fikk vite at ikke alle prisene skulle deles ut samme kveld. Hun skriver at hun nå tviler på at hun vil dra dit, ettersom «det ser ut som det kun er de mest kommersielle prisene som skal deles ut».

– Ja, jeg vet at jeg framstår som en sur og bitter jævel, men dette er enda et grep som signaliserer at bredden i musikklivet i Norge er mindre viktig.

Pressekontakt Simen Idsøe Eidsvåg i Spellemann sier til NRK at han forstår at måten man har løst prisutdelingen på etter pandemien kan gjøre noe med opplevelsen av å bli nominert.

– Men at oppmerksomheten til alle de 28 prisene som skal deles ut, er jeg ikke enig i at blir mindre, sier han.