NRK får kritikk for et innslag i Dagsrevyen torsdag der Europa-korrespondent Roger Sevrin Bruland rapporterer fra en privat skyteskole i Polen som opplever økt pågang som følge av krigen i Ukraina.

Mot slutten av innslaget avfyrer Bruland selv en Kalashnikov på skytebanen flere ganger før han henvender seg mot kamera og fortsetter reportasjen.

Journalist, historiker og tidligere utenriksjournalist i Dagbladet, Jan-Erik Smilden, skriver i en kronikk i Kampanje i dag at dette er noe han aldri ville ha gjort.

- Journalister skal ha på seg skuddsikker vest og hjelm i krig og i krigssituasjoner, ikke våpen. Nå er Ukrainakrigen en konflikt der den okkuperte part enkelte steder har nesten ett hundre prosents oppslutning i den vestlige verden. Med det spiller ingen rolle. En journalist skal per definisjon være ubevæpnet, skriver han.

Seansen kan i verste fall bli brukt mot NRK-reporteren, mener Smilden.

- En reporter som bruker slike virkemidler som Bruland gjorde forleden, kan lett bli en brikke i propagandakrigen som pågår i forbindelse med Russlands brutale invasjon av Ukraina.

Les mer: Kritiserer Dagsrevyen-reportasje: - En journalist skal per definisjon være ubevæpnet

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK svarer på kritikken i en e-post til Kampanje. Der tar han selvkritikk for bevæpningen.

- Intensjonen bak innslaget var å vise hvordan mange polakker driver skytetrening og gjøre det på en inkluderende og opplysende måte.  Skyting er  både en sports- og fritidsaktivitet for svært mange mennesker rundt om i verden, også i Norge. Men med den konteksten Europa nå står i, med krig i Ukraina, skulle vi tenkt annerledes om akkurat den delen der vi deltar på selve skytetreningen. Vi ser at det kan sende feil signal. NRKs journalister er naturligvis alltid ubevæpnet når vi dekker krig og konflikt, sier han.

Du kan se innslaget i Dagsrevyen her.

Bevæpnet reporter:

NRK-journalist Roger Sevrin Bruland avfyrer flere skudd som en del av et Dagsrevyen-innslag fra Polen. - Journalister skal ha på seg skuddsikker vest og hjelm i krig og i krigssituasjoner, ikke våpen, skriver Jan-Erik Smilden. Skjermbilde: NRK