Sámi Grand Prix ble for første gang avholdt i 1990, men det er først i år at NRK tar på seg oppdraget å sende musikkonkurransen direkte på hovedkanalen NRK1 påskeaften.

- Ja, det er første gang denne konkurransen sendes på NRK1. Tidligere har vi sendt den på radiokanalen NRK sámi radio, i 2019 ble den strømmet på nrk.no/sapmi og i 2021 ble konkurransen sendt på NRK2. Men da var den så å si helprodusert av Samisk Musikkfestival. NRK bidro da med noen flerkamerafotografer og en programleder, sier prosjektleder for NRK Sápmi, Ravna Nystad til Kampanje.

Nå håper hun konkurransen blir en påsketradisjon på NRK1.

- Jeg håper i alle fall på at det blir en tradisjon. Det er en berikelse for det norske folk å få ta del i dette. Konkurransen er mer høytidelig og kulturell enn MGP, så jeg tror publikum vi kose seg og få gode overraskelser og ny innsikt i samisk musikk og samiske tradisjoner, sier Nystad.

I år er det 12 deltakere fordelt på de to kategoriene joik og sang som deltar i konkurransen. Programledere for årets sending er Fred-René Buljo og Alexandra Rotan, kjent fra bandet Keiino som representerte Norge i Eurovision i 2019 med sangen «Spirit in the Sky».

- NRK er modige 
Programredaktør i NRK Sápmi, Carl-Gøran Larsson, forteller at det har blitt mer oppmerksomhet rundt samisk musikk først de siste årene og at det er grunnen til at NRK ikke har sendt konkurransen før i år.

- Det har ikke vært like stort fokus på samisk musikk før som de seneste årene. Nå har det kommet frem mange samiske artister, og det har blitt en så viktig del av norsk og nordisk musikkultur at man nå tar det til hovedkanalen. Jeg synes NRK er modig som satser på noe som er helt unikt i nordisk sammenheng, sier Larsson.

- Var det på høy tid at det endelig blir vist på NRK1?

- Ja, eller jeg vil si at tiden er mer moden nå, og det er veldig gledelig at de gjør det. Det er et løft for samisk og norsk kultur i den forstand at vi får frem den store bredden som finnes av kultur i Norge, sier Larsson.

- Samisk musikk er ikke en sjanger
Nystad forteller at hun er veldig glad for at musikkfestivalen nå blir vist frem til hele Norge, samt Sverige og Finland.

- Det er en sann glede og viktig for samiske artister å han en slik nasjonalscene å stå på. Det er viktig for eksponering av unge samiske artister og for tradisjonelle joikere at de blir presentert for nasjonalt publikum. Ikke minst er det viktig å vise at samisk musikk ikke er en sjanger, men all verdens musikk presentert på samisk, eller med samiske elementer i musikken, teksten eller joiken, sier hun og fortsetter:

- Ja, og i år slår vi på stortromma. Vi ønsker å nå ut både ungt og bredt med dette programmet og konkurransen, slik at også nordmenn, svensker og finner kan ta del i denne påsketradisjonen. Det er samsending med SVT og Yle direkte, da på deres nettspillere SVT play og Yle arena, sier Nystad.

Også Larsson gleder seg over at naboene i Sverige og Finland viser konkurransen på nettspillerne sine, selv om han gjerne skulle sett at det ble sendt lineært som i Norge.

- Jeg er optimist så jeg håpet de skulle sende det allerede i år. Men ja, det er ikke til å skjule at det samiske ikke er like synlig i Sverige og Finland som i Norge. Blir det sendt til neste år så er vi kjempefornøyd, sier Larsson.

Sámi Grand Prix skiller seg fra Melodi Grand Prix ved at konkurransen er delt i joik og sang. I tillegg sitter hele publikum med kofter og samiske klær for å vise frem det nyeste innen samisk mote.

- Sámi Grand Prix i Kautokeino er også en cat-walk for det siste innen samisk design og kofter, sier Nystad.

Prosjektleder:

Lange tradisjoner
Nystad forteller at samisk musikkfestival ble startet opp allerede i 1971 og at påsken er en historisk høytid der samene tradisjonelt sett har samlet seg på tettstedene for å feire seg selv med brylluper, konfirmasjoner, barnedåp og for å finne ut hvem som hadde den raskeste kjørereinen.

Som en del av samisk musikkfestival ble Sámi Grand Prix arrangerte for første gang i 1990 hvor formålet var å få frem nukomponerte tradisjonelle samiske joiker og nyskrevet samisk musikk.