Pressens faglige utvalg (PFU) mener NRK brøt punkt 3.2, om å være kritisk til valg av kilder og kontrollere at opplysninger som gis er korrekte, i et nyhetsinnslag i Dagsrevyen julaften i fjor, to måneder før Russland invaderte Ukraina, om krigssituasjonen i det østlige Ukraina på dette tidspunktet.

NRK var blitt klaget inn til PFU av Ukrainas ambassadør i Norge.

Innslaget i Dagsrevyen var basert på materiale fra den russiske statskontrollerte kanalen RU-RTR som var blitt videreformidlet av Associated Press. PFU mener NRK sviktet da de ikke ga TV-seerne tilstrekkelig kontekst slik at de på en tydelig måte fikk vite at innholdet var blitt publisert av en statskontrollert kanal.

- Det er ikke et problem å videreformidle denne type innhold, men det er helt avgjørende hvordan man gjør det, sier PFU i uttalelsen.

Medlemmene i PFU var samstemte om konklusjonen.

- Jeg synes dette er veldig spesiell journalistikk og spesielle svar fra NRK. Det er åpenbart ikke uenige i at de har redaksjonelt ansvar for byråstoff. Men å si at dette er en kilde de vanligvis kan stole på, når man ser hele ånden i reportasjen. Det er så propagandaaktig som det går an, sier Gunnar Kagge, journalist i Aftenposten.

PFU-leder Anne Weider Aasen understreker at det er lett å se ting i et annet lys når man vet hva som skjedde to måneder senere.

- PFU skal ikke drive med revisjonisme, men selv med det man visste på publiseringstidspunktet, mener jeg at NRK ikke har begått tilstrekkelig kildekritikk. Det handler ikke om at man ikke skal vise russiske stemmer eller andre sider av krigen. Det handler om hvilken kontekst man setter det inn i, sier hun.

Du kan se innslaget i Dagsrevyen her.

Klaget inn av Ukrainas ambassadør
Det var Ukrainas ambassadør i Norge, Viacheslav Yatsiuk, som hadde klaget inn reportasjen til PFU. Han mener NRK videreformidlet russisk desinformasjon i innslaget der NRK viser til en militant separatistleder som «hevder ukrainsk-støttende grupper planla å begå krigsforbrytelser», og at det «handler om kjemisk krigføring».
 

NRK vist et klipp fra et intervju med separatistlederen, gjort av en statlig russisk tv-kanal, der han blant annet er sitert på følgende:

«De har inntatt stillinger. Det er folk som ikke tilhører det ukrainske militæret, men som opererer på egen hånd og utfører bestemte oppgaver. I november ble det kjemiske krigføringsmiddelet brakt inn med fly. Det ble fylt på 40 mm metallhylser, som passer til håndgranatkastere.» 

Ukrainas ambassadør hevder at NRK med innslaget har forsøkt å rettferdiggjøre Russlands invasjon ved å omtale den som «humanitær». Yatsiuk reagerer blant annet på at NRK videreformidler påstander om at det finne ukrainsk-støtte militante grupper som opererer på siden av den ukrainske regjeringen. Dette mener ambassadøren er usant. 
 
Han mener også at NRK har gjentatt «den mest sjokkerende løgnen til  den russiske propandamaskinen» om at Ukraina skal ha forberedt kjemiske angrep mot befolkningen i Donbas-området. 
 
Ambassadøren mener NRK skulle ha rettet og beklaget innslaget. Han har klaget inn NRK for flere brudd på Vær Varsom-plakatens punkt, deriblant 3.2, om kildekritikk, 4.13, om at feilaktige opplysninger skal rettes snarest mulig, og 4.14, om retten til samtidig imøtegåelse. 

- Kunne lagt inn sterkere forbehold
NRK avviser brudd på Vær Varsom-plakaten og viser i sitt tilsvar at innslaget var basert på materiale distribuert av nyhetsbyrået Associated Press som hadde hentet opptakene sine fra den russiske statskontrollerte kanalen RU-RTR».
 

- Det som gjorde det aktuelt for oss å benytte materialet, var at det ble formidlet gjennom en av våre redaksjonelle samarbeidspartnere som er et anerkjent og velrennomert vestlig nyhetsbyrå. Vi ble også interessert i materialet fordi det ga tilgang til kilder og informasjon fra de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina som vi sjelden har fått tilgang til, skriver NRK. 
 
NRK påpeker at det er en vanlig problemstilling i redaksjonell dekning av krig og konflikt at man ikke kan verifisere påstander der og da. 

- Samtidig er dette en svært alvorlig påstand, og det er viktig at slike påstander behandles kritisk i publiseringen. Det er avgjørende at det skal tas forbehold i formidlingen av slike ubekreftede påstander. Dette blir også gjort i innslaget – to ganger presiseres det at dette er noe talsmannen hevder. Men vi ser at vi med fordel kunne lagt inn enda sterkere og tydelige forbehold i formidlingen av disse påstandene, skriver NRK. 

NRK avviser også at ambassadørens påstand om at omtalen av konvoiene «var et forsøk på å rettferdiggjøre Russlands folkerettsstridige praksis med å sende forsyninger til opprørskontrollerte områder og dermed krenke grensene til en annen suveren stat». 
 
Tilsvaret fra NRK har blitt dårlig tatt imot av den ukrainske ambassaden. 
 
- Vi er sjokkerte og forferdet over innholdet i NRK-svaret som vi anser som opprørerende, unøyaktig, manipulerende og lite unnskyldende, skriver de.