NRK avviser anklage om sensur på Facebook - Snorre Valen mener vi må tale et hardt ordskifte i sosiale medier

Kringkastingsrådet har fått en klage fra en NRK-bruker som mener statskanalen skiller seg fra andre store medier ved å stenge kommentarfeltet på Facebook-kontoen til NRK Nyheter.

- Norges største mediebedrift kan ikke bedrive slik sensur og stenging av kommentarfelt, skriver klageren.

Les også: NRKs nyhetsdekning av Ukraina-krigen opp i Kringkastingsrådet

Leder av Kringkastingsrådet, Snorre Valen, innledet diskusjonen om saken med å si at han synes dette er et interessant prinsipielt spørsmål sett fra et publikumsperspektiv.

Programredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK bekrefter at de stengte kommentarfeltet på NRK Nyheter inntil videre da krigen i Ukraina brøt ut 24. februar.

- Dette gjorde vi for å flytte ressurser fra et arbeidskrevende område til et annet, fra moderering av kommentarfelt til arbeid med innhold om Ukraina. For denne gruppen innebar det at de skulle drive med videoverifisering, sa han.

Langfeldt påpeker at NRK har et redaktøransvar for innholdet i kommentarfeltet på Facebook og at de kan klages inn til Pressens faglige utvalg hvis de ikke sletter kommentarer som bryter med god presseskikk.

- Vi i NRK støtter selvsagt opp om ytringsfriheten. Det betyr ikke at vi har en plikt til å publisere eller formidle andres ytringer, sier Langfeldt.

- Har skjedd en herdig av debatten
Han forteller at NRK ønsker å flytte mer av publikumsdialogen bort fra sosiale medier og over til egne plattformer og viser til at de blant annet har tilbydt tjenesten NRK Svarer gjennom krigen i Ukraina der eksperter og egne journalister svarer på forhåndsmodererte spørsmål fra publikums.

Snorre Valen ville vite om sosiale medier gjør det vanskelig for NRK å ha publikumskontakt som svarer til publikums forventninger?

- Nei, egentlig ikke. I dette tilfellet er det mer at publikumsdialogen på Facebook er hardere enn andre steder. Det har skjedd en herding av debatten på Facebook som er ulik dialogen med publikum andre steder, svarer Langfeldt.

Reagerer på begrunnelsen
NRK høstet i stor grad forståelse hos Kringkastingsrådet for valget om å stenge kommentarfeltet, men programredaktørens begrunnelse fikk advokat og tidligere justisminister fra Frp, Anders Anundsen, til å reagere.

- Det som bekymrer meg er at NRK fortsatt bruker Facebook som en sentral nyhetsformidler, men stopper debatten av nyhetene som publiseres der med en hensikt om å skape en tryggere arena for publikumsdialogen, men i argumentasjonen kommer det frem at det egentlig en trygghet du vil skape for NRK slik at NRK ikke skal få ansvaret for ytringene som fremmes, sier han.

Han mener NRK har et ansvar også for å ha en åpen publikumsdialog og få frem at det er sterke meninger om det som skjer i nyhetsbildet.

- Det er også et viktig ansvar i nyhetsformidlingen, sier Anundsen.

Han lurte på om denne linjen har fått redaksjonelle konsekvenser for hvilke saker NRK deler på Facebook. Det avviser etikkredaktør Per Arne Kalbakk, men noen unntak.

- Løpende pågående uavklarte kriminalhendelser, som Kongsbergs-drapene, for eksempel. Der så vi med én gang at det kom spekulasjoner om hvem som står bak. Vi har alle viktigere ting å gjøre enn å rydde unna ubegrunende påstander om hvem som står bak grufulle handlinger i et massedrap, sier Kalbakk.

- Har ingenting med sensur å gjøre
Gunnar Kvassheim
er blant dem som støtter kursendringen til NRK i sosiale medier.

- Det kan oppleves som at man gjør det for å forsvare NRK. Jeg mener man gjør det for å forsvare debattklimaet som gjør at flere kan delta i den debatten. Enten forsvarer du de få som dominerer disse arenaene eller så tar du grep for å styrke mulighetene for alle de som ikke deltar. Jeg tror kursendringen NRK gjør vil bidra til at flere deltar i debatten. Det har ingenting med sensur å gjøre, ei heller er det et inngrep for å begrense ytringsfriheten. Dette ligger innenfor det handlingsrommen som en redaktør eller en redaksjon må ha, sier han.

Også forsker Vilde Schanke Sundet ved UiO mener det kan være riktig å stenge kommentarfeltet.

- Det finnes mye forskning gjennomført i Institutt for samfunnsforskning om hatytringer som viser at det å stå i offentligheten kan være særskilt belastende for noen grupper, og gjør at de ikke ønsker, sier hun.

- Jeg er av legning helt enig med Sundet i at behovet for et sunt debattklima som reelt sett sørger for at så mange som mulig har terskel for å delta, og det at folk skriker og hyler til hverandre er ikke noe som stimulerer til et friskt og bredt ordskifte, sier Snorre Valen.

Han mener likevel vi må tale et hardt ordskifte i sosiale medier.

- Jeg må innrømme at jeg den siste tiden har tenkt på at vi lever i tider der mye står på spill, og hvor mye er ganske alvorlig og oppfattes som veldig viktig for folk. Jeg tror vi må venne oss til et debattklima som reflekterer det og tidvis kan være ganske hardt. Vi må alle venne oss til å skille tydelig mellom hva vi synes er ubehagelig og i overkant hissig på den ene siden og det som er åpenbart skikkanerende, truende og usant på den andre siden, sier han.

- Mange har ikke erfaringen
Espen Olsen Langfeldt mener på sin side man må ta forskningen som Sundet viser til på alvor og kom med et stikk til Snorre Valen, som er tidligere SV-politiker.

- Selv om hardhudede eks-politikere mener noe annet er det mange som ikke har den efaringen med offentligheten som føler det noe annerledes, sier Langfeldt.

Han mener løsningen er å forhåndsmoderere kommentarer.

- Det er noe Facebook ikke kan gi oss i dag. Det har vært en tradisjon for ellers og det må vi jobbe med.