Oppdatert 17.30: Medietilsynet har varslet VGTV om at de vurderer å ilegge kanalen sanksjon i form av advarsel eller gebyr.

Etter nesten åtte år som programledere for «Panelet», valgte Morten Hegseth og Vegard Harm i fjor å legge ned kjendisprogrammet til fordel for et nytt VGTV-talkshow som har fått samme navn som podkasten deres: «Harm & Hegseth». Her intervjuer de to kjendiser hver uke, lager sketsjer og avholder seerkonkurranser.

Sistnevnte gjør de i samarbeid med Kondomeriet som sponser programmet sammen med Froosh og Akademiet. I det ukentlige innslaget «Harm & Hegseth redder orgasmen» inviteres seerne til å sende inn sine beste sexhistorier. Vinnerne får sine historier opplest og sexleketøy fra Kondomeriet i premiere.

- Helt rå
Det skjer ikke uten fanfare fra programlederne. I episode tre av programmet er premien fra Kondomeriet et sexleketøy for menn kalt Arcwave som på sedvanlig vis løftes opp av Vegard Harm og vises frem foran kamera.

- Dette er en personlig favoritt av oss begge, starter Vegard Harm.

- Den er helt rå, bekrefter Morten Hegseth.

- Den er helt rå, gjentar Harm og beskriver produktet som en mannlig versjon av sexleketøyet Womanizer.

- Dette er det beste sexleketøyet jeg har brukt noen gang, sier Hegseth.

- Absolutt, skulle jeg si, istemmer Harm.

Like etter presenteres neste ukes premie, en Womanizer. Også den løftes opp foran kamera og beskrives som «classic, beautiful, liberty, right on the clit, gives you everything».

I program fire, som ble publisert forrige uke, presenteres produktet fra Kondomeriet som «veldig artig». «Det som er gøy med denne er at en kan gå inn i vagina sammen med penis», forklarer Vegard Harm videre.

- Uklart skille
Mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, viser til Vær Varsom-plakatens punkt 2.7 som sier at man aldri skal svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame.

Han påpeker at selv om «Harm & Hegseth» er et underholdningsprogram, så må de følge pressens etiske regelverk.

- De har lov til å anbefale disse produktene, men problemet er at de eneste produktene de omtaler er sponsorens produkter. Da må vi tro at det er en del av sponsoravtalen VG har inngått med Kondomeriet og det er et uklart skille mellom redaksjonelt innhold og reklame, og det skal det ikke være sier han til Kampanje.

Trygve Aas Olsen tror ikke nødvendigvis at innslaget vil bli oppfattet som problematisk av seerne av «Harm & Hegseth».

- Men det kan bli et problem for mediehuset VG hvis det blir uklart hva som er reklame og hva som er redaksjonelt innhold. Det vet jeg at VG-ledelsen vet, sier han.

Ansvarlig redaktør i VGTV, Rolf Sønstelie, er ikke enig i kritikken.

- Det skal ikke være uklart hva som er redaksjonelt innhold og reklame. Denne spalten i «Harm & Hegseth» er redaksjonell. Det er en spalte Morten, Vegard og redaksjonen ønsket å lage, fordi det er godt underholdnings-innhold til det nye showet. Så er det et pluss at den passet med en sponsor, men det skal være tydelig merket, skriver han i en e-post til Kampanje.

Morten Hegseth og Vegard Harm er ikke ansatt i VGTV, men de er tilknyttet datterselskapet Max Social som influencere. Ifølge VGs egen oversikt over profilenes kommersielle bindinger har både Hegseth og Harm egne kommersielle avtaler med Kondomeriet.

- Overhodet ikke planlagt
VGTV er ikke bare underlagt pressens egne regler, de må også følge regelverket for reklame, sponsing og produktplassering på TV. 

«Harm & Hegseth» er merket med produktplassering i henhold til kringkastingslovens bestemmelser. Der står det også at produktplasseringen ikke skal oppfordre direkte til kjøp av produktene ved å inneholde «spesielle salgsfremmende henvisninger». Den samme formuleringen går igjen i kringkastingslovens regler om sponsing.

I en egen veileder for produktplassering skriver Medietilsynet at positive beskrivelser av produktets egenskaper kan være et eksempel på slike henvisninger.

- Sponsoravtalen mellom Kondomeriet og «Harm & Hegseth» inneholder på ingen måte løfter om salgsfremmende budskap i redaksjonell kontekst. Kondomeriet sponser en redaksjonelt forankret spalte der Morten og Vegard setter fokus på morsomme, rare eller flaue sexhistorier. Ytringene de kom med var personlige og spontane. Dette var overhodet ikke planlagt, sier Rolf Sønstelie i VGTV.

- Produktplasseringen skal heller ikke gi varen, tjenesten eller varemerket en unødig fremtredende rolle. Hvor går grensene for produktplassering i VGTV her?

- VGTV takker nei til svært mange kommersielle samarbeid som vi ikke kan forsvares redaksjonelt. Alle samarbeid er unike, og det er ikke mulig å gi entydig svar på hvor denne grensen går. Noen ganger passer sponsor og et redaksjonelt innhold så godt sammen at det naturlig vil oppleves som mer fremtredende enn andre samarbeid. Det er tilfellet her.

- Hvordan vurderer dere denne omtalen i lys av reglene om sponsing?

- I denne typen underholdningsprogrammer, med en lett, uformell og personlig tone, kan det oppstå gråsoner. Det må vi være bevisste på. Min vurdering er at vi ikke har brutt reglene, særlig fordi det ikke var ment salgsfremmende og de ikke sa noe om pris, produktegenskaper eller nettside. Men Morten og Vegard kunne godt latt være å bli personlige, og vi kunne tatt det bort i klippen. Her skal vi være skjerpet fremover, sier Sønstelie.

Kampanje har vært i kontakt med Medietilsynet. De hadde ikke forrige uke mulighet til å svare på om de vil se nærmere på hvordan VGTV etterlever dette regelverket.