I kveld har Discovery premiere på programmet «Drag me out» hvor en rekke kjendiser skal prøve seg i den tradisjonelt skeive kunstformen «drag». Lederen i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, sier til Kampanje at han er glad for å se kunstformen på TV, men er usikker på hvordan den vil bli presentert til publikum.  

- Drag er en viktig kunstform, så det å få drag ut til publikum er en veldig fin og viktig ting. Samtidig er jeg litt avventende til dette formatet og hvordan de vil ivareta det skeive perspektivet. Jeg håper det ikke bare blir eksotisk underholdning for streite, sier Gjestvang.

Les også: Jan Thomas blir hoveddommer i Discovery-drag: - Noe av det gøyeste jeg har vært med på

Selv om deltakerne i serien består av i hovedsak ikke-skeive kjendiser, så er Gjestvang glad for å se at mentorene i programmet er artister som driver med drag til vanlig.  

- Det blir veldig spennende å se hvordan deres perspektiver blir fremstilt. Jeg håper de får tid til å fortelle sine historier og at disse historiene blir fortalt på en trygg og god måte sånn at det her ikke bare blir sirkus og eksotifisering. Det er viktig at det blir en reell og god fremstilling av drag som kunst- og kulturuttrykk, sier Gjestvang.  

- Kan latterliggjøresPå spørsmål om det burde vært ordentlige drag-artister og ikke kjendiser med i programmet svarer Gjestvang at kjendiselementet kan være med på å skape ekstra oppmerksomhet rundt drag, men også at det kan bidra til en mer uheldig bieffekt.  

- Det kan latterliggjøres litt ved at folk ser på dem og tenker «se så rar den kjendisen så ut». Det kan bli et for stort fokus på utkledningsdelen og at det på en måte blir mer karneval enn drag. Men jeg vet at det er dragartister med lang erfaring som er med som mentorer, så jeg håper som nevnt de blir gitt tid, sier Gjestvang og fortsetter:  

- Jeg er spent på hvem som har hovedroller og biroller, og at vi skal løfte opp kulturen fremfor å bare utforske den, sier han videre.  

Inge Alexander Gjestvang.jpg

Skeivt kulturårI år er det skeivt kulturår som en del av markering av at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge.  

- Siden det er skeivt kulturår så er det en del større aktører som vil løfte frem det skeive. Jeg håper dette programmet kan bidra til å åpne opp for gode diskusjoner om hvor disse aktørene har vært tidligere og ikke minst hvor de kommer til å være i årene som kommer, sier Gjestvang.  

- Discovery skriver selv i en pressemelding at dette er et bidrag til kulturåret. Tolker du det dit hen?  

- Ja og nei. Drag er et viktig uttrykk for skeiv kultur, samtidig som jeg vet at det er mange drivende dyktige dragartister som har sine show over hele landet. Jeg vil heller oppfordre folk til også å kjøpe billetter til disse showene, fremfor å kun se serien. Det vil nok gi et mer riktig bilde. Men så er det er selvfølgelig greit med lettbeint underholdning, så lenge det forvaltes på riktig måte, sier Gjestvang.  

Han forteller imidlertid at han kommer til å gi programmet en fair sjanse.  

- Jeg er veldig fan av drag så jeg føler jeg må ta en titt for å gjøre meg opp en mening, samtidig er jeg veldig spent på om programmet tar seg tid til å fortelle de gode draghistoriene eller om det bare blir lett underholdning, sier han.

- Først og fremst et underholdningsprogram
Senior kommunikasjonsrådgiver i Discovery, Ola-Magnus Svihus svarer følgende på spørsmål om Discovery kan love Gjestvang at det ikke bare blir «eksotisk underholdning» for streite, men også et program for å løfte skeiv kultur:

- Drag Me Out er et underholdningskonsept hvor kjente norske menn, heterofile som homofile, får et innblikk og en smak på hva drag er, og hvorfor det er viktig. Drag Me Out, sammen med dokumentarserien UT, som tar for seg homokampen i Norge og har premiere på onsdag, er Warner Bros. Discoverys markering av skeivt kulturår, skriver Svihus på SMS og fortsetter:

- I Drag Me Out har vi seks flotte drag queens med svært ulik stil, som i rolle som Drag Mums skal hjelpe deltagerne inn i drag’ens fantastiske verden. Det er møtet mellom deltagerne og Drag Mums som er midtpunktet i programmet, og proffene i programmet får absolutt vist seg frem. Men dette er først og fremst et underholdningsprogram, og ikke en leksjon i drag sin historie i Norge. Et slikt program håper jeg derimot blir laget i fremtiden, og jeg håper at vårt underholdningsbidrag kan berede grunnen for det.