Mandag slapp Discovery+ to episoder av TV-programmet «Drag Me Out» i tillegg hadde første episode premiere på Discovery-eide TVNorge. Kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride, forteller til Kampanje at 72.000 seere fikk med seg premieren på TVNorge.

- Vi skulle gjerne sett høyere tall, men er utrolig stolt av dragqueen-mentorene våre og gutta som har stilt opp i programmet. Nydelige folk både på inn- og utsida, med og uten sminke og glitter, sier hun.

- «Drag Me Out» er et underholdningsprogram, men vi har lang tradisjon for å ta for oss viktige temaer og presentere dem på en underholdende måte. Det har også vært målet med dette programmet, og det blir fine historier presentert i en glamorøs innpakning også i de kommende programmene, legger hun til.

- Gode intensjoner
I går fortalte leder i Foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang, til Kampanje at han håpet at programmet ikke bare ble «sirkus» og eksotisk underholdning for streite. I dag forteller han at fikk med seg gårsdagens premiere, men at han fortsatt er noe avventende med å felle en dom.

- Det jeg syntes var fint var at det var rom for at mentorene kunne fortelle om sine erfaringer, både som artister og skeive. Det var positivt, sier Gjestvang til Kampanje.

- Men det som kanskje var litt rotete og som ikke ble satt helt i kontekst, som jeg syntes var litt pussig, var at programleder Janne Formoe plutselig nevner dette med avkriminaliseringen av homofili i Norge for 50 år siden. Jeg så ikke helt den store koblingen der – det var nok et forsøk på å henge det på en krok. Drag er en viktig del av skeiv kultur, men det har ikke så mye med avkriminaliseringen å gjøre, sier han.

Gjestvang forteller at han satte mest pris på klippene i programmet hvor mentorene og kjendisene pratet om drag og mentorenes egne erfaring rundt skeivhet.

- Jeg er selv veldig glad i drag, og jeg vet at flere av mentorene har holdt på en god stund. Jeg er glad for at de får en plattform. Og så er det noen elementer i programmet som ble litt enkle. Noen litt raske snarveier for å sette det inn i en kontekst. Men det var gode intensjoner, selv om noe kanskje ble litt uklart, sier Gjestvang.

Les også: - Uten å sette dette i kontekst blir «Drag Me Out» bare å bekrefte tullete fordommer

Så gullet i programmet
Daglig leder i stiftelsen Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt, så både episode én og to på strømmetjenesten Discovery+. Han forteller at han er veldig positivt innstilt til programmet. Helseutvalget er en stiftelse som arbeider helsefremmende og sykdomsforebyggende overfor lesbiske, homofile, bifile, transpersoner samt andre kvinner og menn som har sex med personer av samme kjønn.

- Det bar litt preg av at det var low-budget, men jeg synes det var med på å få frem noe vi sjeldent ser. Det var ærlige refleksjoner fra heterofile menn og om hvordan de opplever det å komme i kontakt med sine feminine sider - og det var noe av gullet jeg så. Det var ekte og oppriktig, det likte jeg, sier Angeltvedt til Kampanje.

Han forteller at han til vanlig ikke hører på musikken til deltaker Stian «Staysman» Thorbjørnsen, men at han likte det han så av han og de andre deltakerne.

- De ga av seg selv på et vis. Jeg mener det ble en form for ekte forvandling, og ikke bare tull og tøys, sier Angeltvedt.

Han er heller ikke engstelig for at programmet skal bli tolket i den retningen.

- Mentorene i programmene er med på å sette rammene for dette showet, noe jeg synes de treffer bra med. Jeg synes programmet fortjener noe mer ressurser. Jeg håper de får bra seertall og at de kan bruke mer penger både på de som lager innhold, dragartistene og sesong to, sier Angeltvedt som skal følge med på programmet ut sesongen.