Før påske skrev Kampanje om at NRK skulle sende Sámi Grand Prix direkte på NRK1 for første gang, på selveste påskeaften, som i år falt på lørdag 16. april.

Sámi Grand Prix har blitt arrangert siden 1990, men i år tok altså NRK på seg oppdraget med med å sende musikkonkurransen direkte på hovedkanalen for første gang. 

Det ble joikeren Jörgen Stenberg og sangeren Ingá-Máret Gaup-Juuso som gikk av med seieren i konkurransen, som er delt opp i kategoriene joik og sang.

Prosjektleder Ravna Nystad sier til Kampanje at de er meget fornøyde med sendingen og at alt gikk som planlagt. 

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra både medvirkende, artister, musikere og publikum, sier hun. 

Ifølge tall fra NRK Analyse har sendingen blitt sett av 204.000.

- Jeg er fornøyd med TV-tallene og ser bare et potensiale i å nå enda lenger ved neste korsvei. SGP med joik og samiske artister ble for første gang sendt på NRK1, i hard konkurranse mot andre lineære nasjonale sendinger som er veletablerte, så dette er meget bra tall, sier prosjektlederen. 
 
- Har stått på dag og natt
Synes du sendingen får nok dekning i pressen, både av NRK og generelt? 
 
- Arrangøren Samisk musikkfestival skulle etter min mening fått en mye større plass i pressedekningen, for uten dem som eier konseptet, hadde dette aldri blitt en realitet, sier Nystad.
 
Hun forteller at Samisk musikkfestival er «en liten festival på et lite sted», som har åpnet dørene for NRK.
 
- De har stått på dag og natt i mange uker for å servere publikum dette flotte arrangementet. Det står respekt av at Samisk musikkfestival satser så stort sammen med NRK, fortsetter hun. 

- Burde blitt gjort mer stas på vinnerne
En som har etterlyst større pressedekning av arrangementet, er musiker og nestleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), Kate Havnevik.

I NOPAs Facebook-gruppe skrev Havnevik søndag et innlegg der hun roste Sámi Grand Prix for et flott gjennomført program. 
 
- Det var to verdige vinnere og mye talent. Men jeg ser ikke at vinnerne eller arrangementet er nevnt et eneste sted i media i dag...? Ikke engang på NRK.no som sendte programmet. Er ikke det litt merkelig?

Havnevik sier til Kampanje at hun «synes det var mye talent og ble veldig rørt av flere av joikene» som var en del av Sámi Grand Prix-sendingen.
 
- Jeg sjekket avisene dagen etter for å lese om artistene, men fant ingenting, sier hun. 

- Det virker som at man har forsøkt å løfte frem samisk musikk, men så har man bare gjort det litt sånn halvveis. Jeg synes det burde blitt gjort mer stas på vinnerne, legger hun til. 

- Kan fungere som et springbrett
Havnevik forteller at hun ble spesielt imponert av en duett sunget av Mari Boine og Ella Marie Hætta Isaksen. 

- De er jo de to største samiske stjerne vi har, som gjorde en fantastisk duett. Ella Marie begynte jo karrieren ved å bli med i Sami Grand Prix, hun vant i 2016. Det kan fungere som et springbrett for mange samiske artister, forklarer Havnevik. 

- Hva tror du den lave nyhetsdekningen rundt arrangementet handler om? 

- Jeg tenkte at kanskje Dagbladet og VG ville dekket det. Jeg vet ikke om det er ikke er kommersielt nok, eller om det mangler interesse. Det var det jeg synes var merkelig. Jeg ser i ettertid at NRK har skrevet om det, men de frontet det ikke, man måtte søke etter det. NRK gjorde jo en innsats ved å sende det på TV på påskeaften, men så var det som at det ikke ble fulgt opp. Jeg synes det er viktig å inkludere den samiske musikkulturen mer i Norges musikkultur generelt, avslutter Havnevik. 

NRK kjenner seg ikke igjen
Prosjektleder Nystad i NRK sier at hun ikke kjenner seg ikke igjen i Havneviks uttalelse på Facebook. Hun mener artistene har fått godt med omtale i mange forskjellige fora og plattformer.
 
- Vinneren av joikekategorien var søndag kveld gjest i kveldssendingen hos TV4 i Sverige. Det har vel knapt skjedd før at en tradisjonell joiker får den oppmerksomheten man fortjener. Ellers så har flere av artistene fått oppmerksomhet og sluppet gjennom nåløyet i blant annet MP3, P3 og P1. Det har ikke alltid vært like lett å komme opp og frem som samiske artister, sier Nystad.