I denne ukens episode av podkasten «Tut & mediekjør», med kommunikasjonsrådigverne Svein Tore Bergstuen og Eva Sannum som programledere, tar de praten med VG-redaktør Gard Steiro rundt den mye omtalte Tajik-saken. De stiller spørsmål ved om pressen luktet statsråd-blod og ikke ville gi seg før Tajik måtte gå av, eller om det var helt legetime spørsmål som ikke ble besvart.

Hør episoden her: Tut & mediekjør: Hadia Tajik går av

Steiro mener VG har sitt på det rene, og at problemstillingen er en myte.

- Jeg vil si det er en myte og når det gjelder denne saken så er det i alle fall ikke viktig. Jeg tror det som skjer når man avslører uregelmessigheter eller det er en konflikt rundt en statsråd, så er det en så stor sak at den fungerer litt som et gravitasjonsfelt for mange redaksjoner. Det er mange redaksjoner som ser på denne saken samtidig. Det blir og en politisk dynamikk i saken som gjør den veldig intens, sier Steiro i podkasten.

- For VG som startet denne saken så har ikke dette vært verken et mål for oss at noen skulle gå av, og jeg trodde heller ikke at da vi publiserte den første saken at denne skulle få disse konsekvensene i det hele tatt. Men det er et sakskompleks som er interessant, som har stor nyhetsverdi og som det er politisk spenning rundt. Da tror jeg at mange redaksjoner er interessert i å finne ut hva som har skjedd i saken, legger Steiro til.

Les også: Hadia Tajik går av som statsråd etter VG-avsløring

Programleder Bergstuen følger opp problemstillingen med å høre om hvilke hensyn VG tar som mediehus når mediepresset blir stort på enkeltpersoner.

- Det kommer an på personen. Er dette en politiker som ikke har hatt så mye erfaring og som ikke har hatt så mye ansvar, så tar vi andre hensyn enn når det gjelder en svært sentral politiker, sier Steiro.

Han forteller at hensynene som tas kan gå på bildebruk eller å legge bort hele saker. Han ønsker likevel å opprettholde en høy nyhetsterskel i slike situasjoner.

- Jeg er veldig opptatt av at nyhetsterskelen ikke må senkes veldig i et sakskompleks som dette, selv om det er mye som skjer, så må man være nøye med at man ikke skal senke terskel så man snubler. Vi tar mange hensyn og vurderer nøye. «Har dette nyhetsverdi?», «Skal vi publisere det?», «Hvor stort skal vi gjøre det?», sier Steiro.

Han understreker at de ikke bare tenker på VGs oppfølginger, men at de tar hensyn i henhold til hele mediebildet.

- Noen ganger når presset på politikeren blir så stort, så sender vi ut følere for å høre hvordan det går med vedkommende. Jeg tror pressen har lært at det er stort press på disse personene, selv om det er vår jobb å avdekke, sier Steiro og fortsetter:

- Men vi ser jo og hva andre medier gjør. Hvis mange andre medier tar en sak veldig tungt, så ser vi om vi kanskje skal dempe oss, for dette blir for mye for den vedkommende, avslutter Steiro.

Les også: Aftenposten-redaktøren om mulig PFU-klage fra Tajik: - Hadde vært bortkastet tid