Saken oppdateres.

Kulturminister Anette Trettebergstuen, som nylig meglet mellom tech-gigantene Facebook og Google og norske mediehus, møtte i dag Facebook-varsler Frances Haugen hos Kulturdepartementet. Trettebergstuen sier til Kampanje at Frances – som også skal til Skup-konferansen denne uken – er invitert til samtaler fordi hun er en «fantastisk viktig stemme».

Se videointervju nederst i saken.

Trettebergstuen understreker at dette kun er det første av flere møter. 

- Den jobben hun har gjort med å vise frem hvordan Facebook operer, hvordan de sosiale mediene har negativ effekt på livene våre og på samfunnet, er så verdifull. Norge har sammen med de nordiske landene nå tatt gode standpunkter opp mot de EU-direktivene som pågår for å få regulert tech-gigantene bedre. Vi jobber også sammen på et nordisk nivå for å kunne gjøre mer, for eksempel for å hindre at de frie redaktørstyrte mediene blir sensurert, sier Trettebergstuen.  

- Jeg ønsket å møte henne for å si takk for den jobben hun gjør med å få til en bedre offentlig samtale om disse tingene. Og ikke minst for å få tips om hva Norge og de nordiske landene kan gjøre på egen hånd, der EU-sporet kanskje ikke leverer godt nok. Vi har hatt en fin samtale om det, fortsetter Trettebergstuen.  

Haugen, som tidligere har jobbet som dataingeniør og produktsjef hos Facebook, satte dagsorden og ble verdenskjent da hun lekket titusenvis interne Facebook-dokumenter til myndighetene og pressen. 

Dokumentene førte til en rekke avsløringer om hvordan tech-giganten har ignorert informasjon om den skadelige påvirkningen produktene deres kan ha på brukerne, og om at flere av deres ansatte har liten tro på Facebooks strategi for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon.

Frances vil fokusere på løsninger
Haugen sier at hennes hovedbudskap til kulturministeren i dag handlet om at vi nå har en stor mulighet til å «pushe» for sosiale medier som folk faktisk kan nyte å være brukere av. 

- Dette handler ikke om å gi opp sosiale medier. Det handler om sosiale medier medier som kan knytte oss til familie og venner. Som vi kan nyte og som får frem det beste i oss, sier Haugen.

Hun peker på at det tidligere har vært mye fokus på sensur og på hvilke spesifikk type innhold som bør fjernes.  

- Realiteten er at vi ønsker løsninger som kan fungere i en lingvistisk mangfoldig verden, en løsning som kan dekke flere språk, uansett hvor små de er. Vi må fokusere på å skape trygge produkter – å ikke kun plukke på de verste eksemplene som vi har trukket frem fra det mest ekstreme innholdet, sier Haugen.  

- Hva er det viktigste steget europeiske politikere kan ta nå?

- Vi er veldig nære ved at DSA (Digital Services Act, red.anm.) går igjennom. DSA kommer til å forandre samtalen på en fundamental måte. Frem til nå har vi måttet stole på data fra Facebook for å få vite hva som foregår. Og igjen og igjen har Facebook vist oss, at når Facebook får operere uten innsyn, så setter de sine egne behov foran allmenhetens. Vi må få pushet igjennom den siste lille biten av DSA og sørge for at vi gjør det på en rigorøs måte.  

DSA og DMA (Digital Markets Act) er en sentral del av EUs nye digitale strategi, som har som formål å regulere leverandører av ulike digitale tjenester. DSA dreier seg om åpenhet og forbrukervern.

Les også: Trettebergstuen slår alarm om «skrikende behov for regulering»: - Vi kan ikke lenger lukke øynene