Stadig flere melder seg på i kritikken av de uniformerte fagpersonene fra militæret som stiller i TV-studioene for å snakke om Ukraina-krisen.  For nå har oberstløytnantene Tormod Heier, Palle Ydstebø og Geir Hågen Karlsen tatt over skjermen etter pandemiekspertene Espen Rostrup Nakstad, Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg.  Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier at TV 2 ikke legger seg opp i om offiserene fra Forsvarets høgskole stiller i uniform i deres studioer.

- Vi setter stor pris på at de stiller, og vi opplever en stor interesse for deres kunnskap i våre flater. Det sagt, mener jeg det er et relevant poeng hvilken rolle man har, og at mange ikke nødvendigvis vil oppfatte personer i uniform som frie forskere, men heller som en talsperson fra Forsvaret. Vi gjør det vi kan på vår side ved å informere og introdusere korrekt om rollen, sier Solbrække til Kampanje. 

Det var Nettavisen-spaltist Elin Ørjasæter som satte i gang diskusjonen. I forrige uke skrev hun et et innlegg der hun kritiserte oberstløytnant og professor Tormod Heier for å ikke ta av seg uniformen på TV. I innlegget skriver Ørjasæter at hun mener forsvaret bør legge om sin uniformspolitikk.

- En som uttaler seg «fra et akademisk ståsted», for å sitere kommunikasjonssjef Kvarving (Brigader Eystein Kvarving, red.anm.), bør skrelle av seg uniformen når han skal i studio, skriver Ørjasæter.

Ørjasæter mener det er viktig å se forskjell på de som uttaler seg på vegne av forsvaret, og på forskere som uttaler seg som frie akademikere.

- For neste gang kan det være alvor også for oss, skriver hun videre.

Denne uken kastet også Aftenposten seg inn i diskusjonen og skriver på lederplass at fagmilitære «bør droppe uniformene i Ukraina-diskusjoner på TV.»

- Offiserene fra Forsvarets høgskole skal ha takk for at de stiller. De sprer kunnskap om en krise. Men de bør ikke pålegges å ha på seg uniform når de snakker. De hadde spart seg mye ubehag ved å opptre som frie akademikere i sivile klær. For det er frie akademikere de er, ikke offisielle talspersoner for Forsvaret. Men dette blir ikke uten videre forstått av alle TV-seere, skriver Aftenposten. 

Følger debatten:

Knut Magnus Berge, redaktør for nyhetsdivisjonen i NRK, sier han har fått med seg debatten om de uniformerte gjestene. - Vi registrerer debatten som går, sier han. Foto: NRK.

NRK: - Opp til Forsvaret
Knut Magnus Berge
, redaktør for nyhetsdivisjonen i NRK, sier til Kampanje at NRK ikke har noen sterke synspunkter på om forskere bør kunne stille i uniform eller ei. 

- Det er opp til Forsvaret hvordan de ønsker at deres representanter skal fremstå. Bottom line, dette er opp til Forsvaret. Vi har ikke sterke synspunkter, sier Berge. 

- Har dere tatt noen runder på dette internt? 

- Våre holdninger har alltid vært at dette er opp til Forsvaret. 

- Tror dere at det kan virke forvirrende for seerne?

- Vi registrerer debatten som går, men vi har ikke noen sterke synpunkter på det her. 

- Hva tenker du om at Aftenposten mener det er feil?

- De står fritt til å mene hva de måtte ønske om dette, men vi mener det er opp til Forsvaret. 

- Vi skal gå i uniform når vi er på jobb
Eystein Kvarving, brigader og kommunikasjonssjef i Forsvaret sier til NRK at det «er klare regler for når man skal ha på seg uniform.»

- Vi skal gå i uniform når vi er på jobb, også er det en regel om at vi ikke skal gå i uniform i politiske demonstrasjoner, i utøvelse av et politisk verv eller deler ut politisk materiale som løpesedler. Bortsett fra det så handler uniformen om at du representerer Forsvaret og det kan du gjøre i mange sammenhenger, sier han,

Han sier de som uttaler seg i mediene og deltar i TV-sendinger er tilknyttet Forsvarets høyskole.

- Vi er stolte av at vi har yrkesoffiserer som Tormod Heier og andre som har skaffet seg professorkompetanse og som er vitenskapelig personale bare i uniform, også velger vi at det er riktig at de også har på seg den uniformen når de benytter seg av den akademiske ytringsfriheten sin, sa Kvarving til NRK på «Dagsnytt 18» mandag denne uken.