Will Smith stjal showet under årets Oscar-utdeling da han slo til Chris Rock for hans vits om kona og skuespilleren Jada Pinkett Smith. Hendelsen skyggela det meste annet som skjedde denne kvelden, inkludert prisene som ble delt ut.

Men midt oppi det hele ble det også skapt strømmehistorie.

Den aller gjeveste prisen for beste film gikk til «Coda», som står for «Child of Deaf Adults» og omhandler en familie der datteren Ruby er den eneste som har hørselen i orden. Flere av skuespillerne i filmen er døve også i det virkelige liv, inkludert Troy Kotsur som fikk Oscar for beste mannlige birolle.

Det er Apple TV+ som har rettighetene til filmen i USA, og det er første gang i prisutdelingens historie at Oscar-statuetten for beste film går til en strømmetjeneste. Netflix har vært oppe og luktet på prisen tidligere, og også i år hadde strømmegiganten to filmer blant de nominerte, «Power of the Dog» og «Don't Look Up», men til slutt ble de altså slått på målstreken.

- Kjøpte filmen tidlig
Ifølge Variety har Apple bladd opp 25 millioner dollar for de globale rettighetene til «Coda» etter at den hadde premiere på Sundance-festivalen i fjor. I tillegg skal Apple ha spyttet inn ti millioner kroner i filmens Oscar-kampanje.

Det var bare ett problem med avtalen. Produsentene Vendôme Pictures og Pathé hadde allerede solgt rettighetene i flere internasjonale markeder, inkludert Norden. Her var det Nordisk Film Distribusjon som sikret seg filmen lenge før Apple kom på banen. For dem var det uaktuelt å selge rettighetene tilbake.

- Det er riktig at det i Norden er det Nordisk Film som har rettighetene på «Coda». Dette er fordi vi kjøpte filmen på et veldig tidlig tidspunkt, kun på manus, hvor den ble plukket opp av Apple på et senere tidspunkt, sier salgssjef Morten V. Stephanson i Nordisk Film Distribusjon til Kampanje.

«Coda» ble satt opp på norske kinoer i november i fjor, mindre enn én måned før landet delvis stengte ned igjen, og er kun sett av 9.500 nordmenn på kino. Den er nå tilgjengelig digitalt som kjøpe- og leiefilm.

- Vi jobber også nå med å få satt opp filmen på kino igjen, da det virkelig er en perle av en film som altfor få fikk med seg på kino dessverre, sier Stephanson.

- Har vært i kontakt
Ifølge IndieWire forsøkte Apple å kjøpe tilbake rettighetene til filmen i flere markeder der de allerede var solgt, inkludert i Norge.

- Ja, det stemmer at Apple har vært i kontakt og ønsket å kjøpe ut våre rettigheter til filmen, men det har ikke vært aktuelt for oss å selge disse, sier Stephanson.

Det betyr at «Coda» etter hvert vil få sin strømmepremiere på TV 2 Play, som har en avtale med Nordisk Film Distribusjon. De er begge eid av Egmont.

- Hva betyr det for dere at en film dere distribuerer får Oscar?

- Denne oppmerksomheten, ikke minst beste film prisen er ekstremt viktig for potensialet til filmen, både nå med tanke på en relansering på kino, men også for fronting og relevans på alle stedene filmen er tilgjengelig, sier Stephanson.

Det har ikke lyktes Kampanje å få Apple i tale til denne saken.

Les mer: Ingen Oscar til «Verdens verste menneske»