Nordic Entertainment Group (Nent) og strømmetjenesten Viaplay har satset stort på dokumenter i Norden de siste årene og samtidig med dokumentarsatsingen til Viaplay ansetter de nå danske Nicole Horanyi som ny dokumentarsjef. Horanyi gikk inn i rollen i februar, og skal ha ansvaret for Viaplays dokumentarsatsing i alle markeder.

- Dokumentarmarkedet befinner seg i en ekstremt spennende tid akkurat nå. Konkurransen om abonnenter og seere er, ikke minst på grunn av store markedsaktører, ekstra skjerpet. Derfor er det spesielt viktig å lage originalinnhold av høyeste kvalitet. Med min kompetanse, erfaring og bransjeinnsikt gleder jeg meg til å stå i spissen for å skape de best tenkelige rammene for originale dokumentarhistorier på Viaplay, sier Horanyi til Kampanje.

Hun er blant annet kjent for å ha laget den prisbelønnede dokumentaren «En fremmed flytter inn.» 

Viaplay har i tillegg til den nevnte dokumentaren «Omgitt av fiender» laget flere dokumentarer de siste årene, blant annet «Estonia – funnet som endrer alt.» Serien ble laget av journalist Henrik Evertsson som vant den svenske journalistprisen Stora Journalistpriset for sin innsats i dokumentarserien.

Programdirektør i Viaplay, Kenneth Kristensen, forteller at dokumentarserier er en viktig del av deres innhold.

- Dokumentarserier har blitt en veldig populær sjanger og en viktig del av vårt samlede innholdstilbud. Vi har allerede hatt stor suksess med dokumentarer innen true crime, så neste steg er å utvide utover flere sjangere innenfor dokumentarfeltet. Vi lanserer Viaplay i nye markeder, og det er derfor helt åpenbart at vi i fremtiden også vil satse på internasjonale dokumentarprosjekter, samtidig som vi fortsetter med våre lokale historier i Norden. Med store satsninger kreves det opprutstning, og jeg er ikke i tvil om at Nicole Horanyi er den rette til å stå i spissen for Viaplays intensiverte fokus på dokumentarer. Derfor er jeg veldig glad for at vi kan ønske henne velkommen til Viaplay i februar, sier Kristensen.

Ser vekstmulighet
Programsjef for Nent i Norge, Christian Meinseth, forteller til Kampanje at Viaplay også vil ha flere norske dokumentarer. 

- Vi ser et stort vekstpotensiale innenfor norskproduserte dokumentarer. Viaplay ønsker å fortelle flere norske historier, og få dem ut til et internasjonalt publikum, sier Meinseth.

I januar i år hadde Viaplay premiere på dokumentarserien «Omgitt av fiender» som handler om det nordiske høyreekstreme miljøet, og Viaplay har flere dokumentarprosjekter i vente.

- Vi hadde nylig premiere på kritikerroste «Omgitt av fiender». Den er produsert av norske Monster, som i likhet med flere produksjonsselskaper her hjemme lager dokumentarer som holder et høyt nivå, forteller Meinseth.

- Viaplay hadde i forrige uke premiere på dokumentarserien «Norske krimsaker.» Er det mer innenfor «true crime»-sjangeren vi kan vente oss?

- Krim fra virkeligheten er alltid aktuelt, men det er viktig for meg å understreke at vi ser etter dokumentarer som forteller norske historier innenfor absolutt alle sjangre, sier Meinseth.

Les også: Viaplay har over fire millioner TV-kunder