De siste dagene har det stormet kraftig rundt arbeids- og inkluderingsminister og nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik, etter at hun fredag kveld langet ut mot Aftenposten i et innlegg på Facebook.

I innlegget går Tajik hardt ut mot en da upublisert artikkel, som hun mente var «egnet til å mistenkeliggjøre» henne helt uten grunn. Aftenposten skal ha forsøkt å få et intervju med statsråden om at hun i 2019 hadde pendlerbolig i tre måneder. Tajik mente Aftenposten forsøkte å skape en skandale. 

- I dag fikk jeg også beskjed om noe jeg aldri har opplevd med norsk presse før - at de mot min vilje vil publisere opplysninger om trusselvurderinger og sikkerhetstiltak rundt meg, skrev Tajik. 

Da Tajik møtte Aftenpostens redaktør Trine Eilertsen til debatt i NRK-programmet «Politisk kvarter» etterfølgende mandag, kalte hun det hele en «en presseskandale».

- Bør klage til PFU
Generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen, har ikke ønsket å vurdere kontakten mellom Tajik og Aftenposten, men kom mandag med en klar oppfordring til statsråden

- Dersom Tajik virkelig mener dette er en presseskandale, så bør hun klage saken inn til Pressens Faglige Utvalg, sier han til Kampanje.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er en selvdømmeordning som er opprettet av Norsk Presseforbund.

Kampanje har spurt Hadia Tajik om hun vil klage Aftenposten-saken inn til PFU og får formidlet via hennes pressekontakt at det har hun ikke tatt stilling til ennå.

- Ba om å få premissene avklart
Andre pressetopper Kampanje har snakket med har uttalt seg kritisk til at Tajik gikk ut på Facebook med et kritisk innlegg om Aftenpostens sak før  den i det hele tatt var blitt publisert.

- Statsråden og nestleder i et regjeringsparti bør ikke forsøke å styre pressen på denne måten, sa Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore til Kampanje. 

- Da jeg la ut min Facebook-oppdatering var det skapt et inntrykk av at publisering uansett var nært forestående, svarer Tajik på denne kritikken.

Hun avviser også at hun ikke ønsket å stille til et intervju med Aftenposten.

- Jeg ønsket hele tiden å stille til intervju med Aftenposten, men ba om å få premissene for intervjuet avklart. Om sikkerheten min ville bli omtalt, og i så fall hvordan, var et fundamentalt premiss, som først ble avklart endelig på fredag ettermiddag.

- Rådførte du deg med presserådgivere før du la ut innlegget på Facebook? 

- Jeg mottar selvsagt råd fra ulikt hold i ulike sammenhenger, men beslutningene er alltid mine egne, og ansvaret mitt eget, sier Tajik til Kampanje. 

Mandag publiserte VG en sak om at Tajik i fire år fikk skattefri pendlerbolig med kontrakt hun aldri brukte.