Den 79. Golden Globe-utdelingen, lenge en av Hollywoods største fester med 18 millioner seere, ble søndag redusert til en direkteblogg.

Utdelingen til Hollywood Foreign Press Association (HFPA) skjedde nemlig uten å bli sendt på TV, da NBC har trukket seg fra samarbeidet.

Ei heller var det rød løper, en vert, presse til stede eller noen form for direktesendt video. Vinnerne ble kunngjort i organisasjonens sosiale mediekanaler og nettsider.

Steven Spielbergs «West Side Story» vant stort: «Beste komedie- eller musikalfilm», «Beste kvinnelige hovedrolle» for Rachel Zegler og «Beste kvinnelige birolle» for Ariana DeBose.

«Beste dramafilm» ble westernfilmen «The Power of the Dog», der Benedict Cumberbatch spiller hovedrollen. Regissør Jane Campion ble også prisbelønnet, mens Kodi Smit-McPhee fikk pris for sin birolle.

Mangfoldsproblemer
HFPA har fått massiv kritikk for manglende mangfold og beskyldninger om korrupsjon, og bransjen boikotter utdelingen. Det startet da Los Angeles Times omtalte at det ikke var et eneste svart medlem blant de 87 journalistene i organisasjonen.

Senere ble det rettet beskyldninger mot HFPA-medlemmer om sexistiske og rasistiske kommentarer og om at medlemmer hadde benyttet posisjonen til å be om tjenester fra skuespillere og filmselskaper.

Ingen seier for danske «Flukt»
«Beste ikke-engelskspråklige film» ble japanske «Drive My Car». Danske «Flukt» var nominert i kategorien for beste animasjonsfilm, men måtte gi tapt for Disney-filmen «Encanto». På forhånd hadde regissør Jonas Poher Rasmussen sagt at han gjerne kunne vært nominasjonen foruten.

- Det var en blandet følelse (å bli nominert, red.). Vanligvis ville man vært lykkelig, men i denne situasjonen er det noe annet, sa han til Jyllands-Posten før prisutdelingen.

Filmen, som har norske Maria Ekerhovd som medprodusent, kan komme til å kjempe om priser også under Oscar-utdelingen. Den er kortlistet i tre kategorier – og skal blant annet kappes med norske «Verdens verste menneske» om å bli blant de fem nominerte for beste internasjonale film.

Suksess for «Succesion»
I TV-kategorien vant «Succession» stort: Jeremy Strong og Sarah Snook ble belønnet for sine skuespillerprestasjoner, mens serien også vant som beste drama.

Jean Smart vant for sin rolle i «Hacks», som også ble kåret til beste komedie, mens Jason Sudeikis ble belønnet for sin rolle i fotballkomedien «Ted Lasso».

Også den sørkoreanske braksuksessen «Squid Game» ble prisbelønnet; O Yeong-su vant for «Beste birolle.»