Det stormer rundt TV 2 etter at kanalen denne helgen kunne presentere David Toska som sin nye sjakkekspert. Pressefolk og sponsorer har allerede reagert kraftig på valget om å slippe til den tidligere straffedømte Nokas-raneren på lufta under sjakkmesterskapet Tata Steel Chess som TV 2 viser i disse dager.

Allerede søndag gikk innkassoselskapet Intrum, tidligere kjent som Lindorff, ut til Dagbladet og sa at de ikke ville sette sitt navn på sjakksendingene som følge av invitasjonen.

Da Toska gjestet sjakkstudioet mandag, var det ikke bare Intrums navn som manglet. TV 2 kjørte nemlig sendingen helt uten sponsorplakater.

Det bekrefter pressesjef Jan Petter Dahl overfor Kampanje.

- Det er ingen som har kjøpt sponsorat for Tata Steel-turneringen spesifikt. Vi har en rekke annonsører som har en avtale om å sponse enkeltprogrammer hos TV 2, hvor TV 2 gjør plasseringene i henhold til ønsker og behov hos selskapene. I forbindelse med at David Toska er gjest, forstår vi at dette vekker reaksjoner. Vi har derfor valgt å ikke tilby sponsorater i forkant av sendingen i dag, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Les også: NRK-kommentator om Toska-saken: - Spekulativt av TV 2 

McDonald's: - Blander oss ikke inn
Før gårsdagens sending, viste TV 2 sponsorplakater for McDonald’s, Elkjøp og Apollon, i tillegg til Intrum. De ønsker ikke å mene så mye om TV 2s valg av David Toska som sjakkekspert.

Kommunikasjonssjef i McDonald’s, Veronika Skagestad, sier restaurantkjeden har kjøpt «en bred sponsorpakke» av TV 2 og sånn sett ikke styrer hvor sponsorplakatene dukker opp.

- Vi har kjøpt en pakke med sponsorplakater som er til alle mulige programmer, og det betyr at selv om plakatene våre dukket opp på sendingene i går, så trenger de ikke komme på i dag, sier hun.

- Har dere vært i kontakt med TV 2 i dag med tanke på dagens sjakksending?

- Vi blander oss ikke inn i de redaksjonelle vurderingene TV 2 gjør, sier Skagestad.

- Hva tenker McDonald’s om at TV 2 åpner døren for David Toska?

- Som sagt vi blander oss ikke inn i TV 2s redaksjonelle vurderinger.

Apollo: - Tilfeldig
Heller ikke turoperatøren Apollo ønsker å kommentere saken i særlig grad og viser også til at de ikke har kjøpt plakater til «spesifikke sendinger».

- Vi kjøper kun spons som gjør at vi plasseres tilfeldig. Vi har altså ikke kjøpt direkte spons til sjakksendingen. Det var tilfeldig at vi var der i går, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

- Vi sponser ikke sjakksendingene, men har et generisk sponsorer hos TV2. Disse midlene vil ikke bli brukt til denne spesifikke sendingen, sier kommunikasjonsrådgiver Fredrik Arnesen i Elkjøp.