Snorre Serigstad Valen er oppnevnt som leder av Kringkastingsrådet. Han tar dermed over for Julie Brodtkorp som ny leder i den nye perioden som løper fra 2022-2025.

- Snorre Valens mediefaglige kompetanse, samt tidligere erfaring som både musiker og politiker gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte. Rådet er nå sikret en leder jeg tror vil bidra med interessante perspektiver og gode analyser, noe som er viktig i rådets arbeid med å vurdere NRKs tilbud, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en melding. 

Valen har sittet to perioder på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti, før han ga seg som stortingsrepresentant i 2017 og gikk av som nestleder i SV i våren 2019. Deretter begynte han i en redaktørjobb i Amedia-avisen Nidaros før han i dag sitter som redaktør i Trønderdebatt som er et debattforum for TA-konsernet i Midt-Norge.

- Har vært kritisk tidligere
Til Kampanje sier Valen at han tok en runde i tenkeboksen før han takket ja til forespørselen som kom fra Kulturdepartementet.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har vært kritisk til Kringkastingsrådet tidligere. Det var vel en episode da det kom noe som lignet en bestilling fra rådet om mer høyrebasert humor, sier Valen til Kampanje.

I 2015 ba Kringkastingsrådet om at NRK etablerte et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satiren med ståsted på venstresiden. Uttalelsen kom etter flere klager på radioprogrammet «Salongen», som gikk på P2 og det var på den tiden Per Edgar Kokkvold ledet Kringkastingsrådet.

- Det er en type ting jeg ikke kommer til å ta tak i, og jeg er nok mer opptatt av den redaksjonelle integriteten til NRK for å nevne noe. Men når det er sagt så vil jeg ta av meg hatten for Julie Brodtkorb og måten hun har ledet rådet og tydeliggjort og avgrenset rådets rolle og arbeid, sier han.

- Skal være en arena for debatt
Han mener Kringkastingsrådet fungerer som best når de er en arena for debatt.

- Jeg vil bygge videre på dette, og vil også videreføre praksisen om at vi skal holde oss unna potensielle PFU-saker. Kringkastingsrådet skal være et sted der brukerne av NRK kan komme med innspill og klage på det de er misfornøyd med. Vi skal være et sted som tar tak i disse diskusjonen og være en arena for offentlig debatt. På sitt beste kan rådet også ta tak i saker som også er viktige i samfunnsdebatten, sier han.

- Hvorfor vi trenger vi Kringkastingsrådet?

- Nå har jeg jo ikke alltid vært sikker selv og det kan sikkert være lurt å diskutere alternativer, men det er vanskelig å komme unna at NRK er i en særstilling. Vi er alle brukere av NRK og da mener jeg det er viktig at publikum har adgang til å klage, komme med innspill og at dette tas tak i og diskuteres, sier han.

Bakgrunn i SV
Med sin bakgrunn fra Sosialistisk Venstreparti (SV) kommer Valen fra et parti som har argumentert for å avskaffe Kringkastingsrådet, noe som også står i partiprogrammet. Valen sier han, både som tidligere politiker og i dag redaktør i Trønderdebatt, har hatt «en sunn skepsis til rådets virkeområder». 

- Men jeg likte godt at Stortinget strammet opp mandatet til Kringkastingsrådet i 2019, sier han.

Den nye lederen for Kringkastingsrådet sier han bestemte seg for ikke å ta gjenvalg på Stortinget i 2016 og er i dag heller ikke lenger medlem av partiet.

- Antallet klager til Kringkastingsrådet øker, hva tenker du om det?

- Trenden har vært økende over tid, men jeg synes det er bra. Samtiden vår er ikke preget av for mye tillit til organisasjoner og heller ikke nyhetsmediene har vært immune de siste årene, så at flere kommer med innspill for å diskutere saker det er bare et sunnhetstegn.

Vil fortsatt delta i debatten
- Du er en aktiv debattant i dag, blir det vanskeligere å komme med mediekritikk nå?

- Jeg skal ha et ryddig forhold til hva jeg skriver om NRK, men jeg kommer fortsatt til å delta i den offentlige debatten enten det er på NRKs debattflater eller andre steder, sier han.

- Du er også musiker, hva kommer du til å spille mest på i rollen som leder av Kringkastingsrådet, musikk-, politikk- eller mediebakgrunnen?

- Det må bli mediebakgrunnen for det er jo der jeg lever og puster i dag. Jeg er veldig opptatt av pressefrihet og at vi har noen felles flater der vi diskuterer de samme nyhetene. Det er veldig viktig i en tid der demokratiet svekkes og tilliten til de redaksjonelle mediene utfordres, sier han.

- Prioritert yngre medlemmer
Tidligere har Kampanje omtalt medlemmene som Stortinget har oppnevnt, men i dag er det altså regjeringens tur til å peke ut rådets nye medlemmer.  Trettebergstuen sier «det har vært viktig for regjeringen at både leder og nestleder har mediefaglig kompetanse og erfaring.»

- Regjeringen har også prioritert at det oppnevnes yngre medlemmer med sterke stemmer som kan bidra til synliggjøring av rådet i offentligheten, sier Trettebergstuen.

I tillegg til Valen ble også tre andre nye medlemmer oppnevnt. Medieforsker Vilde Schanke Sundet ved Universitetet i Oslo ble oppnevnt til nestleder i rådet. I tillegg ble Luqman Wadood, redaktør for debattnettstedet Jeune, og Sumaya Jirde Ali, redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett, oppnevnt som nye medlemmer.

Les også: Senterpartiet har innstilt Jan Bøhler som nytt medlem i Kringkastingsrådet