De tre utendørsselskapene Clear Channel, JCDecaux og nykommeren Ocean går sammen om en ny utdendørsundersøkelse og kontrakten er allerede ute på anbud. Formannen i Teknisk Komite for utendørsundersøkelsen, Bjørn Erik Broady Aasebø, sier han har høye ambisjoner med den nye studien «både når det gjelder fleksibilitet og presisjon på resultatene.»

- Vi har en visjon om å måle «alt, alltid». Den teknologiske utviklingen gir oss en mulighet til nærme oss denne visjonen. Vi håper at den neste leverandøren av undersøkelsen gir oss mer detaljerte data om folks bevegelsesmønstre og en så presis gjengivelse av virkeligheten som mulig, sier Broady Aasebø, som til daglig jobber som byråansvarlig i Clear Channel.

Utendørsaktørene har siden 2008 samarbeidet om å tilby en egen dekningstallsundersøkelse til norske annonsører, men med digitaliseringen har behovet for en ny undersøkelse har meldt seg og nå har en samlet bransje lagt arbeidet med dette ut på anbud. Harald Eide­-Fredriksen, medie- og forhandlingsdirektør i mediebyrået Dentsu, representerer Mediebyråforeningens medlemmer i komiteen. Han mener det er en spennende og viktig jobb som nå skal gjøres.  

- Utendørsreklame innehar viktige egenskaper for norske annonsører, og for oss på kjøpersiden, er det avgjørende at en ny undersøkelse speiler markedets behov på best mulig måte. Vår jobb er å kjøpe og forhandle så effektivt som mulig på vegne av norske og utenlandske annonsører. Vi ønsker så høy grad av presisjon på resultatene som mulig. Samtidig ønsker vi oss et planleggingsverktøy som er brukervennlig, sier Eide-Fredriksen.

Dagens undersøkelse, Outdoor Impact (OI), blir levert av det engelskbaserte selskapet Simon Cooper and Associates og etter det Kampanje erfarer er det snakk om en håndfull interessenter og vel så det som nå kjemper om millionkontrakten.

Teknisk komité har også fått oppdraget med å styre anbudsprosessen og utviklingen av den nye undersøkelsen.

- Åpne for å tenke nytt
Også representanten for annonsørsiden Jakob Schjerven, mediesjef for Tine, er glad for å få være med på å utforme den nye dekningstallsundersøkelsen for utendørskanalen.

- Den digitale utbyggingen i kanalen skaper stadig nye muligheter, ved blant annet å gi oss annonsører økt fleksibilitet med tanke på tid, lokasjon og antall flater. I tillegg til dagens behov er det også essensielt at den nye målemetoden klarer å dokumentere de nye mulighetene, som garantert vil komme i fremtiden. Vi er derfor spent på hvordan den teknologiske utviklingen kan bidra til nye, presise og spennende måter å innhente utendørsdata på. Og vi er åpne for å tenke nytt, slik at systemene kan levere i hverdagen på de ambisjonene som er lagt, sier Schjerven.

På den ferske reklamestatistikken til foreningen for 2021 viste tallene at utendørs som kanal la på seg med over 30 prosent og oppnådde en medieomsetning på 513 millioner kroner. Markedsdirektør i JCDecaux og medlem av komiteen, Jo-Øystein Slinde, mener det er en klar styrke i konkurransen med de andre mediekanalene at de tre konkurrentene samarbeider om undersøkelsen.

 - Ja, dette er helt klart en styrke ved denne undersøkelsen. Vi opererer alle med den samme presise valutaen, og en felles undersøkelse gjør det enkelt for annonsører og byråer å sammenligne oss med andre mediekanaler. Til daglig er vi knallharde konkurrenter, men et samarbeid om en ny undersøkelse vil styrke utendørs sin posisjon ytterligere på det norske markedet, sier Slinde