I podkasten «Tut og Mediekjør», der mediekritikerne og kommunikasjonsrådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergstuen er programledere, er Dagbladet blant avisene som tidligere har fått gjennomgå for det programlederne mener er clickbait

Denne gangen er det en ukebladet Se og Hør og deres forside med overskriften «Går hver sin vei», over et foto svenske prinsesse Madeleine og hennes ektemann ektemann Chris O'Neill, som får gjennomgå av mediekritikerne. 

Kronprinsesse Madeleine og mannen har nemlig ikke gått fra hverandre - overskriften er en «spådom» av «klarsynte Anne-Marie Østersø», slik man kan lese i mindre skrift på forsiden. I fotomontasjen på forsiden er det også «spådommer» om Mia Gundersen, Kong Harald og Dronning Sonja og Petter Northug. 

I et innlegg på Tut og Mediekjørs Facebook-side reagerer programlederne på denne forsiden: 

- Dette må vel være det ultimate eksempel på clickbait/lureforside? Altså… å få noen til å spå kjendiskriser i horoskopet, og dermed slå opp kjendiskrisen på forsiden!? 🤷🏼‍♀️
Hvordan ville du følt det hvis det var din 2022-livskrise man kunne lese om i et magasin som følger pressens Vær varsom-plakat?

Les Se og Hørs svar på kritikken nederst i saken.

- Oppspinn rundt privatliv
Sannum utdyper kritikken til Kampanje. Hun sier at det at «den kulørte pressen» bruker klarsynte, synske og spåkoner som kilder til nyheter, får stå for deres regning.

- Om det er det leserne deres vil ha, skal ikke jeg moralisere over det. Men jeg er opptatt av at det er snakk om mennesker, det er lett å glemme når det er snakk om såkalte «kjendiser» og kongelige, sier hun og fortsetter: 

- Jeg reagerer sterkt på hvordan dette oppspinnet rundt noen menneskers privatliv fremstilles på forsiden av bladet. Denne forsiden ligger som reklameplakat ved kassa i nesten alle landets dagligvarebutikker og kiosker, og den markedsføres i digitale medier. Er det greit at en kilde skal få lov å si noe så graverede om folk, uten at de får svare, mene, bli spurt om det er greit?

Hun mener også at de fleste som kaster et raskt blikk på forsiden, vil stå igjen med inntrykket om at Madeleine og hennes ektemann skal skilles. 

- Det synes jeg er ufint overfor de personene som omtales, men det er også spekulativt, presseetisk, sier Sannum. 

- Hvordan imøtegå påstander fra en klarsynt? 
Hun sier at Se og Hør mest sannsynligvis kommer til å poengtere at dette ikke er et presseetisk brudd. 

- All den tid det står, hvis man leser med lupe og klarer å dekode fargebruken i layouten deres, at det er snakk om et horoskop, sier Sannum. 

I selve saken sier også den synske «kilden» at «det hele kan ende med skilsmisse, hvis de ikke er oppmerksomme på at de går hver sin vei». 

- Slik holder de seg innenfor presseetikken, selv om det de skriver er reint oppspinn.

Hun mener saken trolig heller ikke hadde blitt felt i PFU dersom den hadde blitt klaget inn. 

- Det understreker i grunnen svakhetene i presseetikken: Det er fullt mulig, på enkeltpersoners bekostning, å spekulere i personlig tragedier, basert på svært betenkelig kildegrunnlag, uten at det bryter norsk presseetikk. Presseetikken er opptatt av at personer skal kunne imøtegå angrep og påstander, og at det er problematisk når slike «angrep» kommer for eksempel fra anonyme kilder, fordi de er umulige å imøtegå. Hvordan skal man imøtegå noen påstander fra en såkalt klarsynt?

- Dette har Se og Hør gjort i over 40 år
Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, skriver i en e-post til Kampanje at Se og Hør har lange tradisjoner for å lage kjendishoroskop ved inngangen til nyttår.

- Det er heller ikke noe nytt at dette har en sentral plass på forsiden. Vi er opptatt at dette innholdet er tydelig merket og hvem som står bak. Det mener jeg også vi har gjort i denne saken, ved at det er tydelig merket med «Årshoroskop 2022» og hvem som er den klarsynte, skriver han. 

- I tillegg oppsummerer vi hvert år hva som er resultatet av spådommene. Noen ganger treffer man blink og andre ganger er spådommen på ville veier. Jeg er overbevist om leserne har et nøkternt forhold til dette, og tar det for hva det er. Dette har Se og Hør gjort i over 40 år, men vi lytter alltid til gode innspill, legger han til.