Saken blir oppdatert.

Ivar Køhn har vært dramasjef i NRK siden 2013. Nå går han videre til en stilling som administrerende direktør i Rubicon TV, som eies av Banijay Nordic. 

- Jeg har hatt åtte flotte år med en dyktig og engasjert gjeng i NRKs dramaavdeling som har bygget opp en strålende portefølje av profilerte serier. Jeg føler meg veldig heldig som har vært en del av en veldig sterk vekstperiode, hos en kringkaster med et bevisst og nyskapende forhold til både drama og publisering. Tiden føles nå inne for et redaktørskifte, både for NRK, bransjen og meg selv, sier Køhn i en pressemelding.

Rubicon TV står bak dramaserier som «Beforeigners», «Lilyhammer» og «Jordbrukerne», sistnevnte på oppdrag fra NRK og Køhn. Selskapet har tidligere også produsert realityserier som «Ex on the Beach» og «Luksusfellen», men i 2020 valgte eierne å rendyrke satsingen på drama.

- Det er store muligheter for norsk drama i tiden som kommer, og å være med å utvikle dette gjennom Rubicon TV vil være utfordrende og supergøy. Selskapet står bak høyprofilerte serier som Lilyhammer, Beforeigners og Jordbrukerne og er en del av det verdensomspennende fellesskapet av produsenter i Banijay. Jeg kommer til å gjøre noe jeg ikke har gjort før, basert på noe jeg har gjort ganske lenge, fortsetter han.

Ivar Køhn har tidligere ledet utviklings- og produksjonsavdelingen ved Norsk filminstitutt i seks år og hatt stillinger i Norsk filmfond og Maipo Film.

I fjor høst ble Håkon Briseid presentert som ny administrerende direktør i Rubicon TV, men han skal ifølge pressemeldingen ha rukket å takke ja til en annen stilling før han begynte i jobben.

De kreative lederne i Rubicon TV, Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, er glad for at Ivar Køhn har takket ja til jobben.

Ivar har vært en sentral figur i de siste årenes boom for norsk tv-drama. Han er internasjonalt anerkjent for sine eksepsjonelle instinkter når det gjelder å satse på originale ideer som slår an både hjemme og ute. Koblet med hans bransjekunnskap og erfaring, gir dette Rubicon et fantastisk utgangspunkt for å utvikle seg videre. Vi gleder oss til å lage nye, spennende historier sammen med Ivar, sier de.

Vibeke Furst Haugen, direktør for Marienlystdivisjonen, sier til NRK.no at hun vil takke Ivar Køhn for innsatsen.

- Ivar har gjort en strålende jobb som leder av dramavdelingen gjennom åtte år. Under hans ledelse har NRK Drama utviklet seg til å bli en leverandør av serier i verdensklasse. Ivar har gjennomført store og viktige endringer, og sikret at NRK stadig har klart å levere på publikums forventinger. Jeg er imponert over hva han har fått til og svært takknemlig for innsatsen. Vi kommer til å savne Ivar, og ønsker lykke til i Rubicon TV.

Køhn begynner i sin nye stilling 1. mai og fortsetter som leder i NRKs dramavdelingen inntil videre. Petter Wallace går inn som konstituert redaktør med umiddelbar virkning.