Valget av Nokas-dømte David Toska som gjest i TV 2s sjakkstudio under turneringen Tata Steel Chess har fått mye oppmerksomhet. Toska skal under dagens sending sitte i studio sammen med Fin Gnatt, Jon Ludvig Hammer og Heidi Røneid i sendingen som begynner 13.45.

Rollen til Toska som sjakkekspert hos TV 2 har fått mange til å reagere og en av dem er NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith som i en melding på Twitter kaller det spekulativt av TV 2.

- Denne Toska-saken har jeg grublet på i hele dag. Konklusjon: 1. klandrer ikke Toska, han har sonet sin dom. 2. Gode kilder sier han er en «habil klubbspiller». Sies at på nett finnes det kanskje tusenvis av like gode spillere i Norge 3. Dermed er dette spekulativt av TV 2, sier Stabrun Smith.

Videre svarer Stabrun Smith på en melding hvor han blir spurt om poenget er å ha med best mulig spillere i sjakksendingene. Stabrun Smith er en norsk journalist som i flere år har kommentert skiskyting på NRK. 

- Poenget er ikke nødvendigvis å ha best mulige spillere nei. Men innsalget til TV 2 tyder ikke på at dette er noe mer enn en annen «kjendis som spiller sjakk». Og da framstår det spekulativt, svarer Stabrun Smith.

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 begrunnet søndag overfor VG valget av den ransdømte 46-åringen som studiogjest.

- Det er foreløpig snakk om noen sendinger som gjest under Tata Steel, så det er nok et stykke frem til både ansettelse og TV-profil. David Toska er med for første gang mandag og så får vi se hva fremtiden blir. Håpet får være at Toska kommer igjennom med de kunnskapene og det engasjementet han har for sjakk. Da kan han utvilsomt bidra med noe positivt, uttalte TV 2-sjefen, som erkjenner at det vil være uenighet rundt valget. Vi må være forberedt på og ha respekt for at ikke alle tenker likt rundt dette, sa Jansen Hagen.

- Har aldri hatt Toska på blokka
Kampanje har vært i kontakt med Stabrun Smith som ikke ønsker å utdype tvittermeldingene. NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, sier til Kampanje at de aldri har hatt Toska på «blokka».

- Begrepsbruken står på Stabrun Smiths personlege meinings-konto. NRK har aldri hatt Toska på «blokka», og han passer heller ikke vår redaksjonelle profil på sjakksendingene, sier Sundvor.

- Har NRK noen retningslinjer med tanke på å hente inn/benytte seg av tidligere straffedømte som eksperter eller er det noe dere ville ha vurdert gang til gang?

- Vi ville vurdert de enkelte tilfellene fra gang til gang, svarer Sundvor.

Sundvor forteller at NRK ikke har noen kommentar til TV 2s redaksjonelle valg

- Vi har ingen kommentarer til TV 2s redaksjonelle valg. Vi er svært fornøyd med våre ekspertar, og det har derfor aldri vært diskutert andre muligheter. Vår redaksjonelle linje rundt eksperter står derfor fast, sier Sundvor.

Delte meninger i sjakkmiljøet
Generalsekretær i Norges Sjakkforbund, Eirik Natlandsmyr, forteller at det er delte meninger i sjakkmiljøet om rollen Toska har i TV 2.

- Det er delte meninger om det i sjakkmiljøet. Det går noen diskusjoner i sosiale medier. TV 2 får ta en vurdering av situasjonen. Det vi håper er at de får frem litt av hvordan sjakk kan fungere for de ansatte i fengsel. Vi har jobbet med et prosjekt siden 2020, det er et eget fengselsprosjekt hvor de fleste fengsler har fått sjakkutstyr og tilbud på undervisning, sier Natlandsmyr og legger til. 

- Men prosjektet har ingen sammenheng med Toska sin rolle hos TV 2, han har ikke vært en aktiv del av sjakkmiljøet siden han var aktiv som ungdom, forteller Natlandsmyr.

Natlandsmyr roser ellers TV 2 for miksen de har av sjakkeksperter i sine sendinger.

- Jeg syns det er bra at de har en miks av sjakkeksperter hos TV 2. De har vært flinke til å løfte frem unge spillere som ikke er på toppnivå, avslutter Natlandsmyr.