Statsministerens nyttårstale er sammen med Hans Majestet Kongens nyttårstale en fast tradisjon på norske TV-kanaler. Der taler statsministeren til det norske folk om året som har gått og året som kommer. Første nyttårsdag var det statsminister Jonas Gahr Støre sin første nyttårstale etter at Erna Solberg tapte valget mot Støre i fjor høst. Eksperter VG har snakket med syns Støre gjorde en god figur i sin først nyttårstale.

- Dette er en tale som er tilpasset situasjonen som vi alle står i. Han sier det som er trygt, nødvendig og presist. Jeg tror Jonas han ha en fremtid som TV-vert, sier førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal.

Selv om Støre slo Solberg under fjorårets stortingsvalg, får det være en mager trøst for Høyre-lederen at hun kunne vise til flere seere under hennes nyttårstale i 2021, enn det Støre hadde i år. 736.000 seere fikk med seg Støres nyttårstale på NRK i år, Solberg på sin side samlet 755.000 seere. Solberg hadde dermed 19.000 flere seere enn Støre.

Av de som fulgte med på talen på det aktuelle tidspunktet var det likevel flere som fulgte Støre enn Solberg. Støre oppnådde en seerandel på 67 prosent, mot Solbergs andel på 62 prosent. Det viser tall fra Kantars TV-meterundersøkelse. 

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Kjeldsen, sier til VG at Støre sin nyttårstale var ulik fra hvordan Solberg gjorde det.

– Erna Solberg snakket også om «vi», men Støre snakket om fellesskapet og koblet det til rettferdighet. Da får det en mye mer sosialdemokratisk vri, sier Kjeldsen.

Hans Majestet Kongen Haralds nyttårstale hadde 726.000 seere med en seerandel på 73 prosent. Ogå dette var en nedgang fra fjoråret hvor 794.000 seere fikk med seg Kongens nyttårstale med en seerandel på 76 prosent.