Dette minneordet er skrevet av Håvard Myklebust, Rune Smistad og Roy Tore Lysen Jensen på vegne av kolleger, tidligere kolleger og styremedlemmer i medieklyngen.
I syv år har klyngelederen Anne Jacobsen stått i spissen for innovasjon, omstilling og endring i det norske medielandskapet. Hun har satt spor. Dype spor. Det er med stor sorg vi mottok meldingen om at hun gikk bort på sin 59-årsdag.
Anne overgikk de fleste med sin innsikt og kunnskap om medier og teknologianvendelse, og ikke minst betydningen av å utvikle ny teknologi for å styrke medienes samfunnsrolle. Fra toppen av Tårn 3 i Media City Bergen har hun bidratt til å etablere et ledende internasjonalt medieteknologimiljø med spisskompetanse på tv-grafikk, virtuelle studioer, robotteknologi og kunstig intelligens. Blant mye annet.
Anne har hatt en enorm betydning for å øke teknologifokuset i mediene - i Bergen, i Norge og også utenfor landets grenser. På samme tid har hun blitt en aktet og respektert ressurs for andre næringsklynger i regionen. Og for næringslivet i Bergen og regionen for øvrig. Hun hadde vidsynet til å kombinere en sentral rolle innen næringsutvikling samtidig som hun ble en tydelig stemme for bærekraft og demokrati mot falske nyheter.
I dag får vi tårer i våre øyne av å tenke på gnisten i Annes da hun fikk anledning til å presentere bergensk medieinnovasjoner på verdens største teknologimesser i Amsterdam og Las Vegas. Da delegasjoner fra inn- og utland valfartet til Media City Bergen for å besøke hovedkvarteret til den norske medieklyngen. Ingenting gjorde Anne gladere og stoltere enn de øyeblikkene hun måtte svare nysgjerrige utlendinger på spørsmålet: «Whats really happening in Bergen?»
Anne var samfunnsbevisst, kunnskapsrik og urokkelig optimist i sin tro på at symbiosen medier og teknologi er helt essensielt for å bevare og styrke demokratiet. Hun forsto bedre enn de fleste hvor viktige mediene er og blir i kampen mot falske nyheter og konspirasjonsteorier. Det ble Annes fanesak. De rystende bildene fra angrepet på den amerikanske kongressen på Capitol Hill brant seg fast på netthinnen hennes – og gjorde Anne om enn enda mer oppmerksom på hvor kort vei det er fra et velfungerende demokrati til fiendtlighet, kaos og samfunnsmessig uorden.
Det siste Anne gjorde før hun reiste til Gran Canaria med sin ektemann, Jan, på en velfortjent ferie var å lansere enda et initiativ for å fremme et bærekraftig demokrati og styrke grunnmuren i et opplyst folkestyre– MCB Fact - en konferanse mot desinformasjon. Konferansen arrangeres første gang 8. juni i år – og kommer til å stå igjen som et kraftfullt minnesmerke etter en av Medie-Norges sterkeste og tydeligste stemmer på området.
Vi som jobbet tett på og sammen med Anne kunne av og til miste pusten av hennes utholdenhet og stamina. Hun var sterk, tydelig og krevende. I alle ordenes mest positive betydning. Alltid med et mål for øyet – å gjøre alt vi holdt på med enda litt bedre. Ingenting skulle overlates til tilfeldighetene. Workshops, seminarer, konferanser, hackathons. Hjertebarnet «Future Week». Tidlig opp. Seint i seng. Et heseblesende tempo. Alltid tid. Til studenter, gründere, erfarne mediefolk, klyngemedlemmer, kolleger. Ja! Til alle som spurte. Da hun i en hektisk periode for et par år siden ødela ankelen stygt, så vi for oss noen uker uten Anne. Etter en komplisert operasjon på sykehuset, var hun tilbake bare få dager senere. I rullestol og beinet høyt hevet. Hodet var jo ikke ødelagt!
Anne var mer framsynt enn hun kanskje selv så. Hun betydde mer for flere enn hun kanskje trodde. Når livet brått tar slutt, altfor tidlig, er det alltid trist og sorgtungt. Det er vanskelig å akseptere at vår sjef, vår mentor, vår venn har gått ut av livet. Nå går våre tanker til Annes nærmeste. Nå skal vi bringe visjonene og ideene til din kone, Jan, og til mammaen deres, Maren, Henriette og Thomas, videre. I hennes ånd.
Med samarbeid, kunnskapsdeling og knallhardt arbeid.
Kommentér