Kjære Kampanje-leser!

Godt nyttår fra alle oss som jobber i Kampanje og takk for at du leser journalistikken vår og benytter deg av alle produktene og tjenestene våre! 

Ett nytt år står for tur, og vi i Kampanje er supermotiverte til å fyre opp motoren igjen. Det til tross for det deprimerende faktum at vi går inn i det tredje året med pandemi og korona. Det er nesten ikke til å tro. Som statsminister Jonas Gahr Støre sa i sin nyttårstale, var fjoråret året da «vi skulle ta hverdagen vår tilbake.» Slik gikk det ikke. I stedet var det pandemien som slo oss tilbake. Og skal vi være helt realistiske, er det ingen grunn til å forvente at pandemien vil gå over i 2022 heller. Det er bare å planlegge for fortsatt pandemi, avstandsregler og munnbind også i år.

Fordelen denne gangen, sammenlignet med for ett år siden, er at det store flertallet av oss er vaksinerte og vi har fått bøttevis med erfaring i å jobbe på hjemmekontor og med digitale hjelpemidler. For vår del har pandemien betydd en enorm omstilling innenfor vår event- og konferansesatsing. Overgangen ble vellykket, og vi klarte i fjor å samle nærmere 1.000 ulike bedrifter og 3.000 fullt ut betalende deltagere. Dette klarte vi samtidig som den ordinære nyhetsproduksjonen, lesertallene og abonnementssalget gikk på høygir og vi går ut av det gamle året med et pang.

Aldri har trafikktallene til Kampanje vært høyere enn de var i desember, og den nye rekorden vår på månedsbasis er på hele 685.000 lesere.

Gledelig er det også at sidevisningstallene er på nivå med rekordtallene fra 2020, at vi klarer å øke antallet brukere i snitt for året og at abonnementstallene fortsette å vokse.

Det blir nok av spennende saker som vil holde trafikken oppe også i det nye året, og her er noen av de aller største nyhetene som kommer i 2022. Medieminister Anette Trettebergstuen skal sette kursen for fire år med ny mediepolitikk allerede i sitt første statsbudsjett til høsten, og det blir spennende å se hvor mye mer penger vår nye medieminister vil pumpe inn i industrien. Vi skal få en ny NRK-sjef etter Thor Gjermund Eriksen der Medietilsynets Mari Velsand og Trine Eilertsen fra Aftenposten seiler opp som to av favorittene. Discovery skal slå seg sammen med Warner og HBO Max, Viaplay skal ta over de engelske fotballrettighetene og vi kommer til å se flere oppkjøp på det norske og nordiske avismarkedet ledet an av Polaris Media og Amedia. Det skal bli spennende å se hvor lenge våre siste store avishus, Klassekampen og NHST, vil tørre å stå utenfor noen av de store mediekonsernene? Vi tror også vi kommer til å se de norske mediehusene gjøre oppkjøp på utsiden av mediemarkedet i året som kommer gjennom sine venturesatsinger.

Spennende blir det også å se hvordan de ulike regulatoriske prosessene (ny e-komlov blant annet) knyttet til en strengere personvernlovning, både her hjemme og internasjonalt, vil slå ut. I tillegg er det bare å stålsette seg for en intens kamp om de beste hodene, der etterspørselen i særlig medier- og kommunikasjonsmarkedet, er voldsom akkurat nå. Alle ansetter, men vi tror de flinkeste folkene vil jobbe steder som setter kvaliteten i fremste rekke, dyrker fellesskapet og en god bedriftskultur, kan stimulere til faglig utvikling og gi ansatte muligheten til å være med å dytte norsk næringsliv og samfunnet i en mer bærekraftig og mangfoldig retning. Vi har tidligere sagt at vi mener norsk og nordisk mediebransje så langt skuffer på bærekraft gitt potensiale industrien sitter på, og det er altfor lett for annonsørene å ty til grønnvasking av produkter og merkevarer i markedsføringen sin.

Her har Kampanje en viktig journalistisk jobb å gjøre i det nye året.

Kampen for strengere regulering av tech-gigantene vil også prege 2022, men det er maratonøvelse der det vil ta tid å høste frukter. Så  i mellomtiden får heller bransjen trøste seg med at det til tross for tech-plattformenes vanvittige vekst de siste årene, finnes et utrolig sterkt reklamemarked i Norge i dag. Det er så brennhett det knapt finnes ledige reklameplasser å oppdrive. TV-kanalene starter året som det gamle sluttet med å være utsolgt i januar (aldri skjedd før), det er trangt om plassene hos de store nettavisene og reklameomsetningen er allerede tilbake på 2019-nivåer slik de var før korona.

Og det ser ganske lovende ut også for neste år med tanke på ytterligere vekst. Dagligvare og retail fortsetter å dunke løs med markedsføring, bilbransjen skal selge flere elbiler, det er flere comeback-annonsører fra reiselivet og nye annonsører kommer på markedet med bilbatterier og kryptovaluta. Og det ser heller ikke ut til å bli noen omikron-panikk blant annonsørene.

Og skal vi koste oss på en liten spådom til ved starten av 2022, er det at til tross for utfordringene fra internasjonale strømmegiganter og omstillingene som venter både lineære TV-kanaler og papirtunge aviskonsern, så går det veldig godt i norsk mediebransje. De fleste tjente godt med penger i 2021 og alt ligger an til at det blir rekordresultater flere steder når vi kommer til februar og mars neste år. TV 2 kommer til å gjøre et knallår, Amedia vil fortsette å bøtte inn en halv milliard kroner og vel så det og EBITDA’en til Schibsted var på ufattelige to milliarder kroner etter tre kvartaler i år og har nok hatt en pangavslutning på fjoråret.

Også Kampanje gjør det bra og vi kan allerede slå fast at det blir nye rekordresultater og ny rekordomsetning og vi kommer nok til å slå de fleste norske mediehus på margin. I 2022 skal vi derfor bruke noen av disse hardt opptjente, egne pengene på å styrke journalistikken i Kampanjen ytterligere slik at du kjære leser forhåpentligvis vil bli enda mer fornøyd med produktet og merkevaren du velger å bruke tid på også i år.

Vi har satt i gang ren rekke spennende prosjekter, vi er hele tiden på jakt etter flinke folk og hvis jeg skal avslutte med en liten nyhet så er det at vi kommer til å satse enda mer på TV og digitale videoproduksjoner.