Navn: Janne Johannessen

Stilling: Påtroppende sjefredaktør i Dagens Næringsliv

Alder: 43

Aktuelt: Tiltrer som Dagens Næringslivs første kvinnelige sjefredaktør og administrerende direktør 2. mai 2022.

- I Desemberintervjuet lanserer Dentsu-sjef i Norge og Nord-Europa, Paal Fure, deg som en mulig kandidat til stillingen som ny kringkastingssjef i NRK. Kan det bli et kort opphold som sjefredaktør i DN, eller tar du sikte på å sitte like lenge som din forgjenger Amund Djuve?

- Haha, her er den ellers så oppegående Paal Fure helt på bærtur. Men jeg takker ham selvsagt for å tenke på meg. Jeg begynner som sjefredaktør i DN 2. mai neste år, og selv om jeg ikke akter å ha jobben i over 20 år, er jeg en stayer.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Ribbe, øl og akevitt.

- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?

- Det er blitt lite festligheter på en sliten trebarnsmor. Må børste støv av partyhatten neste år.

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?

- Vi holder oss stort sett unna terningkast i DN. Men for vår del var høydepunktet da DN vant Skup-prisen for avsløringen om Equinors ukontrollerte pengebruk og tapssluk i USA. Det var dessuten en sterk anerkjennelse av den typen journalistisk lagarbeid som kjennetegner DNs undersøkende journalistikk. Skup-seieren var definitivt en terningkast seks-opplevelse!

- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk?

- Amund Djuve som diskuterer Whatsapp-saken med Øystein Stray Spetalen på «Dagsnytt 18» var et herlig DNsk Tv-øyeblikk. Verste? Det er jo nettopp det jeg håper å bli forskånet for når jeg knapt ser på vanlig tv. Jeg tar absolutt null «Maskorama»-referanser.

- Kjenner du deg igjen i debatten om slitne kommunikasjonsfolk? Hva tror du er løsningen?

- Stort arbeidspress er jo en krevende utfordring i avisbransjen også. I begge bransjer er det ekstremt ambisiøse mennesker som gir jernet og som risikerer å slite seg ut hvis man ikke bygger en kultur for at det er sunt å ha fri også.

- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?

- Garantert ikke for alle. Men brukt riktig – i riktig kanal – kan innholdsmarkedsføring fungere veldig bra. Det ser vi med selvsyn på de beste produksjonene fra DNX. Norske annonsører bør uansett nøye vurdere bruken av markedskronene sine og stille seg selv spørsmålet: Treffer jeg målgruppen på en måte som er relevant for dem?

- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?

- De kan gjøre som DN gjorde under OL i Sotsji, da journalist Trond Sundnes og fotograf Aleksander Nordahl dro over til Russland. Trond, som nå er konsernsjef i NHST og styreleder i DN, intervjuet sammen med Aleksander opposisjonspolitikere, og de leverte viktige saker om temaer som miljø, utbygginger og menneskerettigheter.

- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?

- Jeg ville satt pengene mine på Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen. Hun har erfaringen, fagligheten og den naturlige autoriteten som trengs.

- Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?

- Slutte å være avholds, som jeg av naturlige årsaker holdt på med i ni måneder av 2021. Fortsette med å tilpasse nye drikkevaner etter webinarene til DNs vinekspert Merete Bø. 

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?

- Det aller første bildet av min datter Ina, som ble født i september. Det første møtet med et bittelite menneske som skal prege livet ditt for alltid, det er jo ren magi.