I går skrev Kampanje om at Kringkastingsrådet hadde mottatt over 50 klager på NRKs julekonsert «Jul med KORK», som ble vist lørdag 18. desember. 

At bandet 9 grader nord i sin opptreden med Kringkastingsorkesteret endret på teksten i salmen «Tenn lys» har fått mange til å se rødt. Blant annet ble tekstlinjen «må jord og himmel møtes» byttet ut med «(m)å jord og drømmer møtes». 

Nå har antallet klager økt til 68, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje

- De fleste klager på omskrivingen av det ene ordet i teksten til «Tenn lys» og noen mener det er brudd på opphavsretten, sa Skarrud til Kampanje i går. 

Nå sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø at NRK kommer til å klippe ut denne opptredenen fra sendinga. 

- NRK inviterte inn de talentfulle musikerne i 9 grader nord til å være en del av KORKs julekonsert. De hadde et ønske om å gjøre noen endringer i teksten. I denne prosessen var ikke NRK gode nok rådgivere og endringene ble ikke sjekket med opphaver. Dette beklager vi. Og fordi vi ikke har rettighetene godkjent, tar vi ut dette elementet av sendinga, sier Stensø til Kampanje. 

Kampanje har vært i kontakt med 9 grader nord. De ønsker ikke å kommentere saken. 

Selbekk: - Riktig avgjørelse
Avtroppende rådsmedlem og redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, gikk i går hardt ut mot NRK og 9 grader nords opptreden i avisas leder i går. Han kalte omskrivingen både smak- og respektløst overfor låtens opphavsmann, og skrev at den mest sannsynligvis var i strid med Åndsverksloven. 

Han mente også at KORK-konserten var svak på julens egentlige budskap.

- Jan Eggum sang «Når en hedning feirer jul» og den etniske gruppen «9 grader nord» fremførte en låt på tamilsk om byen Jaffna på Sri Lanka. Men det var da sistnevnte band skulle synge Eyvind Skeies vakre julesalme «Tenn lys» at de for alvor gav avkristningen et ansikt, skrev Selbekk. 

Selbekk sier nå til Kampanje at han synes NRK nå tar riktig avgjørelse.

- Her er det gjort en grov feil ved at man ikke har avklart med rettighetshaveren at man endrer utrykket og teksten i en salme. Det at NRK nå sletter innslaget vitner om at de tar dette seriøst. De bør de også gjøre når de har gjort en så stor feil, sier han. 

Klage: - Respektløst bruk av kirkerom
Kampanje har fått tilgang til klagene sendt til Kringkastingsrådet. I en av klagene heter det at opptredenen var en respektløs bruk av kirkerom. 

- Å endre en tekst og innhold så drastisk som på Tenn lys er respektløst, tonedøvt og vel helt på kanten lovmessig? Jeg håper de som står i bresjen for dette kan gjøre en grundig evaluering. Jeg er for at disse konsertene kan vise mangfold inn mot jul og ulike livssyn, gjerne i et kirkerom, men å være så konsekvent i mot det kristne innholdet og ta grep ved å endre innhold i tekster, grenser til uprofesjonelt. Respekten her er så viktig, fortsetter klageren. 

En annen klager skriver at her må åndsverkloven være brutt så ettertrykkelig når NRK tillater en radbrekking av Eivind Skeies «Tenn lys».

- Både ble det gjort tekstlige endringer i et av versene Skeie har skrevet, og til alt overmål ble fjerde vers totalforandret slik at sangen mistet sitt tekstlige kjernepunkt. Sånt gjør en ikke. Her må NRK både beklage overfor forfatter og seere, samt betale rettighets innehaver en skikkelig oppreisning, skriver klageren videre. 

Les også: Linnéa Myhre slakter Maskorama: - Jeg er forbanna