Et nytt år går mot slutten og det betyr at også medieåret 2021 straks er ved veis ende. Kåringen av Årets medienavn er blitt Kampanjes måte å se tilbake på og løfte frem ti mennesker som på hver sin måte har tilført bransjen og mediebildet nye perspektiver, glede og gjerne også utfordret oss litt.

Redaksjonen har som vanlig diskutert seg frem til denne listen - der alle kan anse seg som vinnere - men hvem som er folkets favoritt, det er det, naturlig nok, opp til folket å bestemme. I fjor var det Herman Flesvig som stakk av med seieren.

Her er årets ti kandidater. Stem her på din favoritt her!

Abid Raja
Nylig avgått kulturminister Abid Raja vil ikke bare bli husket som en kulturminister med mye energi, fargerike dressjakker og verdens høyeste koronasveis. Raja har også vist seg å være både en raus og åpen person som har skapt mye glede gjennom sine mange mediestunt. For er det noen som fortjener tittelen «Årets medienisse», er det Raja. Ikke bare kom Raja som kulturminister med en altfor raus koronastøtteordning til mediene, men som «Nissen» i NRK-suksessen «Maskorama» ga Raja bort hele honoraret til Redd Barna. Raja har også en alvorlig side og ga i år ut boken «Min skyld», en åpen og ærlig fortelling om en vanskelig oppvekst vel så mye som en skildring av motsetningene med pakistansk og norsk kultur. Boken berørte mange og sikret Raja «Bokhandlerprisen».

Anders Sømme Hammer
Den anerkjente journalisten, dokumentaristen og forfatteren Anders Sømme Hammer fortsetter sin dekning fra noen av de vanskeligste områdene i verden å rapportere fra, som Hongkong og Afghanistan. Hammer har bodd og rapportert fra Afghanistan i en rekke år, forfattet fem bøker om Afghanistan-krigen og etterdønningene av krigen i det konfliktpregede landet, i tillegg til å ha produsert flere dokumentarer. Årets store bragd er kortfilmen «Do not Split» som følger demonstrasjonene mot menneskerettighetsbruddene og det forvitrende demokratiet i Hongkong. «Do Not Split» ble nominert til Oscar i klassen beste kortfilmdokumentar i år. Den vant ikke, men ble belønnet med en rekke andre priser. Det er ikke uten grunn at listen over nominasjoner og tildelinger til Hammers journalistiske arbeid – både nasjonalt og internasjonalt – fortsetter å vokse. 

Andreas «Tix» Haukeland
For et år det har vært for artisten Andreas «Tix» Haukland. Det som begynte med full slakt i VG, NRK og Dagbladet, endte opp med at Tix representerte Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Rotterdam, han er årets mest spilte artist på Spotify og han sørget for et av årets TV-øyeblikk da han tok et oppgjør med Dagbladet-anmelder Anders Grønneberg på direkten hos Fredrik Solvang i «Debatten» og fikk ham til å spise pannebåndet sitt. Men bak oppgjøret med norske musikkanmeldere, all underholdningen og MGP-showet, satte Tix også agendaen med et alvorlig budskap om psyskisk helse blant gutter og hvordan han på et tidspunkt ønsket å ta sitt eget liv. Vi heiet på Tix i Rotterdam og vi heier på Tix i kåringen vår «Årets medienavn».

Danby Choi
Sjefredaktør og grunnlegger av Subjekt, Danby Choi, har de siste årene markert seg som debattant og kritisk motstemme innenfor kulturfeltet. I fjor ble han nominert til årets nykommer av Redaktørforeningen. I 2021 har han igjen markert seg i det offentlige ordskiftet, blant annet var han klar i sin tale da Nicolay Ramm-serien «Japanese Ramm show» ble avpublisert av NRK. Han har også tatt til motmæle mot rasisme og identitetspolitikk, samt vært en tydelig stemme mot scenenekt og for ytringsfrihet.

Henriette Steenstrup
Det har regnet både skryt og priser over skuespiller Henriette Steenstrup og hennes nye serie «Pørni», hvor hun både er hovedrolleinnehaver og debuterer som serieskaper. Under Seriekritikerprisen 2021 fikk hun både prisen som beste skuespiller i en norsk serie og prisen for beste norske komedie. I tillegg til unison hyllest fra norske kritikere, har Viaplay også bestilt to sesonger til av suksesserien. Mye gikk på skinner for Steenstrup i 2021, og som hun sier med egne ord har livet gått fra «ganske bra til helt supert».

Ingeborg Senneset
Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset har vært en viktig stemme i den norsk samfunnsdebatten i flere år, og da hun ga ut den selvbiografiske boka «Anorektisk» i 2017, ble hun for alvor et husholdningsnavn. De siste årene har Senneset vokst seg større i sosiale medier som influencer, dog på en annen måte enn de fleste som bærer samme tittel. Senneset tar stadig kampen – både i sosiale medier og på kommentatorplass i Aftenposten – mot psuedovitenskap og kvakksalveri, antisemittisme, homofobi, hatprat, vaksineskepsis og konpirasjonsteorier. De siste to punktene har vært spesielt viktige under koronapandemien. I fjor vant Senneset Årets gullpenn under Vixen Awards. I år ble hun tildelt NTBs språkpris. Kanskje blir hun også Årets Medienavn?

Iselin Guttormsen 
Influencer og podkaster Iselin Guttormsen har virkelig tatt steget inn i rampelyset. I år toppet det hele seg da hun stakk av med prisen «Årets influenser» under Vixen Awards. I tillegg til å være en sterk personlighet på sosiale medier, har Guttormsen levert skarpt med sin podkast «G-punktet» som hun leverer til podkastutfordrer Podimo, og som var blant de første store podkastene som tok steget bak betalingsmur. I høst gjorde hun seg også kjent for folket gjennom TV 2s flaggskipprogram «Skal vi danse». Ved å være synlig gjennom så mange plattformer har Guttormsen definitivt gjort seg fortjent som nominert til Årets medienavn. 

Linn-Jeanethe Kyed
NRKs ungdomsserie fra bygda, «Rådebank», ble en umiddelbar favoritt hos målgruppa da første sesong hadde premiere i mars 2020, men det var ikke før sesong to gikk på lufta i vår at serien fra Fenomen film levde opp til selskapsnavnet. Vi løfter frem serieskaper og manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed som en kandidat til Årets medienavn for måten hun og resten av gjengen i «Rådebank» har tatt opp selvmord blant unge men som et samfunnsproblem. Seertallene har doblet seg og Gullruten-prisene har haglet, men enda viktigere er det at aktører som Mental Helse Hjelpetelefonen opplevde en stor pågang av henvendelser i kjølvannet av serien. Kyed har vist oss at TV kan være noe mer enn bare underholdning. Det kan også være livsviktig.

Rawdah Mohamed
Vernepleier, modell, aktivist, influencer og nå også Vogue Skandinavias første moteredaktør. CV-en til Rawdah Mohamed er imponerende. Det er også oppgjøret hun har tatt med kampanjen #handsoffmyhijab, som var et direkte svar på det franske lovforslaget om å forby bruk av hijab for kvinner under 18 år. Innlegget hennes spredte seg over hele verden og skapte debatt langt utenfor motebransjen. Som Vogue-redaktør har Mohamed sagt at hun vil utvide skjønnhetsidealet. Det heier vi på.

Yama Wolasmal 
I november 2020 flyttet Yama Wolasmal til Beirut i Libanon for å bli NRKs nye Midtøsten-korrespondent. Hans første hele år i stillingen har regionen vært gjennom en rekke store konflikter. I mai rapporterte han fra Israel-Palestina-konflikten, hvor blant annet et mediehus på Gazastripen kollapset, og Hamas svarte med rakettangrep mot Tel Aviv. I tillegg rapporterte han gjennom store deler av året fra Libanon og den økonomiske krisen i landet hvor valutaen har tapt seg med 90 prosent på halvannet år. Året toppet seg på mange måter for Wolasmal i august da det utbrøt kaos i Afghanistan etter at Taliban tok over makten. Verden ble vitne til dramatiske scener fra landet og mange husker nok de spesielle scenene ved flyplassen i Kabul. Ved å levere solide reportasjer i et dramatisk år i Midtøsten, der han også har bydd på egne følelser, fortjener Wolasmal nominasjonen til Årets medienavn. 

Stem på din favoritt her!