Navn: Inger Merete Hobbelstad

Alder: 41 år

Stilling: Tidligere filmanmelder og kommentator i Dagbladet.

Aktuell: Påtroppende kulturkommentator i NRK.

- Hva blir mest spennende, og hva blir mest ut utfordrende i din nye jobb som kulturkommentator i NRK? 

- Det er et stort privilegium å kunne dykke ned i alle former for kunst og kulturuttrykk, og stille spørsmål om hvorfor folk lager akkurat dette, akkurat nå. Det utfordrende blir sikkert å klare å begrense seg, siden dette feltet er så mangfoldig og grenseløst og stappfullt av spennende temaer og problemstillinger.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Hjemme på gården i Hokksund, der jeg kommer fra, er det ribbe og medisterkaker og julepølse mens snøen laver ned utenfor. Måltidet avsluttes med den glemte klassikeren dronning Mauds pudding til dessert, som jeg anbefaler alle å spa frem igjen fra de gamle, støvete kokebøkene. Men i år blir det jul med kjæresten min i Bergen, pinnekjøtt, kakemenn, og helt sikkert regn.

- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?

- Ikke julebord, men kjæresten min og jeg hadde en liten fest innenfor tipersonersgrensen. Det er den første festen jeg har invitert til der alle gjestene dukket opp med vinflaske og skinnende øyne innenfor minuttet av det angitte startstidspunktet. 

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?

- 2021 som sådan får en soleklar sekser, siden det var året da vi fikk den lille datteren vår. Som en konsekvens av dette er resten av medieåret noe tåkete, så jeg skal avstå fra å felle en dom.

- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk? 

- Det blir feil å kalle det for «det beste», men det var sterkt å se dronning Elizabeth sitte helt for seg selv i kirken, med munnbind og sorte klær, i prins Philips begravelse. Det var et vitnesbyrd om hvor ensomt det er å være i hennes posisjon, selv om den på mange måter er uhyre privilegert. Det verste må være stormingen av kongressbygningen i januar. Det var sjokkerende å sitte foran TV’en mens det skjedde og se folk jakte på sine egne demokratisk valgte representanter som om de var dyr.

- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?

- De har sikkert sine tall som gir grunnlag for en vurdering av det spørsmålet, men generelt er jeg veldig lite glad i innholdsmarkedsføring. Det var en selvfølge at det kom, som en konsekvens av at stadig flere kunne velge vekk alminnelig reklame eller sørge for å tilpasse den, men det gjorde det uhyre viktige skillet mellom redaksjonelt stoff og annonser mer uklart. I en tid da mediene strever med å få frem at de tilbyr annen og mer kvalitetssikret informasjon enn alt det andre innholdet som finnes der ute, er det synd.

- Hva var den viktigste nyhetssaken i 2021?

- Det var mange uhyre viktige nyhetssaker, ikke minst det nevnte opprøret i USA. Men jeg har mer lyst til å trekke frem Bertheussen-saken og debatten som oppstod da Ytringsfrihetskommisjonen hadde den såkalte Sløseriombudsmannen som en av sine inviterte kilder. Begge viser hvor intense og dramatiske kulturdebatter fremdeles kan være, og hvor betente og kompliserte spørsmål rundt kunstnerisk frihet og ytringsfrihet fremdeles er.

- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?

- Slik jeg ser det er det greit å dekke dem, men med stadig og tydelig vekt på menneskerettighetsbruddene som finner sted i begge land. Både arrangører og deltagere bør forvente å bli konfrontert med alle sider av mesterskapene de er en del av.

- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?

- Det bør i alle fall være noen som ser at NRK både har en unik mulighet og en plikt til å tilby noe mer og annet enn kommersielle medier. NRK må både kunne lage programmer og sendinger som favner svært bredt, som skaper historier og referanser som alle kan ta del i, og tilby noe til de mange gruppene som er for små til at de er interessante for reklamefinansierte kanaler. Begge disse oppgavene må tas på største alvor.

- Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?

- Vanen med å sove til klokken tolv på søndager har nok uansett gått fløyten, av åpenbare årsaker. Men jeg kunne tenke meg å plukke opp igjen noe fra 2020. Da nedstengningen var over oss, bestemte kjæresten min og jeg oss for ikke bare å strømme det som falt oss inn den kvelden, men begynte systematisk å se gamle og klassiske filmer vi ikke hadde sett. Det er noe som er litt vanskelig å mobilisere energi til på en helt vanlig onsdag etter jobb, men det var rett og slett veldig berikende.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?

- Et av bildene av datteren vår, som ble født 24. april. 

Høydepunkt:

Inger Merete Hobbelstad trekker frem dette bildet av datteren sin for å oppsummere fjoråret. Foto: Privat.