NRKs julekonsert «Jul med KORK», som ble vist lørdag 18. desember, har blitt klaget inn 50 ganger til Kringkastingsrådet. Det opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje. 

Det er kringkastingsorkesteret og bandet 9 grader nord sin framføring av «Tenn lys» – med noen av de opprinnelige kristne tekstlinjene sløyfet – som har fått flere publikummere til å se rødt. 

- De fleste klager på omskrivingen av det ene ordet i teksten til Tenn lys og noen mener det er brudd på opphavsretten, sier Skarrud. 

Han viser til at tekstlinjen «Må jord og himmel møtes» ble byttet ut med «(M)å jord og drømmer møtes» under konserten. 

- Må finne seg andre sanger å synge
Avtroppende rådsmedlem og redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk, skriver i avisas leder i dag at konserten var ganske svak på innhold om julens egentlige budskap. 

- Jan Eggum sang «Når en hedning feirer jul» og den etniske gruppen «9 grader nord» fremførte en låt på tamilsk om byen Jaffna på Sri Lanka. Men det var da sistnevnte band skulle synge Eyvind Skeies vakre julesalme «Tenn lys» at de for alvor gav avkristningen et ansikt, skriver Selbekk. 

Videre skriver han at det er usikkert om det er den hinduistiske familiebakgrunnen til gruppens to solister som gjør at de ikke ønsker å synge den kristne teksten. 

- Hvis det er religiøse grunner til at «9 grader nord» ikke vil fremføre et kristent budskap, så skal det selvfølgelig respekteres. Men da må de finne andre sanger å synge enn salmen «Tenn lys». De kan ikke kreve å få omskrive en kristen tekst bare fordi det eventuelt ikke samsvarer med eget religiøst ståsted, skriver han. 

Han kaller omskrivingen både smak- og respektløst overfor låtens opphavsmann.

- Og sannsynligvis er det også i strid med Åndsverksloven, fortsetter han. 

- Visker ut religiøse utrykk
Vårt Land omtalte klagene rettet mot NRKs julekonsert i går. Da hadde det kommet inn 20 klager til Kringkastingsrådet.

Teolog og professor Paul Leer-Salvesen ved Universitetet i Agder, som tidligere har vært medlem i Kringkastingsrådet, sier til den kristne avisa at han selv har sendt inn en klage til Kringkastingsrådet. 

- At NRK går i spissen for å viske ut religiøse uttrykk i det offentlige rom, var veldig uventet, sier Leer-Salvesen.

– Én ting er at vi skal prøve å unngå unødvendige provokasjoner. Men å viske ut forskjellene, slik at alt til enhver tid skal passe for alle – det er misforstått sekularisme, sier han videre. 

Han mener også at NRK har brutt åndsverksloven.

KORKs orkestersjef Rolf Lennart Stensø sier til Vårt Land at det var en glipp å ikke kontakte opphavsmann Eyvind Skeie før konserten. 

Kampanje har kontaktet NRK. Saken oppdateres når de besvarer vår henvendelse.