Det er flere grunner til at norske redaktørstyrte nisjemedier snart kan oppsummere 2021 med en skikkelig nisjefest. Og det er vel så mange årsaker til at de kan glede seg til 2022.

Mange av merkevarene innen ulike medienisjer i Norge har hatt en opptur i de senere årene. Felles for dem er at de er redaktørstyrte – og at de har høy tillit både hos leserne og brukerne samt hos annonsørene. De er mange bunnsolide nisjeaktører i Norge.

Hos forbrukerne er de viktige samt til å stole på. De forholder seg til sine definerte temaområder, verken mer eller mindre. De er best – på et avgrenset område – og de trives med det. De er litt «skomaker bli ved din lest …».

Undertegnede er daglig leder for HS Media som lar andre drive med redaksjonell produksjon. Vi driver med salg, salg og atter salg – og det er vi stolte av.

Totalt selger vi annonser for 70 publikasjoner. Nesten samtlige går inn under definisjonen nisje. BAM nyfødt, Bolig & Miljø, Båtmagasinet, Fysioterapeuten, Hus & bolig, Tidsskriftet, Utdanning er bare noen av dem.

Men selv om vi jobber med kommersielle problemstillinger, så er vi opptatt av mye av det samme som de som jobber redaksjonelt. Vi er opptatt av at de ulike annonseproduktene ligger i et godt og troverdig miljø. Vi er opptatt av at det er et klart skille mellom det redaksjonelle og det kommersielle, også videre.

For ikke bare er det leseren, brukeren, seeren eller lytteren som skal ha tillit til medieproduktene. Det skal i høyeste grad også annonsøren ha, uansett hvilket produkt han eller hun har bestilt. Det å ligge i et anerkjent og troverdig miljø har en høy verdi, også kommersielt sett.

Nettopp troverdighet og tillit er basisen for de redaksjonelle nisjeproduktene som har vokst på flere områder i de senere årene. De har et godt og trygt innhold. De har et vesentlig innhold – og mange av dem har også vært og er dyktige i overgangen fra tradisjonell til digital.

For nisjene er nå på offensiven i det digitale landskapet. Vi kan se det på tallene. For tre år siden omsatte vi digitale annonser for tre millioner kroner for våre nisjekunder. I år passerer vi 20 millioner. Det kaller vi solid økning!

Og det som er solid overlever også krisetider. Vi har nå hatt pandemitider siden mars 2020 – og det har slettes ikke bremset nisjemediene. Vi har for vår del satt rekorder både i 2020 og nå i 2021 i annonsesalg. Nylig passerte vi totalrekorden vår i omsetningen, som var på 120,5 millioner kroner. Målet var 115 millioner i år. Den grensa passerte vi i slutten av august i år og vi har nå rundet 122 millioner.

Det er lett å konkludere med at redaksjonelle nisjemedier er i vinden, med ditto forklaringsfaktorer. Mange faser ut sine printversjoner, men merkevarene lever i beste velgående, og mange bedre enn noensinne.

Men vi ser også at «nye» annonseprodukter kommer for fullt inn i nisjemediene – og det med brask og bram.

Såkalt «native» annonsering, som går inn under paraplyen for innholdsmarkedsføring, er på full fart inn i nisjemediene, og tar stadig større andel av omsetningen. Det handler kort sagt om reklame som bruker redaksjonelle virkemidler som titler, ingresser, brødtekster, bilder og bildetekster, men som selvsagt ikke er redaksjonelt i henhold til Redaktørplakaten.

Det er og blir reklame – og dette må selvsagt merkes. En ting er at vi mediefolk skal skjønne forskjellen på reklame og redaksjonelt, redaktørstyrt innhold. En annen ting – og det viktigste – er at publikum ser grensene klart og tydelig. Det skal ALDRI være noen tvil om hva som er hva.

For vi skal aldri tukle med det redaksjonelle produktet! Det er hellig – og det er nettopp det som gir den sterke kommersielle verdien. Innholdsmarkedsføring i redaksjonelle produkter er kommet for å bli, og vil øke sterkt i 2022. Det tar også vi i HS Media på alvor – og styrker organisasjonen på dette området.

Ja, vi er sterke i troen på videre vekst i redaksjonelle nisjer – og vi ser frem til nok en nisjefest.