Barne-TV-programmet «Bamselegen» ble tema på årets siste møte i Kringkastingsrådet. Det er episoden med tittelen «Vaksine», som ble publisert 12. november i år, som er blitt klaget inn. Den handler om barn som gruer seg til å få et nålestikk. I episoden synger dukken Gilbert en låt som skal gi barna mot.

«Selv om noen føler sprøytestikk er bare sprøyt. Andre føler at et nålestikk, nei, det er for drøyt. Må alle huske at vi gjør det ikke kun for oss selv. Om du er redd, bit tenna sammen, gjør det likevel. Vi må ta vaksinen. Gjør det nå. Gjør det nå», synger Gilbert.

Dette har fått flere til å reagere. Kringkastingsrådet har fått over 20 klager på episoden.

«Helt uakseptabelt», mener en av klagerne.

«Å lage en musikkvideo med mål om å påvirke småbarn til å ønske å ta vaksiner er ikke greit. Dette er i mine øyne på samme linje som reklame rettet mot barn, og er strengt tatt ikke lovlig…? Propaganda, rett og slett», hevder en annen.

- Handler om meslingvaksine
Redaksjonssjef Kristian Karlsen i NRK fortalte i Kringkastingsrådet at episoden ikke handler om koronavaksinen.

- Noen som klager mener episoden handler om koronavaksine, men vi er tydelig på at den handler om vaksine mot meslinger, som har vært en etablert vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet siden 1969, sa han.

Han minnet om at målgruppen er fem år, og at Gilbert har en sang i hver eneste episode av programmet.

- Vår innsikt i målgruppen viser at ungdom både forventer det og forstår rollen hans. Charlotte (barnelegen i programmet, red. anm.) representerer fakta og legevitenskap, mens Gilbert har sin særegne tolkning og ufarliggjør det som skjer på sykehuset, i dette tilfellet frykten for et nålestikk, sa han.

Redaksjonssjefen fikk bred støtte i rådet.

- Det er en selvfølge at NRK ikke kan la konspirasjonsteorier og vaksineskepsis innvirke på redaksjonelle vurderinger, sier Vebjørn Selbekk i Kringkastingsrådet.

Han er sterkt kritiske til de som har klaget inn programmet.

- Siden dette kanskje er mitt siste møte i Kringkastingsrådet, skal jeg gjøre noe jeg ikke har gjort før, jeg skal kritisere klagerne i denne saken her. Dette synes jeg er veldig pedagogisk TV. Det er medisinsk kunnskap som er transformert ned på et nivå som barn kan forstå. Og det er dessuten fremført på plettfritt trøndersk, sa han.

- Helt riktig timing
Også rådsmedlem Tove Karoline Knutsen mener reaksjonene er «i overkant konspiratoriske».

- Det er ikke alltid jeg kan slutte meg til Vebjørn, men nå kan jeg det, sa hun.

- Dette er helt i tråd med hva NRK bør gjøre, og jeg mener timingen er helt riktig, det er nå mange barn skal vaksineres og få en sprøyte i armen, sier nestleder Torgeir Uberg Nærland.

Totalt har det kommet inn 476 henvendelser til rådet siden oktober, ifølge NRK.

Saken som har blitt klaget inn flest ganger er NRKs manglende dekning av Acer og Nei til EUs søksmål mot staten.

Det store flertallet av de 197 klagene om temaet dreier seg nemlig om mangelfull eller manglende dekning av rettsaken som pågikk i Oslo Tingrett fra 1. - 5. november i år. 

Denne saken utløste verken kritikk eller noe debatt i Kringkastingsrådet tirsdag.

Det gjorde derimot «Nytt på nytt» og deres vitser om høyskolen på Nesna.

Les mer: Nesna-satire «Nytt på nytt» skaper full splid i Kringkastingsrådet: - Nå er du totalt uten nettkontakt