Siv Jensen avslører i selvbiografien «Med egne ord», utgitt av Kagge Forlag, at hun en gang fikk et sjokkerende tilbud av to journalister. Den tidligere FrP-toppen skriver følgende:
- På et av mine første Frp-landsmøter kom to voksne TV-journalister bort til meg og foreslo at jeg skulle bli med dem på hotellrommet. Hvis jeg ble med opp, skulle jeg få plass i hovednyhetssendingen deres. Jeg ble helt sjokkert, for jeg var en helt ukjent nybegynner, og det var virkelig ingen grunn til at jeg skulle fronte en sak fra landsmøtet. Jeg ble rasende, men først og fremst støtt som kvinne.
Kampanje har vært i kontakt med forlaget bak boken for oppfølgingsspørsmål, men har foreløpig ikke fått svar.
Kampanje har også vært i kontakt med FrPs pressekontor, som ikke ønsker å kommentere saken ettersom de ikke kjenner til den.
Nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, og nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, kommenterer imidlertid saken.
Les også: PR-byråene fortsetter å snappe tidligere Siv Jensen-rådgivere
- Totalt uakseptabelt
Ingen av nyhetsredaktørene er imidlertid kjent med episoden som Siv Jensen omtaler. De understreker samtidig at de ikke er kjent med om det angår deres respektive mediehus.
- Jeg kjenner ikke til episoden, heldigvis. Og ikke vet jeg om det dreier seg om oss heller. Så det her var ukjent for meg. Sånt skal jo ikke skje, sier Berge.
- Jeg har ikke hørt om episoden, og jeg vet ikke om det gjelder noen fra TV 2 heller. Så det er ukjent for meg. Men hvis det er sant så er det helt uakseptabel oppførsel uansett mediehus, journalist eller person. Det går ikke an, sier Solbrække.
Berge forteller at han ville blitt overrasket om han fikk en slik sak på bordet i dag.
- Jeg vil bli svært overrasket hvis en sånn historie skulle komme for dagen. At man tilbyr plass i sending på de premissene, det skal ikke forekomme. Dette ville vi naturligvis ha grepet fatt i og etter gått for å finne ut hva som har skjedd. Hvis det da hadde vist seg å stemme, og det hadde kommet på mitt bord i dag, så ville vi etter gått den, og blitt en personalsak, sier Berge.
- Jeg har full tillitt til at sånt ikke skjer nå. Skulle en slik sak forekomme, ville jeg blitt veldig overrasket, legger han til.
- Kritikkverdig og uakseptabelt
Karianne Solbrække forteller at de har et etisk regelverk som gjelder alle ansatte.
- Det ble spesielt fokus på dette etter #metoo-bevegelsen. Hvordan man behandler kvinner, og for så vidt også menn. Dette skjedde mens Jensen var veldig ung. Og hvis eldre journalister skal ha oppført seg på denne måten mot en ung kvinnelig politiker så er det åpenbart kritikkverdig og uakseptabelt, sier Solbrække om praksisen i TV 2.
Berge i NRK håper ikke slikt forekom ofte før #metoo-bevegelsen oppstod i 2017 heller.
- #Metoo har definitivt endret mye. Men jeg tviler på at det var mye av dette kaliberet før også, sier han.
Solbrække understreker at #metoo har vært bra for samfunnet og at det har hjulpet med for bevisstgjøringen av hvordan man skal oppføre seg på plasser man har makt.
- Jeg vet at det er mer fokus på dette nå enn det var på 90-tallet, hvis det var det da denne hendelsen fant sted. Heldigvis. Så er det umulig å lage et komplett regelverk og sikre at alle oppfører seg som man skal. Jeg mener at tidene har endret seg i samfunnet siden den gang. Uansett er det null aksept for sånt i TV 2, sier Solbrække.
Siv Jensen åpner opp om norske journalister i sin nye bok. Foto: Kagge Forlag.
Flere oppgjør
Jensen forteller i boken om flere ubehagelige hendelser i norsk media.
- Fra jeg var en ung jente i politikken, er det fra journalister jeg har opplevd utilbørlig oppførsel og uanstendig forslag. Det har vært ganske ubehagelig, og i en del situasjoner veldig ubehagelig, skriver hun.
I tillegg til hendelsen med de to TV-journalistene skal Jensen ha opplevd at den journalist plutselig skal ha kysset henne uten at, slik Jensen selv skriver det, «bød opp til dans».
Hun opplever også norsk presse som dobbeltmoralske i feministrollen. Hun skriver at:
- Norsk presse ynder å fremstille seg som feminister, men er de egentlig det når det kommer til stykket? Ta for eksempel terningkastene. Det er ikke bare Se og Hør som holder på med det. Det er terningkast etter slottsmiddager og kjole meg opp og kjole meg ned. Eller alle portrettintervjuene jeg har vært med på i de fleste av landets aviser. Det har vært ekstremt nærgående spørsmål om privatliv, seksuell legning, kjærlighetsliv, fasade, klær, negler og hårfrisyrer. Ingen grenser.
Hun tror at hun har fått spørsmål om privatlivet, som ikke Jonas Gahr Støre har mottatt. Spørsmål hun betegner som «dustespørsmål» til kvinnelige politikere.
- Det er interessant at hun skriver det, og det får oss til å reflektere. Mitt inntrykk er at det ikke er slik at det blir gjort stor forskjell - og at norske journalister er profesjonelle, ikke minst de politiske journalister. Men igjen, jeg synes det er interessant at hun tar det opp og det får oss til å tenke, sier Berge.
Kommentér