VG har onsdag morgen vært i kontakt med Ekeland og Ghorbani ved Kastrup flyplass i København.

- Vi ble arrestert på hotellet søndag kveld. Vi ble tatt til politistasjonen, og der ble vi sittende en del timer. Vi har blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt, sier Ekeland selv til avisen.

Utstyret de hadde med seg ligger igjen på politistasjonen i Qatar, opplyser VG.

Ekeland og Ghorbani har senere vært i kontakt med NRK også.

- Det er en vanskelig situasjon å være i. Men nå skal vi ha en debrif med NRK snart. Så får vi komme tilbake til litt mer detaljer, sier Ekeland til NRK.

– Det er en ubehagelig situasjon å være i. Og så vet man at når man er ute på reise, så er det alltid en risiko forbundet med det, fortsetter han.

De to var i Qatar på reportasjereise i sammenheng med at landet arrangerer fotball-VM til neste år.

Kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, er glad for at journalistene nå er på veg tilbake til Norge.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de preget av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn, sier Eriksen.

NRK meldte bekymring da Ekeland og Ghorbani ikke kontaktet redaksjonen før avvreise søndag kveld. De hadde da blitt arrestert av politiet og satt i varetekt i nesten to døgn. NRK har ikke fått svar på hvorfor de to ble arrestert.

Like før midnatt, natt til onsdag, satt de to på fly på veg hjem.

De to ankom Qatar søndag 14. november. Dagen etter skulle de gjøre et intervju med en regimekritiker, men få timer før intervjuet ble han arrestert. Det bekreftet organisasjonen Amnesty.

Utenriksministeren reagerer
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at hun har fått bekreftet at de to NRK-ansatte er løslatt. Den norske ambassaden i Abu Dhabi har vært i kontakt med qatarske myndigheter om saken, forteller hun.

– Etter det vi forstår er det heller ikke tatt ut tiltale. Vi kan bekrefte at de to statsborgerne jobber for NRK og at de ble pågrepet mens de utøvde sitt oppdrag som journalister, skriver Huitfeldt i en kommentar til NRK.

– Det er viktig at journalister får utøve sitt journalistiske virke uten innblanding fra myndigheter, også i Qatar, sier utenriksministeren til VG.

- Vil varles til politisk nivå i Fifa
Fotballpresident Terje Svendsen betegner det som «helt uakseptabelt at qatarske myndigheter arresterer journalister som driver saklig, kritisk journalistikk».

– Vi reagerer meget sterkt på dette og er dypt bekymret for journalisters vilkår i Qatar, sier han til VG.

– Vårt tydelige standpunkt vil varsles til politisk nivå i Fifa og også via Uefa-gruppen som håndterer Qatar-spørsmålene. Enda viktigere er det imidlertid at norske myndigheter engasjerer seg i saken. Qatar er en viktig samarbeidspartner for den norske stat, og en sak hvor qatarske myndigheter arresterer norske journalister, er ikke en utvikling som kan overlates til idretts- eller fotballbevegelsen alene, sier Svendsen.