Saken blir oppdatert.
Det har kommet inn 26 klager på «Nytt på nytt» før tirsdagens møte i Kringkastingsrådet, og de aller fleste omhandler omtalen høyskolen på Nesna fikk i programmet 22. oktober. Klagerne reagerer spesielt på at vitsene om Støre-regjeringens vedtak om å gjenreise høyskolen inneholdt usanne opplysninger om antall studenter og kvaliteten på studiene.
«Det var pinlig og skamfullt og provoserende å høre hvordan Nytt på nytt serverte en rekke usannheter og løgner om høyskolen på Nesna i kveldens program,» skriver en av klagerne.
«Grov nedsnakking av høyt utdannede og kompetente lærere og professorer», skriver en annen.
«Nytt på nytts ablegøyer med Nesna denne fredagskvelden kalte verken på smil eller latter. Det minste en skal kunne forvente av programledelsen i et slikt program, er at den setter seg inn i fakta før man begynner å forvrenge en virkelighet man overhodet ikke kjenner», skriver en tredje.
Les også: Massiv støtte til NRKs vaksinedukke – refser «konspiratoriske» klagere
Mener de sparket oppover
Prosjektleder i «Nytt på nytt», Kjetil Kooyman, fortalte til Kringkastingsrådet at de tvert imot setter seg godt inn i sakene de diskuterer i programmet.
- Vi hadde til og med en representant fra den nye regjeringen i studio, næringsminister Jan Christian Vestre, sa han.
Kooyman mener de sparket oppover, ikke nedover, ved å kritisere regjeringens beslutning.
- Vi er uenige med klagerne som mener at Nesna er nedover, og et lite ubetydelig steg, som en av klagerne skriver, sa han.
- Går an å forstå
Nestleder Torgeir Uberg Nærland har medfølelse med de som reagerer. Han mener «Nytt på nytt» i dette tilfellet sparker nedover på maktstigen.
- Jeg har ingen substansiell kritikk av at «Nytt på nytt» lager satire om Nesna og politikken bak det. Men det går an å forstå klagerne som føler at de som har studert eller forsket på Nesna er ganske dumme, sa Uberg Nærland, som er forsker ved Norce.
- Hvis jeg hadde jobbet på en institusjon som ble systematisk idiotforklart over tid, kunne jeg ha utviklet en viss følsomhet for det.
Rådsmedlem Tove Karoline Knutsen fortalte at hun «fikk en liten uro» da hun så programmet, fordi programmet siktet seg inn mot et lokalsamfunn.
- Du sier dere skulle ta fatt i regjeringen, men det var ikke sånn det fremstod. Det fremstod som man snakket ned folk som har tatt sin utdannelse på Nesna og man snakket ned et lite lokalsamfunn som er i ferd med å miste en viktig samfunnsfunksjon, sa hun.
Leder og nestleder uenige
Leder av Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, er helt uenig. Hun mener regjeringen, og ikke lokalsamfunnet på Nesna, var målet for satiren i «Nytt på nytt».
- Det var Vedum som fikk gjennomgå, og han er absolutt makta, så der er jeg uenig, sa hun.
Torgeir Uberg Nærland svarte:
- «Nytt på nytt» er noe som skjer på Marienlyst i Oslo og som oppfattes sånn også. Når de lager humor av elevene og denne institusjonen, kan det ikke sammenlignes med å kritisere politikerne som har anrettet dette. Jeg holder fast på at det er satire nedover.
Han får støtte fra rådsmedlem Akhtar Chaudhry, som mener regjeringen tåler kritikken som kommer, men at det den i dette tilfeller traff lokalmiljøet.
- Kampen som et lite sted og fagmiljø vant, ble stemplet som at det ikke har livets rett, og det er problemet, sa han.
- Nå må vi gi oss
Det fikk Trude Drevland til å reagere kraftig.
- Vi snakker om satire og humor. Akhtar, vanligvis er du så på nett. Nå er du totalt uten nettkontakt. Nå må vi gi oss. Hvis dere vil løpe rundt og identifisere forskere og lærere som er utdannet på Nesna, så har dere en jobb å gjøre, for de ble ikke identifisert i innslaget, tordnet hun.
Hun fulgte opp:
- Nå må dere slutte. Dette er satire, nå begynner vi å plukke det fra hverandre. Jeg synes det var dødsfestlig, og jeg kommer til å synes dette er festlig til jeg dør.
Tirsdagens møte i Kringkastingsrådet er årets siste, og det siste for det sittende rådet før regjeringen oppnevner et nytt. Her er avtroppende NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og avtroppende leder for rådet, Julie Brodtkorb. Foto: NRK
Kommentér