Hver høst samler EBU allmennkringkasterne i Europa til å presentere de beste nye formatene for hverandre. Denne gangen var det den norske produksjonen «Familiens ære» som kom best ut bidragene og vant formatprisen.

I TV-programmet «Familiens ære» samles seks idrettsfamilier for å konkurrere mot hverandre i forskjellige øvelser. I tillegg til konkurranser, så blir man også kjent med familiene hjemme hos seg selv. I snitt hadde første sesong 800.000 seere da det var en del av gullrekke. Sesong to er også godt i gang og fortsatt er det programleder Kjetil André Aamodt som styrer troppene. 

I første sesong var blant annet Odd-Bjørn og Lars Hjelmeset med og Petter og Patrick Thoresen. I aktuelle sesong to er blant annet Jan Åge Fjørtoft og sønnen Markus med og Julius og Susann Goksør Bjerkrheim i konkurranse med fire andre familier.

- Vi er takknemmelige
Marit O. Aspen
i Nordisk Film TV setter pris på oppmerksomheten de får internasjonalt.

- Vi i Nordisk Film TV har sammen med NRK skrudd til formatet fra sesong 1 til 2 og da er det utrolig tilfredsstillende og gøy å også bli anerkjent for dette utover Norges grenser. Vi er takknemmelige for at vi fikk muligheten til å utvikle dette formatet videre fra første sesong og at vi nå har funnet en formel som forhåpenlitgvis også vil slå an andre steder, sier hun.

Hun mener at fenomenet med slike toppidrettsfamilier er stort i Norge, men at det også er eksisterer i stor grad nedover på kontinentet.

- Fenomenet med barn av idrettsutøvere som også satser på en karriere innen idretten er stort i Norge, men vi ser også at dette finnes i stor grad andre steder i Europa og ellers i verden, sier Aspen.

Får oppmerksomhet:

Erlend Hernø Røeggen i Nordisk Film TV forteller at «Familiens ære»-formatet skaper interesse internasjonalt. Programmet går på NRK i Norge. Foto: Nordisk Film TV

- Internasjonal suksess
Prosjektredatkør i NRK, Pia Basberg, er stolt over at norsk innhold gjør seg bemerket utover landegrensene.

- Det er en enorm jobb som ligger bak TV-produksjonen «Familiens ære». Marit og Nordisk Film TV har med tidenes lag jobbet beinhardt for dette. Da er det ekstra gøy å få en førsteplass i EBUs formatkonkurranse, sier Basberg og fortsetter:

- Når NRK satser på et nytt format, ligger det en tydelig strategi bak. Et av de store målene er å få formatet til å gjøre suksess også internasjonalt. Den muligheten er større nå. NRK er skikkelig stolte over seieren, og gratulerer alle involverte.

Gull verdt
Administrativ direktør i Nordisk Film TV, Erlend Hernø Røeggen, forteller at oppmerksomheten en slik kåring gir er gull verdt, og at det ikke er tvil om at dette kan være det lille ekstra som trengs for å få solgt formatet.

- Det har allerede vært interesse fra flere land, men etter at prisen ble offentliggjort gikk det varmgang i telefonkablene hos Banijay Rights som forvalter våre formater. Å få et format til å fly ut i verden er jo en kjempegøy bonus for oss som jobber med å lage innhold. Vi har allerede en fin reise sammen med NRK på «Alle mot 1» som er produsert i Danmark, Tjekkia, Frankrike, Tyskland og Sverige nå i høst, så vi håper at «Familiens Ære» nå kan ta verden med storm.

Til Kampanje forteller Røeggen at det er Banijay Rights som selger fromatet. Programmet ikke er solgt enda, men Røeggen forteller at de har fått seriøs interesse fra både Europa og Mellom-Amerika.