- Nordmenn elsker podkast, og denne høsten har NRK en knallsterk bukett med nye titler som publikum kan glede seg over. I tillegg lanserer vi nye sesonger av lytternes største favoritter som Hele historien, Kongerekka og Havarikommisjonen, sier fungerende podkastsjef Petter Sommer i en melding fra NRK. 

Sommer sier at de også satser hardt på å vise frem alle fordelene med NRK Radio-appen i høst. Der får publikum tilgang til 150 podkasttitler, 16 radiokanaler og hele NRKs enorme lydarkiv. 

- Det er noe som kun er mulig å få til i vår egen app. Og som en skikkelig bonus, slippes de fleste podkastene våre nå én uke tidligere i appen NRK Radio, enn i andre apper, sier han. 

Les mer: NRK strammer grepet i den nye podkast-krigen - vurderer å trekke programmer fra konkurrenter

Lanserer Maskorama-podkast
NRK skriver i meldingen at gjetting blir tatt til nye høyder i deres helt ferske Maskoramapodkast. For hvem befinner seg bak maskene i sesong 2? Hver torsdag blir det vill spekulering i studio sammen med programleder Sarah Natasha Melbye og to kjente Maskorama-fans. Hint skal dissekeres, og NRK lover både latter og seriøs leting etter svar.

Hver søndag får publikum møte den avmaskede deltageren fra TV-sendingen kvelden i forveien. Det ryktes også at det kan komme unike hint i podkasten gjennom sesongen.

Den første episoden er tilgjengelig i NRK Radio-appen torsdag 21. oktober Det vil komme nye  episoder hver torsdag, i tillegg til søndager fra og med 7. november.

Podkast om det som «burde» vært pensum
NRK beskriver nye «Burde vært pensum» som en underholdende kunnskapspodkast, der et knippe av Norges aller beste kunnskapsformidlere tar publikum med på et dykk inn i temaer de selv mener «burde vært pensum». 

I denne podkastserien møter publikum blant andre fysiker og programleder Selda Ekiz, økonomikommentator i NRK Cecilie Langum Becker, astrofysiker Maria Hammerstrøm, forelegger og eventyrer Erling Kagge og fysiker og programleder Andreas Wahl.

Programlederne byr på temaer innen både medisin, astronomi, økonomi og filosofi. 

− Tidligere i høst satt jeg nederst i attraksjonen SpaceShot på Tusenfryd. Jeg hadde med en full iskaffe i hånda, med krem og det hele, og ventet på utskytning. Da begynte jeg å lure på om jeg har en grense for hva jeg er villig til å gjøre for å lage god podkast. Jeg fikk svaret halvannet sekund senere. Grensen min går på 65 meters høyde, med kaffe på vei ut av koppen, for å forklare vektløshet og gravitasjon. Jeg elsker å oppdage ny og rar kunnskap på felt jeg ikke visste at jeg brydde meg om. Ønsket mitt er at Burde vært pensum kan gi den typen opplevelser, sier Wahl.

Første episode av podkastserien blir tilgjengelig i NRK Radio-appen mandag 25. oktober. 

Balladen om dansebandartisten Håkon Banken
Joachim Førsund
, mannen bak podkastsuksessene «Ari», «Tobias» og «Det svarte flagget» er også tilbake, melder NRK. Denne gangen er han aktuell med historien om den gåtefulle og avdøde dansebandartisten Håkon Banken fra Solør. I en periode på 80-tallet solgte Banken over en halv million plater. Likevel er det relativt få i dag som har hørt om ham. En del av årsaken skal være at Banken var en angstfylt mann som nærmest ramlet inn i artistkarrieren. Han gjorde stor suksess, men viste seg sjelden offentlig.

I «Balladen om Håkon Banken» får publikum bli kjent med mannen som ble ansett som en konge blant mange i grenselandet mellom Norge og Sverige, der skogen sto tett og dansebandene lydla livets opp- og nedturer.

− I denne podkasten tar Joachim Førsund oss med på en slags «road movie» i bil gjennom Håkon Bankens verden langs svenskegrensa. På veien møter han et persongalleri av folk som kjente og elsket Håkon. De forteller om et liv få har sett maken til. Historien er både fascinerende og overraskende, og bringer opp i lyset et stykke norsk musikkhistorie som virkelig er verdt å høre på, sier Mirja Minjares, redaktør i NRK.

De fire episodene om Håkon Banken er tilgjengelig fra og med mandag 11. oktober. 

Ny nyhetspodkast
I podkasten «Nyhetsblanding» skal lytterne få oversikt over nyhetsbildet på en morsom og lærerik måte, hver eneste fredag. Programlederne er Ole Klevan, Fanny Odden og Rima Iraki.

− Nyheter formidles ofte på en typisk «nyhetsmåte». Det kan være vanskelig å sette seg inn i og henge med. Vi skal være et nytenkende alternativ. I Nyhetsblanding får du nyheter presentert på forståelig og tydelig vis, og så blir det en del gøy i tillegg, sier Klevan.

Som lytter kan du være med på å påvirke programmet, skriver NRK. Hver uke kan du nemlig sende inn forslag om hva programlederne skal ta opp, forklare eller snakke om.