Saken er oppdatert med kommentarer fra VG og nye kommentarer fra TV 2. 

Drapene som skjedde i går kveld i Kongsberg, som politiet vurderer som en mulig terrorhandling, har preget nyhetsbildet siden - også i utlandet.  Kampanje har vært i kontakt med flere av de store norske mediehusene, som har måttet ta grep på grunn av ryktespredning og spredning av feilaktig informasjon i sine kommentarfelt på Facebook. 

Espen Langfeldt Olsen, redaktør for NRK Direkte, sier at det er krevende å arbeide og å moderere i sosiale medier en sak som dette.

- NRK har som policy om at vi ikke skal bruke begrenset-funksjonen som finnes på Facebook. Derfor valgte vi å ta av saken på Facebook i natt, sier han.

- Hvorfor valgte dere å slette saken fra Facebook i natt?

- Vi har begrenset med kapasitet på nattestid, spesielt på en natt som denne, og da fjerner vi sakene fra Facebook, sier han.

- Det blir alltid et stort omfang av kommentarer i saker som dette. Det er personer som legger ut feilaktige opplysninger om hvem som står bak, og hva slags motiv det er, sier Langfeldt Olsen videre.

I skrivende stund har NRK én sak om hendelsene i Kongsberg i går kveld liggende ute på Facebook.

- Inntil videre moderer vi denne manuelt. Vi følger utviklingen her utover dagen, men vi forsøker å ta unna det som kommer, sier han.

TV 2: - Ble for krevende
Karianne Solbrække, nyhetsredaktør  i TV 2, sier at redaksjonen per nå har koblet på ekstra ressurser for å følge med i kommentarfeltene. 

- Vi vurderer fortløpende om vi skal stenge helt på enkelte saker, sier hun.

Rundt 13.30 melder også TV 2 at de har måttet kaste inn håndkleet. 

- Vi har skrudd av kommentarfeltet på saker om Kongsberg nå. Det ble for krevende å moderere. Så vurderer vi løpende om vi kan åpne noen saker, siden det store flertallet ønsker å vise omsorg for de pårørende, sier Solbrække. 

Dagbladet: - Vekker sterke følelser
Eugene Brandal Laran, sjef for sosiale medier og SEO i Dagbladet, sier at drapene i Konsberg er en dypt tragisk sak som vekker sterke følelser, ikke bare i Norge, men også utenfor landets grenser.

- Det er et tilnærmet utømmelig informasjonsbehov, og vi vet av erfaring at slikt fører til en omfattende ryktespredning i sosiale medier, noe vi også så på sosiale medier tidlig i går kveld. Da besluttet vi å stenge de fleste kommentarfeltene våre, sier han til Kampanje. 

Han understreker at Dagbladet ikke ønsket å bidra til ryktespredningen, og at deres oppgave er å gi leserne korrekt og oppdatert informasjon løpende gjennom døgnet

- Nettopp for å forhindre slik ryktespredning som man ser andre steder nå. Det er årsaken til at vi har valgt å stenge de aller fleste kommentarfeltene som omhandler drapene og den siktede, sier han og fortsetter: 

- Vi har valgt å la noen kommentarfelt være åpne, spesielt på saker der offentlige personer deler sin medfølelse med de rammede, men for eksempel også der politiet ber folk slutte å spre bilder og videoer som angivelig skal være fra saken i sosiale medier. 

VG: - Spekuleres ofte i ubekreftet informasjon
Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier at avisa som hovedregel ikke har kommentarfelt på krimsaker inne på VG.no.

- Årsaken er at det i krimsaker ofte spekuleres i ubekreftet informasjon rundt hendelsesforløp, gjerningspersoner og ofre, noe vi ikke tillater. I dette tilfellet har vi også fjernet muligheten til å kommentere på Facebook-postene der vi har delt nyheter om Kongsberg.  Alternativet ville vært å ikke poste disse sakene på Facebook, og dermed ikke nådd ut med nyheter og viktig informasjon, sier Håndlykken.

Videre forteller hun at det først var i dag at VG valgte å fjerne kommentarmulighetene på Facebook for disse sakene, og at før det modererte de kommentarfeltene tett.

- Aktiviteten var ikke spesielt høy, men vi måtte slette noen kommentarer. At vi valgte å skru kommentarfunksjonen helt av også for Facebook-poster var først og fremst en føre-var-vurdering, og i tråd med linjen vi ligger på for krimsaker. Det har så vidt jeg vet ikke blitt postet bilder eller videoer av den karakter som politiet viste til i sin pressekonferanse, avslutter hun.

Politiet: - Slutt med det
Det var ved en pressekonferanse 10.00 i dag i Konsberg at politimester i Sør-Øst politidistrikt, Ole B. Sæverud, kom med en henvendelse til den norske befolkningen. 

- Det spres mye bilder og filmer ganske med dramatisk innhold på sosiale medier. Vær så snill å slutt med det. Det er barn i sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette spres videre. En oppfordring til alle sammen: Vær så snill å ikke gjør det, sa han. 

- Det er lite klokt og lite respektfullt for de som har vært direkte berørt i denne saken, avsluttet han.

Les også: TV 2 måtte slette Moria-innlegg etter over tusen kommentarer og hets: - Riktig å legge ut saken