Journalistene Maria Ressa og Dmitrij Murato får Nobels fredspris for 2021. Det ble klart på en pressekonferanse fredag.

- Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse ifølge NTB.

Det var 329 nominerte til årets fredspris, og flere hadde tippet at den kunne gå til journalister eller en pressorganisasjon.

27. januar nominerte Jonas Gahr Støre Reportere uten grenser og Committee to Protect Journalists (CPJ), sammen med den filippinske journalisten Maria Ressa til Nobels fredspris.

- Ytringsfrihet og fri presse er en forutsetning for et demokratisk samfunn, og Nobelkomiteen tror bestemt på at demokratiske samfunn forhindrer krig og konfliktet. Avskaffer det krig og konflikter? Trolig ikke, men det er det beste forsvaret et samfunn kan ha, sier Den Norske Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen på dagens pressekonferanse.

- Uredd forsvarer av ytringsfrihet
Maria Ressa
var i 2012 med på å etablere nettstedet Rappler i Filippinene, et mediehus for undersøkende journalistikk.

- Som undersøkende journalist og Rappler-sjef har Ressa markert seg som en uredd forsvarer av ytringsfriheten. Rappler har rettet kritisk søkelys på Duterte-regimets omstridte drapskampanje mot narkotika, heter det i komiteens begrunnelse ifølge NTB.

Dmitrij Andrejevitsj Muratov var i 1993 med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaja Gazeta.

- Siden oppstarten i 1993 har Novaja Gazeta publisert kritiske artikler om alt fra korrupsjon, politivold, urettmessige arrestasjoner, valgfusk og «trollfabrikker» til bruk av russiske militære styrker i og utenfor Russland, skriver komiteen.

- Ofrer mye for presssefriheten
Et samlet Presse-Norge hyller prisvinnerne.

- Dette er en stor dag for journalistikken. Det er en anerkjennelse av hvor viktig den kritiske og uavhengige journalistikken er. Dette er to prisvinnere som er modige eksempler på journalister som er villige til å ofre mye for å bevare pressefriheten, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

- Prisen kunne også gått til CPJ eller Reporters Without Borders. Hva synes du om at de ikke vant?
 
- Her har vel komiteen gjort et valg og de har valgt å gi det til journalister. Vi er glade for det. Det er mange verdige prisvinnere i dette selskapet her.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund kaller fredsprisvinnerne en inspirasjon for pressefriheten.

– Dette var veldig gode nyheter. Norsk Presseforbund mener dette var en riktig tildeling som kom til rett tid. En fri presse er en grunnleggende forutsetning for demokratiske samfunn, sier hun til NTB.

Kjersti Løken Stavrum, leder i Norsk Pen, er også begeistret for utdelingen.

- Dette er veldig viktig og veldig bra, og det er tidsriktig etter mange år med fokus på falske nyheter. Det er viktig at journalistikkens rolle for stabile og demokratiske samfunn og anerkjennes, sier Kjersti Løken Stavrum til Kampanje.

Saken fortsetter etter bildet.

Dag Idar Tryggestad NTB.jpg

Viktig pris: - Dette er to prisvinnere som er modige eksempler på journalister som er villige til å ofre mye for å bevare pressefriheten, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad. Foto: NTB  

Advarte mot pressepris

Ansvarlig redaktør i Medier24, Erik Waatland, skrev i en kommentar før utdelingen ble kjent at en fredspris er det siste pressen trenger.

- Hvis prisen først skal gå til journalister, så er det to verdige vinnere av prisen. Jeg har selv intervjuet Dimitrij tidligere. Og de lever under en ufattelig trussel. Han fortalte at de har automatvåpen i redaksjon, og lever med nesten årlige drap. Så som sagt, når prisen først til pressen, så ser jeg at det er verdige vinnere, sier han til Kampanje.

- Hvorfor skulle ikke prisen gått til pressen i første omgang?

- Vi skal dekke det som skjer. Vi er en utrolig selvopptatt bransje. Det er ikke første gangen vi har store spekulasjoner om at pressen skal vinne prisen. Vi skal dekke det som skjer, ikke være begivenheten selv.

Kjersti Løken Stavrum er uenig.

- Jeg er av en helt annen oppfatning. Jeg mener at det står klarere for de aller fleste, både etter mange år med fokus på falske nyheter og etter fire år med Trump, at journalistikk kanskje er det beste vi har når det kommer til å sikre stabile demokratier. Da mener jeg fri, uavhengige og ansvarlig journalistikk, sier Løken Stavrum.

- Hva betyr det her for ytringsfriheten?

- Det har mye å si for ytringsfriheten, men like viktig er retten til tilgang til informasjon, og det er dette journalistikken bidrar til.

Saken fortsetter etter bildet.

Erik Waatland 980x674.jpg
Var kritisk: Medier24-redaktør Erik Waatland var i utgangspunktet kritisk til en fredspris til pressen. Nå mener han prisen har fått verdige vinnere.

- To modige journalister
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK mener prisen er en viktig anerkjennelse av den frie journalistikken.

- Selv om presse- og ytringsfriheten står veldig sterkt i Norge, så er den under sterkt press andre steder i verden. I Russland og Filippinene er den direkte truet. Dette er to modige journalister som fortjener anerkjennelsen. Hver eneste dag gjør uavhengige journalister en stor innsats for demokrati og ytringsfrihet. Verdenssamfunnet er helt avhengig av pålitelig informasjon, sier han i en pressemelding.

Statsviter Sverre Lodgaard satt i NRKs nyhetsstudio da prisen ble delt ut. Han kommenterer vinnerne slik:

- En fundamentalt viktig pris til verdige prisvinnere. Godt valgt av komiteen. Maria Ressa er ikke bare en filippinsk størrelse, men hun har også et bredt internasjonalt fotavtrykk. Hun har jobbet for amerikanske TV-selskaper, The Wall Street Journal og jeg er sikker på at det vil bli hyggelig å ta imot henne i Oslo og høre på henne, sier han til NRK.

- Og Muratov, på vegne av Novaja Gazeta, skulle jeg mene også er en veldig verdig prisvinner, som har stått opp mot overgrep og komiteformannen listet en lang serie av dem. Fra korrupsjon og trollfabrikker til overgrep mot journalister. I det hele tatt, kritikk av makten. Denne tildelingen har brodd mot autoritære regimer.