Rødt-politikeren er den andre som trekker seg fra Ytringsfrihetskommisjonen så langt i år. I juni valgte Begard Reza å tre ut av kommisjonen som følge av det hun mener er latterliggjøring av transpersoner og uthenging av kunstere.
Mímir Kristjánsson forteller til Kampanje at han trekker seg av rent praktiske årsaker. Han er nemlig blitt valgt inn på Stortinget, der han er representant for Rogaland.
- Den ene grunnen er tida. Jeg kan ikke regne med å delta på to dager lange samlinger midt i uka. Det andre er at det er en litt merkelig dobbeltrolle. Et sånt arbeid som dette skal lede ut i et lovforslag til Stortinget. Det er litt merkelig å skulle rådgi meg selv, sier han til Kampanje.
Oppdraget til kommisjonen er å utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet i dagens samfunn, med utgangspunkt i Grunnloven § 100.
- Har ikke dominert arbeidet
Mimir Kristjánsson ble formelt løst ut av vervet 28. september.
- Hvordan har det vært å være med i kommisjonen?
- Jeg synes i utgangspunktet det har vært veldig kjekt og lærerikt. Det er synd at det, som i alle debatter om ytringsfrihet, er de klikk-vennlige kranglene om identitetsproblematikk og no-platforming som har fått dominere offentlighetens bilde av kommisjonen, selv om det ikke har dominert arbeidet i like stor grad.
Tvert imot har kommisjonen brukt mye tid på spørsmål om ytringsfrihet i arbeidslivet og hvordan man kan sikre annonsørstyrte medier i en tid der annonsepengene forsvinner til Facebook og Google, ifølge Kristjánsson.
- Hver gang vi diskuterer ytringsfrihet, så er det de smale, brennbare og kuriøse tingene som får mest oppmerksomhet. Nå håper jeg kommisjonen skal komme på rett kjøl.
- Samstemt beklagelse
Kommisjonens leder, Kjersti Løken Stavrum, sier til Kampanje at de er lei seg for at Mímir Kristjánsson har trukket seg.
- Det ble møtt med samstemt beklagelse. Vi er veldig lei oss for det. Mímir har vært viktig i kommisjonens arbeid, så vi har bare lovet at vi skal forsøke å ta med oss videre det han har vært opptatt av, og det han representerer.
Tidligere denne uken ble det kjent at lederen for Norges Handikapforbunds Ungdom, Marianne Knudsen, blir nytt medlem i Ytringsfrihetskommisjonen.
Det betyr at kommisjonen i dag teller ett medlem mindre enn den gjorde ved oppstarten i 2020.
Har fått utsatt frist
Etter planen skulle arbeidet sluttføres 1. mars, men kommisjonen har fått bevilget utsettelse til 15. august.
- Vi trenger å følge arbeidet i Brüssel med Digital Services Act, som vil legge helt sentrale føringer for de sosiale nettverkene og den norske ytringsfrihetens rammeverk, sier Løken Stavrum.
Les også: Skal granske ytringsfriheten: – Håper ikke vi klorer ut øynene på hverandre
Kommentér