Pressens faglige utvalg (PFU) har under tvil diskutert seg frem til at fem Schibsted-medier «etter en samlet vurdering» ikke har brutt god presseskikk.

- Det er en uforståelig konklusjon, sier Trond Giske til Kampanje etter at saken er ferdig behandlet.

Han har klaget inn to artikler fra Adresseavisen fra august og september i fjor som omhandler anklager om seksuell trakassering på et nachspiel i 2014. Artiklene ble også publisert i Schibsteds regionaviser Aftenposten, Bergens TidendeStavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Trond Giske har kalt anklagene mot han for usanne, og mener Schibsted-avisene bryter punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten fordi de alvorlige påstandene som fremkommer i artiklene ikke er godt nok dokumentert.

Les mer: PFU tviler seg frem til frifinnelse av Schibsted-mediers Giske-dekning: - Det er mangler her

- Ny terskel for norsk presse
Etter mye diskusjon, falt medlemmene i uvalget ned på en konklusjon om at Schibsted-avisene ikke har brutt god presseskikk.

Giske er ikke imponert.

- Utvalgsmedlemmene sier det er tynn dokumentasjon, man sier det er manglende kildegrunnlag og manglende forbehold, og konkluderer likevel med at god presseskikk ikke er brutt. Det betyr at manglende kilder, tynn dokumentasjon og manglende forbehold er nå den nye terskelen for norsk presse.

- Er dette saken som har gjort at du har måtte trekke deg ut av norsk offentlighet?

 - Ja. Det var det som gjorde at jeg ikke orka å stå i det lenger. Når udokumenterte opplysninger uten godt kildegrunnlag og manglende forbehold kan settes rett på trykk, når man søker tillitsverv, kan verken en familie eller enkeltperson stå i det. 

- Hvordan var det for deg å sitte der når utvalget var så vaklende?

- Nei, det var jo egentlig ganske samstemt rundt bordet om at disse sakene manglet dokumentasjon, at dem manglet kilde grunnlag og ikke tatt nødvendig forbehold. Og da var det ganske spesielt å høre at dette var innenfor god presseskikk. 

Adresseavisen: - Viktig avgjørelse
I artiklene Trond Giske nå har klaget inn, står Ingrid Resell Krogstad og Sandra Skillingsås frem med anklager mot Giske og hans oppførsel på et nachspiel i Sør-Trøndelag Ap i 2014. Da var de to kvinnene henholdsvis 18 og 23 år gamle, og tilknyttet AUF. Giske var 47 år og stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Resell Krogstad varslet Ap-ledelsen om den seks år gamle hendelsen i fjor høst.

Sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen, som har ledet dekningen, er fornøyd med at de ikke ble felt.

- Vi er veldig fornøyd med at utvalget var tydelige på at dette var to viktige historier å fortelle, og er glad for at de konkluderte med at vi ikke har brutt god presseskikk. For alle som jobber med maktkritisk journalistikk, og for dem som ønsker å si ifra om maktovergrep, så er denne avgjørelsen viktig, sier hun til Kampanje.

Samtidig stiller flere i utvalget stiller kritiske spørsmål til graden om forbehold og kildegrunnlaget i én av sakene.

- Vi registrerer at de påpeker det og vi må gå gjennom uttalelsen for å se hva det betyr for oss.

Ble ikke felt:

Sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen er glad for at artiklene deres ikke ble felt og mener avgjørelsen er viktig. Foto: Schibsted