Emilie Enger Mehl (28) blir ikke bare den nye regjeringens yngste statsråd og landets nye justisminister. Hun blir også å se i realityserien «Kompani Lauritzen» på TV 2 på nyåret. Der skal hun være med som en av 14 rekrutter i serien som har Kristian Ødegaard og Dag Otto Lauritzen som programledere. Programmet har vært en av TV 2 og norsk TV-bransjes aller største suksesser med 1,1 millioner på finalen i vår og flere «Gullruten»-priser.

- Har TV 2 gjort et skup her?

- Vi er veldig stolte over at Emilie er en del av gjengen i «Kompani Lauritzen», men at hun skulle bli landets neste justisminister det visste vi jo selvfølgelig ikke, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2.

Les også: Programledere, influencere og en tidligere snowboarder - her er de nye Kompani Lauritzen-kjendisene

- Råkul og flink dame
Mehl har også tidligere vært deltager i realitykonkurranser på TV, og var å se i NRK-serien «Anno» der hun også til slutt vant hele programmet. Nå blir hun altså å se på TV 2 neste vår.

- Hva tenkte dere da dere fikk nyheten om at Enger Mehl ble statsråd?

- Vi tenkte wow, så bra! Emilie er en råkul og flink dame som vi ønsker masse lykke til i jobben. Men vi tar ingen ære for at det er «Kompani Lauritzen» som har levert landets nye justisminister, sier Haldorsen.

Når det gjelder valget av Enger Mehl som deltager til programmet sier Haldorsen at det i utvelgelsesprosesser som dette «alltid handler om helheten».

- Det handler om å sette sammen en riktig gruppe, og Emilie kom inn på lik linje med alle andre. Hun kom inn som en person vi var nysgjerrige på og som vi ønsket å bli med kjent med. Vi ønsker å ha med sportsfolk, underholdningsprofiler og politikere med i våre programmer, sier Haldorsen.

Ministerskup:

Det er ikke alle TV-kanaler som kan skilte med en justisminister som en av deltakerne i ett underholdningsshow. Det kan programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen, neste år. Foto: TV 2.

Endrer ikke på historiefortellingen
«Kompani Lauritzen» skal ikke vises på TV 2 før til neste år, men programmet er allerede spilt inn og da mens Enger Mehl var stortingspolitiker for Senterpartiet. Nå er altså 28-åringen blitt justisminister med det ansvaret som nå hviler på hennes skuldre.  I sin første dag på jobben fikk Mehl de brutale drapene på Kongsberg rett i fanget.

- Hva hadde TV 2 gjort hvis «Kompani Lauritzen» hadde premiere i dag?

- Det blir et hypotetisk spørsmål og vanskelig å svare på. Men TV 2 er et redaktørstyrt mediehus så vi står alltid veldig hardt på at preproduserte programmer ikke skal tas av lufta. Samtidig så hadde vi sikkert tatt en vurdering av dette og til syvende og sist ville det vært en vurdering sjefredaktør Olav Sandnes måtte ha tatt, sier Haldorsen.

- Kommer dere til å endre noe på programmet nå som dere vet at Mehl er justisminister?

- Vi har akkurat startet klippen, men det at vi har med Norges nye justisminister kommer ikke til å endre noe på historiefortellingen vår. Hvor mye eller hvor lite hun vil være i fortellingen gjenstår å se. Det er uansett en vanvittig bra cast, sier Haldorsen.

- Blir bedre likt:

Dosent ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, tror landets nye justisminister vil tjene på deltagelsen i Kompani Lauritzen. Foto; Eivor Eriksen.

Tror på omdømme-løft
Dosent ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, tror ikke landets nye justisminister har så mye å bekymre seg for når programmet har premiere.

- I dag er alt blitt til underholdning og ser du på hva avisene bringer av nyheter enten det er TV 2, NRK eller avisene så er det overskrifter om hvem som er flinkest til å danse, synge eller sy. I dag skal vi tydeligvis more oss til døde, så dette hadde nok vært et større problem for 25 år siden, sier Blindheim.

Han tror heller deltagelsen i «Kompani Lauritzen» vil bygge opp Mehl som politiker.

- Dette er bare bra for henne. Jo høyere kjennskap vi har til en merkevare, jo større sannsynlighet er det for at vi vil velge denne merkevaren som i dette eksempelet er en politiker. De politikerne som inviterer oss back stage og ikke bare on stage og gir av seg selv, blir ofte godt likt, sier han.

At det er «Kompani Lauritzen» og ikke et annet realityshow tror han også er positivt.

- Det er en konkurranse her som ikke er like tilfeldig som mye annet. Her er det prestasjoner som avgjør og det kan jo også minne opptaksprøven til politiskolen og det er jo ikke så langt unna Justisdepartementet.

- Du tror ikke Mehl eller TV 2 kan komme opp i en kinkig situasjon?

- Det kommer helt an på hvordan dette blir gjennomført, hva som blir sagt og hvilke intriger som dukker opp. Da kan det bli negativt, men dette har hun hun nok vært oppmerksom på allerede, sier Blindheim.

- Måtte gå noen runder internt
Emilie Enger Mehl vokste selv opp på gård i Åsnes i Hedmark. Hun har tidligere vært jurist og stortingsrepresentant, men er altså fra og med i dag landets nye justisminister.  

- Jeg måtte gå noen runder internt. Det er jo ikke noe jeg ville gjort på eget initiativ, men det viste seg at det var et riktig valg, sa Emilie Enger Mehl da det ble kjent at hun droppet valgkamp for Senterpartiet til fordel for TV 2-realityen.

En av grunnene til at hun ønsket å være med, var at hun mente programmet har «en positiv påvirkning på militæret», og at flere unge nå søker seg inn i førstegangstjenesten.

- «Kompani Lauritzen» er et veldig fint program som fremhever det med samhold, mestring og det å være en del av noe større enn seg selv. Forsvaret er jo «alt for Norge», så jeg kom frem til at det kunne gå og takket derfor «ja», sier hun.