Vinnerne av de gjeve prisene «Årets talent» og «Årets kvinnelige medieleder» skal presenteres på Medienettverkets høstkonferanse på Pressens hus 10. november.

- Vi har tro på at vi utvikler lederskap i mediebransjen ved å synliggjøre og løfte fram de lederne som gjør noe ekstraordinært, slik alle de seks nominerte kandidatene har, sier Veslemøy Østrem, lederen for Medienettverket i en pressemelding. 

De nominerte til «Årets talent» er Michelle Bjellmo (33), Mari-Marthe Aamold (29) og Sofie Gran Aspunvik (32). 

Bjellmo er innholdssjef i Adresseavisen Brand Studio. Ifølge jurybegrunnelsen har hun vist seg som en ambisiøs, resultatorientert og nysgjerrig leder. Hun beskrives også som samarbeidsorientert, noe som kan ha bidratt til at hun har klart å beholde teamet rundt seg i en tid der ny medievirksomhet har blitt etablert i distriktet.

- Hun jakter ny læring, og jobber i tett dialog med miljøer i og utenfor egen organisasjon. Hun omtales som en «pålogga» og omsorgsfull leder med et 360 graders perspektiv. Hun har satt sammen et team som jobber for å skape innhold av høy kvalitet, skriver juryen. 

Aamold er daglig leder og økonomidirektør Bergens Tidende og Aftenbladet.

- Aamold har forstått at silotenkningens tid er forbi, og at de som lykkes, er de som jobber på tvers av faggrupper og får det beste ut av tverrfaglige team på veien mot målet. På den ene siden har hun en dyp forståelse for langsiktig strategi, og på den andre siden kobler hun den daglige ledelsen mot målet der fremme, heter det i jurybegrunnelsen.

Aamold beskrives også som meget sterk analytisk, og skal ha en unik evne til å sette komplekse problemstillinger til en forståelig kontekst som det deretter kan handles etter.

Aspunvik er redaksjonsleder i utenriksredaksjonen i NRK Nyhetsdivisjonen. Hun beskrives som tydelig, kunnskapsrik og som en som har gjennomføringsevne.

- Sofie er en drivkraft i omstillingen fra tradisjonell, lineær kringkasting mot mer digital journalistikk, og jobber svært systematisk for å levere på oppdraget om å nå bredere med NRKs viktige utenriksjournalistikk. I dette endringsarbeidet utviser hun både stor oppfinnsomhet og pågangsmot, er en god journalist, journalistleder og strateg. Sofie har et meget godt blikk for hva som er de viktige sakene og hvordan de kan løses på best mulig
måte. Hun har også en meget stødig forståelse av presseetikk, skrives det i begrunnelsen. 

Juryen som skal tildele denne prisen har vurdert flere titalls ledertalenter, og består av Christina Dorthellinger Nygaard i NTB, Hege Marie Kallestad i TV 2, Sara Taslimi i NRK, Bjørn Bore i Vårt Land, Heidi Wiggen i Visindi og Guri Jortveit i Arbeidets Ret.

Les om fjorårets vinnere her: Schibsted-topp kåret til årets kvinnelige medieleder – DN-direktør på talenttoppen

Disse kan bli «Årets kvinnelige medieleder»
De nominerte i kategorien «Årets kvinnelige medieleder» er Guri Jortveit (54), Sun Heidi Sæbø (41) og Frøy Gulbrandsen (42). 

Jortveit er redaktør og daglig leder i Arbeidets Rett. Ifølge meldingen hun lever tett på produktet, nær leserne og i lokalsamfunnet.

- Hun er en fremragende medieleder, redaktør og rollemodell i en liten, men tradisjonsrik mediebedrift på Røros. Arbeidets Rett representerer en historisk sterk posisjon og tydelig tradisjon, og under Guris ledelse siden 2016, har «Retten» ligget i front i Amedia når det gjelder fornyelse, digital transformasjon og utvikling av produktet, skriver juryen, som mener Jortveit er en av relativt få kvinnelige medieledere på dette nivået.

- Hun er en tydelig, åpen og målrettet leder som er respektert både av overordnede, sine redaktørkolleger i Amedia og av sine medarbeidere. Hun har også svært gode økonomiske resultater å vise til, heter det videre i begrunnelsen. 

Sæbø er ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Morgenbladet. Sæbø har jobbet som journalist siden 2005 og senere som nyhetssjef i Dagbladet. Høsten 2019 fikk hun jobb som samfunnsredaktør i Morgenbladet, under en særdeles krevende periode for avisen.

- Under hennes ledelse er det satt i gang nye redaksjonelle prosjekter, og styrket der hvor det har vært behov. Sun Heidi er tro mot sin egen lederstil. Hun er stillferdig, ikke den som alltid har de store talene. En leder med en naturlig autoritet, som er flink til å løfte fram andre i organisasjonen. Når hun omtaler suksessen til Morgenbladet så peker hun ikke på seg selv - men på de rundt seg. Et forbilde i måten hun leder på, skriver juryen. 

Gulbrandsen er sjefsredaktør i Bergens Tidende. Hun overtok denne rollen i 2019, etter å ha blitt politisk redaktør i 2015. Hun startet som politisk kommentator i avisa i 2012.

-  Hun er kjent som en inkluderende og vellykket leder som evner å
engasjere samt å få med seg hele organisasjonen. Hun setter en tydelig retning og er forutsigbar i sin lederstil. Gjennom sitt lederskap har hun tatt en tydelig rolle innenfor mangfold og flerkulturell kompetanse. Det slås fast at Frøys innsats og initiativer på feltet har vært en sterk bidragsytende at mangfold er et prioritert område i Schibsted-konsernet. Slik har hun ikke bare bidratt til utvikling og fornying i Bergens Tidende, men også i Norges største mediekonsern, heter det i meldingen. 

I juryen som skal avgjøre hvem som stikker av med denne prisen, sitter Hege Kosberg i NHST, Sissel Skjervum Bjerkagen i Ringerikes Blad,
Abhijit Saha Banik i Egmont, Thor Gjermund Eriksen i NRK og Trude Greni i Mentor Media.

Årets skal ha lett etter kandidater som har ha markert seg særlig som leder, og kan vise til oppnådde resultater.